Af: Anders Brendstrup | Udgivet: 2014-12-29

Et debut-år går på hæld, og som alle andre fede ting er min første hele sæson på Filmz gået så hurtigt, at jeg næsten ikke har lagt mærke til det. Ud over chancen for at se, høre, læse, skrive om film, er det en oplevelse at blive udfordret af og lære fra de mange Filmz-brugere. At se tilbage nu giver mig en fornemmelse af, at 2014 har været et godt filmår. Min liste over de bedste film har derfor heller ikke været nem, og den første til at kritisere og debattere de følgende skal være mig selv. Men film, jeg mener har rørt og rykket mere end bare som så, har fået pladserne.

5. “Edge of Tomorrow

En vanvittig præmis udnyttes af Doug Liman til en vedkommende, hjernevridende og først og fremmest konstant spændende actionfilm, der puster liv i den sequelramte genre. Emily Blunt cirkelsparker Jennifer Lawrence ned fra actionpige-tronen, og så er en af verdens største stjerner de sidste 30 år igen relevant at kigge på i en ironisk præstation som det glatte ansigt, der hurtigt indser, han ikke er meget mere end blot det.4. “Joe

Enhver film, der på en ordentlig måde kan udnytte bare en lille smule af det, der rumsterer inde i Nicolas Cage, fortjener en udmærkelse. Det er, som om Cage brænder op sammen med den halvgale tømmerarbejder, der forsøger at tøjle sin indestængte vrede i et grimt samfund. En lille amerikansk landsby, hvor overklassen lige har råd til dårlig whisky, og alle de andre roder i skraldet efter brugte kondomer.3. “Boyhood

Svær at komme udenom og umulig ikke at holde bare en lille smule af. Richard Linklaters lille, men lange genistreg af et projekt, den mest indie’ede indiefilm i lang, lang tid. Som i musikkens verden har indie sejret ad helvede til, og alle studier laver nu halvdyre film om helgenerte drenge. “Boyhood” er heldigvis alt det gode: skuespillet, roen, humoren og smerten. Og Coldplay på soundtracket er tilladt, når optagelserne begyndte dengang, de var et halvukendt band.2. “Nightcrawler

I slutningen af året kravlede denne lille perle under radaren og viste at Jake Gyllenhaal kan være en fuldstændig forrygende skuespiller og Los Angeles en forrygende medspiller. Gyllenhaal sammenblander slimet moral og ulækre ambitioner til en karakter, man forbander sig selv for at holde med. Scener med Rene Russo lugter af helt forkert sex, og det mørke Los Angeles spiller som i “Drive” en stor rolle i en hysterisk morsom og morbid kritik af medieverdenen.1. “Hende

Mind=blown. Internettets vokabular af overdrivelser er måske det, der bedst indfanger min følelse af at se Spike Jonzes mest fantastiske film indtil nu. Heart=broken. Det er en smuk film på alle måder og skræmmende nok den mest troværdige kærlighedshistorie på film i mange år. Castet er så perfekt, at flere skuespilkarrierer kulminerer på én gang samtidig med en instruktør, der får det maksimale ud af sit visuelle geni. En tragisk skildring af moderne kultur, men også en håbefuld karakteristik af menneskeaben. Faith in humanity=restored.


Gravatar

#1 Morten Vejlgaard Just 3 år siden

Så skulle den virke!
Gravatar

#2 Anders Baad Mai 3 år siden

Edge of Tomorrow så jeg først efter alle havde sagt hvor god den var, og med høje forventninger skuffende den ret fælt. Havde jeg fanget den i biografen, havde jeg måske haft det anderledes.

Nightcrawler mangler jeg stadig at se, og glæder mig umådeligt meget til at se den. 'Hende' er et godt bud på årets film, min er dog fortsat Gone Girl, men god liste.
Gravatar

#3 Muggek 3 år siden

Vil give ham ret, men ikke at "Her" er en film fra 2014, men ellers er det en okay liste, ville muligvis sætte Interstellar på listen, men ellers en ok liste :)
Gravatar

#4 X&O 3 år siden

Muggek (3) skrev:
Vil give ham ret, men ikke at "Her" er en film fra 2014, men ellers er det en okay liste, ville muligvis sætte Interstellar på listen, men ellers en ok liste :)


Jo den er fra 2014.

For mit vedkommende har det været et af de bedste filmår i mange år og min personlige top 10 anno 2014 ser derfor således ud:

10 - Edge of Tomorrow
09 - How to train your Dragon 2
08 - Boyhood
07 - Gone Girl
06 - X-Men: Days of Future Past
05 - Her
04 - 12 Years a Slave
03 - Interstellar
02 - Nightcrawler
01 - The Wolf of Wall Street
Gravatar

#5 Muggek 3 år siden[quote=X&O (4)]Jo den er fra 2014.

Den er fra 2013, det står der hvertfald overalt ;)
Gravatar

#7 Muggek 3 år siden

X&O (6) skrev:
http://filmz.dk/film/hende/biograf

http://www.imdb.com/title/tt1798709/releaseinfo?re...


Så du giver mig faktisk ret? :)
Gravatar

#8 Muggek 3 år sidenMuggek (7) skrev:
X&O (6) skrev:
http://filmz.dk/film/hende/biograf

http://www.imdb.com/title/tt1798709/releaseinfo?re...


Så du giver mig faktisk ret? :)


Der står da den udkom i 2013 men blev vist i Danmark i 2014? ;)
Gravatar

#9 Morten Vejlgaard Just 3 år siden

#8 Listerne er lavet ud fra danske biografpremiere, så man har haft mulighed for at se filmene.
Gravatar

#10 X&O 3 år siden

Muggek (8) skrev:
Muggek (7) skrev:
X&O (6) skrev:
http://filmz.dk/film/hende/biograf

http://www.imdb.com/title/tt1798709/releaseinfo?re...


Så du giver mig faktisk ret? :)


Der står da den udkom i 2013 men blev vist i Danmark i 2014? ;)


Jeg kan se du konsekvent bruger smileys i slutningen af dine svar. Hvis det er et forsøg på at være sjov, er jeg ikke helt sikker på det lykkedes.

Den danske premiere var i 2014. Rigtig nok har den været vist i 2013, men disse lister laves ud fra premiereåret i det pågældende land. Masser af film bliver vist til forpremierer, men det betyder jo heller ikke filmene har premiere i det sekund nogle mennesker ser den.

Skriv ny kommentar: