Mens actionbraget “Matrix: Reloaded” fortsætter sin sejrgangs i alverdens biografer, må 70 millioner ægyptere opgive at se filmen, hvis de altså vil se den i hjemlandet. Et statsligt censurpanel har nemlig afgjort at den ikke må vises, da den er for religiøs.

Det er måske ikke alle der har observeret alle de små religiøse referencer, men der er mange, alt for mange mener de 15 personer der afsagde dommen. Personer i panelet består bl.a. af filmkritikere og psykologer.

Det er især jagten på sandheden bag det virtuelle univers der har gjort dem bekymrede. Jagten på skaberen. Spørgsmålet om fri vilje kontra guddommelig skæbne. ”Den slags religiøse emner har tidligere forårsaget kriser, når de blev taget op”, skriver censorerne.

Den ægyptiske filmproducent Nabil Shazli, der også var tilstede ved screeningen, udtalte at det også bekymrede dem at ‘de gode’ i filmen kom fra et sted ved navn ‘Zion’ [Zion er navnet på det bjerg hvorpå Jerusalem blev bygget. Navnet er med tiden nærmest blevet et synonym med Jerusalem, og den politik jøderne har ført, Zionisme, ønsket om at skabe en jødisk stat i Palæstina -red.]

Men den reference er langt fra den eneste i filmen, og af frygt for ballade valgte man så at censurere hele filmen.Vis kommentarer (12)
Gravatar

#1 filmz-Erroneus 20 år siden

wtf det må da være op til en person selv og danne sine meninger, crist de beder satme nogle gange om problemmer, med den måde de vælger at køre deres land på.
Nobody likes you. Everybody hates you. You're going to lose. Smile, you fuck.
Gravatar

#2 Slettet Bruger [532798779] 20 år siden

er da en gammel nyhed. Det læste jeg da for to uger siden cirka på ...ehm...kan ikke huske hvor? - men jeg er sikker på det :D
Gravatar

#3 filmz-harkonnen 20 år siden

Jeg troede at Zion var den borg som lå på bjerget...den sidste bastion...hmmm
Gravatar

#4 filmz-Emil 20 år siden

Erroneus: Jeg giver dig fuldstændig ret i at det er op til personen selv, men man har jo alt for ofte set hvordan folk "dernede", skaber sig helt åndsvagt og overreagerer på alt, fordi deres menneskelige intelligens stadig ligger på et Somalie-plan.
- I'm shocked, shocked to find that gambling is going on in here!
- Your winnings, sir.
- Oh, thank you very much.
Gravatar

#5 filmz-vassago 20 år siden

#2: Jeg så den først igår i avisen Politiken. Men hvis du læser den slags, og nyheden ikke er på filmz.dk - så skal du jo bruge indsend nyhed, så alle vi andre kan få glæde af den.

#3: Jeg skal ikke kunne sige om der lå en borg med samme navn på bjerget/bakken hvis navn er Zion. Men der står i hvert fald lidt om det her.
"For me, the cinema is not a slice of life, but a piece of cake" - A. Hitchcock
Gravatar

#6 Slettet Bruger [532798779] 20 år siden

#5: jeps, skal jeg huske til næste gang. Kan godt være det lyder underligt, men jeg er 100p sikker på at jeg har set det, og det er i hvert fald over en uge siden.
Men skal nok indsende næste gang !
Gravatar

#7 KEiZ 20 år siden

#6 du har helt ret jeg læste det også

Og jag ka' huske hvor :) (det er dog kun 6 dage "gammelt")

http://ebts.dk/news_juni20032.htm#Matrix kommer ikke op i Egypten

Jeg fik dog aldrig sendt det ind :(
What are your names, Neil and Bob, or is that like what you do?
Gravatar

#8 filmz-harkonnen 20 år siden

#5

Fort, fæstning eller borg, der lå ihverfald en bastion på det punkt, jeg har fået/fundet et billede af den til dig.

Håber bare at det virker:

http://www.biblemysteries.com/images/zionmap.jpg

For information om Zion, bare

http://www.biblemysteries.com/lectures/zion.htm

PS: Ved godt at der er to link to samme site :(
Gravatar

#9 Monkeyking 20 år siden

Hey Harkonnen
Jeg tror måske du tænker på Masada der var den sidste israelske fæstning der holdt ud mod romerne (blev indtaget ca. 73 e.Kr.)

Håber det var en hjælp :)
"You don't need to put your P in a V right now." "No, I need to B my L on someone's T's."
Gravatar

#10 filmz-harkonnen 20 år siden

#9

Sukkertang

Det er rigtig at Masada (Hebræisk for fæstning). var den sidste bastion for jøderne i i Ægypten. Men hvor for du så Zion ind i billedet så ?.

For The Matrix nævner intet som Masada, men omtalter kun Zion, så derfor burde vel Matrix være godtkendt. Men De valgte aligevel at lave forbud, da Zion er den sidste bastion i verden efter alt.

Skriv ny kommentar: