Der er atter opstået debat i de amerikanske medier om den amerikanske filmcensur. Hvor der i de fleste europæiske lande ses hårdest på vold og mildest på f.eks. sex og tobaksrygning på film, er det i USA lige omvendt.

Det nyeste eksempel er den romantiske komedie “Det’ indviklet”, der havde premiere i danske biografer i sidste uge. Filmen indeholder en scene, der viser Meryl Streep og Steve Martin ryge en joint, og alene af den årsag – og fordi filmen ikke viser nogen negative konsekvenser ved rygningen – har filmen i USA fået en R-rating af censurudvalget MPAA, hvilket betyder, at den er forbudt for unge under 17 år, med mindre de er ledsaget af en voksen.

I Danmark har filmen fået det mildest mulige censur – Tilladt for alle.

Den hårde amerikanske censur har ifølge Politiken.dk fået kulturbloggeren Patrick Goldstein fra LA Times til at se rødt: ”Det er endnu et uhyrligt eksempel på de vanvittige prioriteringer hos MPAA, som påstår, at de tjener forældrenes interesser, men i virkeligheden danser efter de skøres trommer og gladeligt uddeler PG-13-ratings til ufatteligt voldelige film som ‘Terminator Salvation’, mens de pisker R-ratings ud ved første glimt af et par bare bryster eller, Gud forbyde det, en utildækket penis.”

“Det’ indviklet” kan stadig ses i biografer landet over – hvis man mener, man kan klare mosten…

Se også: ”Kærlighed ved første hik”-remake får ikke premiere i USA pga. sex-censur.Vis kommentarer (32)
Gravatar

#1 Mercadian 12 år siden

Det farligste må absolut være det psykologiske pres dårlige ungdomsfilm som "Highschool Musical" lægger på de nye generationer. Som Mikkel Munch-Fals sagde om "Highschool Musical 3" - "Det er dét stof, skoleskyderier er lavet af!".
If practice makes perfect, but nobody is perfect, then why practice?
Gravatar

#2 filmz-Bruce 12 år siden

#1 Hvis en ungdomsfilm, uanset dens implicitte talentløshed og ligegyldighed, skal kunne betragtes som et incitament til skoleskyderier, så er det ikke filmen den er galt med, men betragteren, som åbenbart er af det stof, idioti er lavet af.

Man skal være skudt i bærret på forhånd, hvis film på nogen måde kan incitere nogle til at begå lovovertrædelser og i såfald skal skylden findes langt tidligere i "skudt i bær personens" historik, formentlig grundet dårlige sociale opvækstbetingelser eller negativ arv.

Derudover har Patrick Goldstein helt ret. Den er helt gal med MPAA. Gudskelov for amerikansk kabel TV!!!
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#3 Mercadian 12 år siden

Touché ;-)
If practice makes perfect, but nobody is perfect, then why practice?
Gravatar

#4 Geekalot 12 år siden

hvis der står at personen skal ryge i filmen, damen skal ligge på ryggen, teenager skyder en handicapet. So be it. Man kan ikke idag lave noget der ikke vil støde en idiot, var bedre for 20 år siden der måtte folk alt i film, men idag skal det hele næsten være så politisk korrekt det er til at brække sig over. værst er det nu nok i USA er jo så mange folk med glorier der skal pudses derovre.

Det med det blir skudt en person eller voldtaget en på film betyder jo ikke man siger fuck, det gør han på film, det går jeg lige ud på villa vejen og gør.
At der folk der burde leve i et lukket fængsel skal film ikke ha skylden for.
Gravatar

#5 filmz-Bruce 12 år siden

Vold har aldrig været så eksplicit og realistisk på film som nu. Det censureres da også fint. Men sprog, den forfærdelige politiske korrekthed som omgærder rygning, synet af bar hud og ikke mindst den frastødende interaktion mellem to menneskers bare hud, viser med al tydelighed, at MPAA er besat af mennesker, som er endnu mere frastødende i deres personlighed.

Der har dog også tidligere været særdeles vanvittige eksempler, bl.a. den sidste replik i Borte med Blæsten, som indeholdt "profanity". ordet "damn" (uha!!!). Men MPAA måtte strække våben og opfinde en tilføjelse til regelsættet:

Prior to the film's release, censors objected to the use of the word "damn" in the film, a word that had been prohibited by the 1930 Motion Picture Association's Production Code that began to be enforced in July 1934. However, before 1930 the word "damn" had been relatively common in films. Although legend persists that the Hays Office fined producer David O. Selznick $5,000 for using the word "damn," in fact the MPA board passed an amendment to the Production Code on November 1, 1939, a month and a half before the film's release, that forbade use of the words "hell" or "damn" except when their use "shall be essential and required for portrayal, in proper historical context, of any scene or dialogue based upon historical fact or folklore … or a quotation from a literary work, provided that no such use shall be permitted which is intrinsically objectionable or offends good taste." With that amendment, the Production Code Administration had no further objection to Rhett's closing line.
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#6 ducktorwho 12 år siden

Øh....?

Måske retarderede spassere med halve hjerner burde blive hjemme fremfor at gå i biografen - eksempelvis journalisterne som skriver denne slags i USA... men nåh nej, de tæller jo egentlig slet ikke - tossede bibelbælte-fjolser.
Gravatar

#7 Geekalot 12 år siden

Siskonian (6) skrev:

tossede bibelbælte-fjolser.


noget lignende hehe
Gravatar

#8 Kiksmann 12 år siden

Sådan skal det være, ingen rygning i film, alle ved jo hvad der sker med folk der ryger, direkte ind på koldbøttefabrikken med dem, næ se noget vold, det kan man meget bedre forholde sig, og der er desuden boob garanti!!! Lige en film for æ' bivelfolk.
http://www.invelos.com/dvdcollection.aspx/kiksmann
Gravatar

#9 Skeloboy 12 år siden

Håber da de finder ud af, at bryster ikke er så farlige....hvor fedt er det at se folk tage stoffer og slås, når man kan se på bryster?!?
Gravatar

#10 filmz-ab 12 år siden

Amerikanske rating-system er helt til grin. Især PG 13 ratingen, men den er også lidt udvidet. Der må gerne bandes et par gange nu :-) Men stadig, no tits, no dicks..

Dog er jeg sq ikke helt enig i, at Terminator 4 var ufattelig voldelig. Det er den altså overhovedet ikke, og jeg forstår ikke hvorfor den har fået 15 år i dk??

#4

Du må altså gerne se se et voldtægt, blot ikke under en R rating. Og du må også gerne ryge i en pg 13 film. Det er bare blevet så politisk korrekt, at man ikke ser det så ofte. Men du må gerne.

#9

ALt det må du jo godt i en R film, så intet har ændret sig. Det er blot Pg 13 der ofte volder debatter og problemer.
You wanna know what happens to an eyeball when it gets punctured?

Skriv ny kommentar: