Kulturministeriet har nu offentliggjort den meget omtalte kulturkanon.

Kulturkanonen omfatter områder som arkitektur, billedkunst, design og kunsthåndværk, film, litteratur, musik og scenekunst.

Formålet med kulturkanonen er at tjene som en rettesnor eller forbillede, hvor det i dette tilfælde er en samling kunstværker, der af forskellige udvalg er blevet udpeget som de største og mest uomgængelige værker inden for den danske kulturarv.

På film-området bestod udvalget af Jacob Neiiendam, Vinca Wiedemann, Tivi Magnusson, Ole Michelsen og med Susanne Bier som formand.

Den danske film-kanon er af udvalget blevet valgt til at bestå af følgende værker:[list][li]Du skal ære din hustru fra 1925 af Carl Theodor Dreyer, [/li][li]Vredens dag fra 1943 af Carl Theodor Dreyer, [/li][li]”Ditte Menneskebarn” af Bjarne og Astrid Henning-Jensen, [/li][li]”Soldaten og Jenny” fra 1947 af Johan Jacobsen, [/li][li]Sult fra 1966 af Henning Carlsen, [/li][li]”Bennys badekar” fra 1971 af Jannik Hastrup og Flemming Quist Møller, [/li][li]Matador der kørte fra 1978-82 af Erik Balling, [/li][li]Kundskabens træ fra 1981 af Nils Malmros, [/li][li]Babettes gæstebud fra 1987 af Gabriel Axel, [/li][li]Pelle Erobreren fra 1987 af Bille August, [/li][li]Festen fra 1998 af Thomas Vinterberg, [/li][li]Idioterne fra 1998 af Lars von Trier.[/li][/list]Vis kommentarer (30)
Gravatar

#1 Patriarch 17 år siden

Hvad man så end synes om Idioterne, slå den mig som et sært valg. Hvis man vil have Lars Von Trier med så vil jeg da mene Riget, Dogville eller Braking the Waves ville være lige så god bud. Hvis argumentet er at Idioterne på en eller anden måde siger noget om dansk (fillm)kultur så vil jeg mene at Riget er midst lige så sigende. Der er noget ganske dansk over begge dele, men riget er da mere gennemført ikke?
“Extraordinary claims require extraordinary evidence.”
Gravatar

#2 akerman 17 år siden

ja enig.. hvis det var fordi de ville have dogme med, dækker festen det jo allerede.
Gravatar

#3 filmz-Bruce 17 år siden

#1 Alt i alt er det personlig smag som definerer en sådan liste. Dog er listen udformet af personer, som man må medgive har forstand på film og derfor ikke blot lader sig ignorere. Det vigtige er, at kanonen allerede gør, hvad den skal. Skaber debat og får os til at tænke over de store værker i dansk film og måske får os til at se nogle, vi aldrig havde hørt om.

Og bruger man det i undervisnings øjemed, kan man måske skabe bedre forståelse for film og kunst allerede i skolen. Gid jeg havde haft den mulighed. Måske "Idioterne" ikke er andet end idioti, men det skader ikke at man tager den op i en filmtime og diskuterer den og Lars Von Triers idéer.

Og jo, Riget er fantastisk!
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#4 filmz-phreak 17 år siden

jeg synes at det er synd, at listen ikke har nogen af de sjove danske film med. Siden hvornår er det kun seriøse film, som er gode?

Jeg savner lidt blinkende lygter, i kina spiser de hunde osv.

- In vino veritas....
Gravatar

#5 davenport 17 år siden

Det er slet ikke fint nok til kultureliten...
Min fars fætter, har bare mødt John Williams! Æh, Bæh!!
Gravatar

#6 filmz-Bruce 17 år siden

Morsomme film er da også seriøse :) Det er ligeså svært at gøre folk glade som kede af det ;)

En kulturkanon, som skal være cremen af danske værker indenfor sin genre, skal også vise holdbarhed og jeg tror alvorlige temaer er mere tidsløse end humor. Vil "Blinkende Lygter" og "I Kina spiser de hunde" være ligeså seværdige, skabe store følelser om 10-20 år som "Festen" (måske gør!)? Vil man huske de film i 2040? Igen, personlige vurderinger, som er svære at argumentere for/imod. Men tiden skal som altid nok vise, hvad der har været holdbar kvalitet, hvilket også er en stor grund til, at ældre film har overvægt på sådan en liste.
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#7 lyspunkt 17 år siden

Jeg synes de udvalgte film kun understreger den opfattelse "den store verden" har til dansk film: Dyster, langsommelig og farveløs. (Bennys Badekar undtaget)
"Ud fra størrelsen på halen har vi beregnet, at dyret har været kæmpemæssigt" Prof. Martens - Reptilicus
Gravatar

#8 Riqon 17 år siden

#2 Desuden viste det sig jo, at Idioterne ikke opfyldte kriterierne for dogmegenren, da der anvendtes kunstig belysning.
The only way to beat a troll is to not play their game.
Gravatar

#9 Patriarch 17 år siden

Alle dogme filmene vil jeg gætte på bryder et par regler
“Extraordinary claims require extraordinary evidence.”
Gravatar

#10 filmz-kaotmus 17 år siden

Jeg savner også Olsen-banden som andre har nævnt i andre tråde, men også film som Øen i fuglegaden, Zappa, Vil du se min smukke navle eller andre fra den hæderkronede danske tradition for ungdomsfilm, og så er dokumentarfilmene fuldstændig ignoreret - hvor er Jørgen Leths Det perfekte menneske? Og en sidste, mindre seriøs ting: hvad med sengekantfilmene? Danmark er jo kendt for at have frigivet pornoen og sengekantfilmene er da en væsentlig del af dansk filmhistorie...

Mht. idioterne: mon ikke grunden er at man ville have Trier med, men synes hans andre film var for internationale, og at Riget (desværre) ikke er et færdigt værk?

Skriv ny kommentar: