Af: Andreas Ebbesen Jensen | Udgivet: 2014-12-14

Det sidste kapitel om Peter Jacksons heltemodige hobbit Bilbo og hans følge af kampklare dværge er lukket i med den biografaktuelle ”Hobbitten: Femhæreslaget”. Men hvilken filmtrilogi har egentlig den stærkeste tre’er? Her er de fem bedste trilogi-afslutninger nogensinde.

5. “Ringenes Herre: Kongen vender tilbage

Da Peter Jackson kastede sig over Tolkiens eventyrsaga, “Ringenes herre”, i begyndelsen af det nye årtusinde, var der ikke mange, som troede, at han ville slippe godt fra det. På det tidspunkt var den New Zealandske instruktør bedst kendt for sine low budget-splatterfilm, og han havde ingen erfaring med blockbusters af den størrelse. Kritikerne blev som bekendt gjort til skamme, og “Ringenes Herre”-trilogien står i dag som en milepæl i filmhistorien. Det sidste kapitel i sagaen om Frodos kamp mod alskens orker og ondsindede troldmænd hev fortjent 11 Oscar-statuetter hjem til kaminhylden. Så kan man godt tilgive, at den er lige lovlig lang tid om at få rulleteksterne kørt henover skærmen.4. “Toy Story 3

Vi har alle prøvet det: At stirre på vores ubrugte legetøj i børneværelset og langsomt komme til den erkendelse, at vores små plastikdukker og plysbjørne er et overstået kapitel. Når man gemmer legetøjet væk i en kasse på loftet, vinker man også endegyldigt farvel til den barnlige uskyld. Og det er her genialiteten ligger gemt i Pixars “Toy Story 3”. For selv om filmen er et både underholdende og flot eventyr i selskab med Woody, Buzz og alle de andre, er den først og fremmest en hjerteskærende påmindelse om, at intet varer evigt – heller ikke barndommen. Hvis man ikke får en klump i halsen, når Andy endegyldigt giver slip på Woody, er det på høje tid at søge læge.3. “The Bourne Ultimatum

Glem alt om James Bond. Matt Damons hårdtslående agent med hukommelse som en plejehjemspatient vil til hver en tid kunne banke Martini-glasset ud af hånden på Agent 007. Den første film i serien om Jason Bourne var en gedigen action-thriller, men det var først da Paul Greengrass satte sig i instruktørstolen, at “Bourne”-serien for alvor kom i omdrejninger. Og med “The Bourne Ultimatum” ramte Greengrass og Damon et gear, som efterlod alle andre actionfilm i støvet. Det tredje kapitel om Jason Bourne er ikke blot den bedste film i serien, men også en af de mest vellykkede og neglebidende action-thrillers, der nogensinde er lavet. Man kan kun håbe, at de kan nå samme niveau, når de kaster sig over franchisen igen engang i 2016.2. “Before Midnight

Dreng møder pige i tog. Dreng genforenes med pige ni år senere. Dreng og pige får børn og ser de første knaster i parforholdet. Så simpelt kan Richard Linklaters “Before”-trilogi beskrives. Men der er intet simpelt over Ethan Hawke og Julia Delpys kærlighedsepos. Filmene er optaget med ni års mellemrum, og det halsbrækkende projekt overgås vel i virkeligheden kun af Linklaters egen ”Boyhood”, der er strækker sig over 12 år. Kærlighed bliver ofte forfladiget til klodsede klicheer, når den rammer det store lærred, men det er ikke tilfældet her. Og da slet ikke i den bedste film af de tre, “Before Midnight”, hvor hvedebrødsdagene for alvor er overstået.1. “Den gode, den onde og den grusomme

Få ting i den her verden slår et close-up af Clint Eastwoods solbrændte ansigt i skyggen af en cowboyhat til tonerne af Ennio Morricones ikoniske spaghetti western-score. Derfor fortjener Sergio Leones “Den gode, den onde og den grusomme” selvfølgelig også en førsteplads på listen. Det tredje kapitel i den italienske instruktørs såkaldte “Dollars”-trilogi er også klart den bedste i serien, hvilket ikke mindst skyldes det uforglemmelige umage par i form af Blondie og Tuco. Hvem der bare kunne være tredje hjul på den prærievogn.


Gravatar

#1 X&O 6 år siden

Personligt er jeg ikke enig i rækkefølgen, men det er helt klart en god samling af film. Andre 3'ere som efter min mening også bør nævnes er Harry Potter 3, Indiana Jones 3 og Goldfinger og evt. Red Dragon og Die Hard Mega Hard.
Gravatar

#2 Anders Baad Mai 6 år siden

Sgu en god liste. Min personlige favorit er - og vil nok altid være - Toy Story 3, bare for den afslutning og det indtryg den gjorde på mig. Som at samle min barndom op i halvanden time, men samtidig slutte af med, at det er vigtigt at komme videre. Perfekt 3'er og perfekt film.
Gravatar

#3 Andreas Ebbesen Jensen 6 år siden

Indiana Jones 3 ville også være kommet med, hvis det ikke var fordi de også har lavet 4'eren. Så helt enig - Indy 3 er fantastisk. Og afslutningen, hvor Indy og Senior rider ud i solnedgangen, kan få ting hamle op med :)
'I don't want to achieve immortality through my work. I want to achieve it through not dying' - Woody Allen
Gravatar

#4 Shadow_Dude 6 år siden

Andreas Ebbesen Jensen (3) skrev:
Indiana Jones 3 ville også være kommet med, hvis det ikke var fordi de også har lavet 4'eren. Så helt enig - Indy 3 er fantastisk. Og afslutningen, hvor Indy og Senior rider ud i solnedgangen, kan få ting hamle op med :)


Hvorfor bliver Indy 3 diskvalificeret pga 4'ren? Der er da også en Bourne 4 som heller ikke er særlig vellykket.
"Gotta love modern weapons tech. Easier for an one-armed man to fire a missile launcher than pull on his pants"
Gravatar

#5 MystiskeMox 6 år siden

Det siges allerede i første indlæg i denne tråd. Hvis man godt må vælge film, hvor serien er blevet til mere end en trilogi, så skal følgende med:

Return of the jedi
Die Hard 3
Indy 3
Goldfinger
Gravatar

#6 Hal60 6 år siden

5. Army of Darkness
4. Return of the King
3. The Good, The Bad and the Ugly
2. The Last Crusade
1. Return of the Jedi

Kan ikke rigtig se, hvad Toy Story 3 laver på listen. Som børnefilm er den sikker meget "sød", men seriøst... Spænd hjelmen.
When I was a little kid my mother told me not to stare into the sun. So once when I was six, I did.
Gravatar

#7 Andreas Ebbesen Jensen 6 år siden

Bourne 4 er med en anden skuespiller og en anden karakter end de tre første film. For mig at se lugter den lidt mere af en spin-off-film end en regulær fortsættelse af Matt Damons tre foregående actionbrag. Derfor blev Bourne Ultimatum kvalificeret til at være med på listen - hvorimod Indy ikke gjorde. Håber det giver mening :)

#6 Army of Darkness er også en personlig favorit - den var meget tæt på at komme med.
'I don't want to achieve immortality through my work. I want to achieve it through not dying' - Woody Allen
Gravatar

#8 region 2 killer 6 år siden

Tak guderne at Last Crusade blev undladt.

Alison Doody, Julian Glover = zzzzzzzZZzzzzzzz

John Rhys-Davies, Denholm Elliott = Gøg og Gokke versioner af deres karakterer i Raiders.Jaws 3 makes Jaws 2 look like Jaws and if Jaws: The Revenge hadn't surfaced to make Jaws 3 look like Jaws 2, Jaws 3 would have been known as the bigge
Gravatar

#9 cain 6 år siden

Die Hard 3 mangler klart.
Gravatar

#10 Lawman 6 år siden

Die Hard er ikke en trilogi, derfor er 3'eren ikke med. Hvor svært kan det være at forstå?

Skriv ny kommentar: