I denne uge har Oscar-favoritten til bedste film, “12 Years a Slave”, premiere. Steve McQueens slavedrama er baseret på et sandt og mørkt kapitel af USA’s historie. Vi har kigget nærmere på de bedste slavefilm. Her vores bud på en top 5.
5. “Borte med blæsten”
Vi starter med en af de helt store i filmhistorien. Den største, hvis man ser på indtjening. Små tre milliarder dollars har filmen tjent, hvis der reguleres for inflation. Otte Oscars og en spilletid på næsten fire timer bidrager til indtrykket af en stor storfilm, der kan virke paradoksal, hvis man ser historien om den unge Scarlett O’Hara fra sydstaterne den dag i dag. Selv om temaet er kærlighed, så foregår den under den amerikanske borgerkrig, men til forskel fra hvordan vi ser på emnet i dag, så er det slaveejerne fra syden, der er filmens helte.
4. “Manderlay”
En dansk film skal der også være plads til. Med “Dogville” viste Lars von Trier, at han kunne lave en hel film i en lagerbygning med kridtstreger på gulvet som de eneste kulisser. Kridtstregs-toeren her blev lidt ufortjent mere forbeholdent modtaget. Måske fordi vi havde set ‘tricket’ en gang. Men historien om Grace, der vil give frihed til slaverne i en plantage, er mindst lige så udspekuleret og grænseoverskridende som den roste første kridtstregsfilm.
3. “Spartacus”
Slavehistorien er langt fra USA’s alene. Det vidner denne episke fortælling om slaveoprøreren Spartacus, spillet af Kirk Douglas, om. Romerrigsfilmen fik meget omtale pga. sin tumultariske tilblivelseshistorie, hvor David Lean først sagde nej til instruktørtjansen, hvorefter Anthony Mann sagde ja, men fik sparket efter en uge. Til sidst fik talentet Stanley Kubrick lov, men heller ikke det var problemfrit. Han ville noget radikalt anderledes med filmen end manuskriptforfatter Dalton Trumbo, der i øvrigt efterfulgte den fyrede Howard Fast. Selv om Kubrick aldrig blev tilfreds med resultatet, så er filmen ikke desto mindre mere end seværdig og gav Kubrick sit gennembrud.
2. “Indiana Jones og templets forbandelse”
Den her er måske lidt mere søgt, men den skurkagtige Mola Ram holder sig faktisk børneslaver i denne anden film om den eventyrlystne arkæologi-professor Indiana Jones. Filmen er måske ikke lige så vellykket som den legendariske “Jagten på den forsvundne skat”, men alligevel er der en ægte følelse af eventyr og fortælleglæde over filmen, der placerede Steven Spielberg som verdens største underholdningsinstruktør.
1. “Django Unchained”
Jamie Foxx som slave, Leonardo DiCaprio som slaveejer og en forrygende Christoph Waltz som dusørjæger gør Quentin Tarantinos blodige slavefilm til genrens bedste. Filmen gav en mere alvorlig tone til Tarantinos ellers ironiske, cool film. For selv om der stadig er guddommelig one-liners, så føler man tydeligt, at Tarantino vil mere end blot at underholde med sit slaveemne. Dehumaniseringen af slaverne føles frastødende autentisk, når de straffes med pisk eller svedehytte.
#21 Riqon 10 år siden
Godt nok er han ikke credited, men Spielberg er manden bag DreamWorks, og det var ham, der først opmuntrede instruktørerne til at basere en tegnefilm på "The 10 Commandments".
#22 Doom 2: Hell on Earth 10 år siden
http://da.wikipedia.org/wiki/Prinsen_af_Egypten
(men ikke på den engelsksprogede, omend han er nævnt)