Det sidste kapitel om Peter Jacksons heltemodige hobbit Bilbo og hans følge af kampklare dværge er lukket i med den biografaktuelle ”Hobbitten: Femhæreslaget”. Men hvilken filmtrilogi har egentlig den stærkeste tre’er? Her er de fem bedste trilogi-afslutninger nogensinde.
5. “Ringenes Herre: Kongen vender tilbage”
Da Peter Jackson kastede sig over Tolkiens eventyrsaga, “Ringenes herre”, i begyndelsen af det nye årtusinde, var der ikke mange, som troede, at han ville slippe godt fra det. På det tidspunkt var den New Zealandske instruktør bedst kendt for sine low budget-splatterfilm, og han havde ingen erfaring med blockbusters af den størrelse. Kritikerne blev som bekendt gjort til skamme, og “Ringenes Herre”-trilogien står i dag som en milepæl i filmhistorien. Det sidste kapitel i sagaen om Frodos kamp mod alskens orker og ondsindede troldmænd hev fortjent 11 Oscar-statuetter hjem til kaminhylden. Så kan man godt tilgive, at den er lige lovlig lang tid om at få rulleteksterne kørt henover skærmen.
4. “Toy Story 3”
Vi har alle prøvet det: At stirre på vores ubrugte legetøj i børneværelset og langsomt komme til den erkendelse, at vores små plastikdukker og plysbjørne er et overstået kapitel. Når man gemmer legetøjet væk i en kasse på loftet, vinker man også endegyldigt farvel til den barnlige uskyld. Og det er her genialiteten ligger gemt i Pixars “Toy Story 3”. For selv om filmen er et både underholdende og flot eventyr i selskab med Woody, Buzz og alle de andre, er den først og fremmest en hjerteskærende påmindelse om, at intet varer evigt – heller ikke barndommen. Hvis man ikke får en klump i halsen, når Andy endegyldigt giver slip på Woody, er det på høje tid at søge læge.
3. “The Bourne Ultimatum”
Glem alt om James Bond. Matt Damons hårdtslående agent med hukommelse som en plejehjemspatient vil til hver en tid kunne banke Martini-glasset ud af hånden på Agent 007. Den første film i serien om Jason Bourne var en gedigen action-thriller, men det var først da Paul Greengrass satte sig i instruktørstolen, at “Bourne”-serien for alvor kom i omdrejninger. Og med “The Bourne Ultimatum” ramte Greengrass og Damon et gear, som efterlod alle andre actionfilm i støvet. Det tredje kapitel om Jason Bourne er ikke blot den bedste film i serien, men også en af de mest vellykkede og neglebidende action-thrillers, der nogensinde er lavet. Man kan kun håbe, at de kan nå samme niveau, når de kaster sig over franchisen igen engang i 2016.
2. “Before Midnight”
Dreng møder pige i tog. Dreng genforenes med pige ni år senere. Dreng og pige får børn og ser de første knaster i parforholdet. Så simpelt kan Richard Linklaters “Before”-trilogi beskrives. Men der er intet simpelt over Ethan Hawke og Julia Delpys kærlighedsepos. Filmene er optaget med ni års mellemrum, og det halsbrækkende projekt overgås vel i virkeligheden kun af Linklaters egen ”Boyhood”, der er strækker sig over 12 år. Kærlighed bliver ofte forfladiget til klodsede klicheer, når den rammer det store lærred, men det er ikke tilfældet her. Og da slet ikke i den bedste film af de tre, “Before Midnight”, hvor hvedebrødsdagene for alvor er overstået.
1. “Den gode, den onde og den grusomme”
Få ting i den her verden slår et close-up af Clint Eastwoods solbrændte ansigt i skyggen af en cowboyhat til tonerne af Ennio Morricones ikoniske spaghetti western-score. Derfor fortjener Sergio Leones “Den gode, den onde og den grusomme” selvfølgelig også en førsteplads på listen. Det tredje kapitel i den italienske instruktørs såkaldte “Dollars”-trilogi er også klart den bedste i serien, hvilket ikke mindst skyldes det uforglemmelige umage par i form af Blondie og Tuco. Hvem der bare kunne være tredje hjul på den prærievogn.
#11 Lazlo H 10 år siden
Nej - den for Bedste Film blev foræret. Jeg har virkelig svært ved at se hvordan en film der på INGEN tænkelig måde kan stå alene kan kåres til bedste film. Se den uden at have set de to foregående, og den falder til jorden med et brag. Nej - det var klam overdrevet hyldest til hele Peter Jacksons New Zealand-cirkus. Fair nok at man vil belønne hele trilogien samlet, men så nøjes man for himlens skyld da med at give instruktøren en Oscar, det kan man da forstå. At se Akademiets evnebrikker vælge Jacksons farvelade-cgi-panorama-orgie fremfor enten Mystic River eller Lost in Translation er for evigt en gåde.....
#12 Gasivodo 10 år siden
DE min herre er; ung eller ondskabsfuld!
Edit: #11: Ringenes Herre - fik 11 forgyldte idoler! Der ér ikke 3 film, men EN... en? nåeh det med ringen;-D
'Life of Brian'(1979) = fra dengang, man GODT måtte... :-(
#13 Sweetiebellefan 10 år siden
#14 RasmusKold 9 år siden
Toy Story med på listen er lidt wtf?! Ja de er gode, men det er animation og mere for børn end voksne og kommer ikke i nærheden af nogle at de bedste trilogier der er lavet for voksne.
Mvh Rasmus