Den officielle hjemmesiden fra Warner Bros. til “Harry Potter og flammernes pokal” er nu oppe og køre.
Warner Bros. har desuden frigivet et nyt billede med Ron, Harry og Hermione fra Quidditch Verdens Mesterskaberne. Billedet kan ses hos Azkaban.dk.
Det fjerde filmeventyr er instrueret af Mike Newell efter et manuskript af Steve Kloves baseret på J.K. Rowlings bog af samme navn i den populære serie.
#21 Yoda 19 år siden
Selvom man hader "Harry Potter", har man dog stadig ret til at ytre sig, hvilket mindfucked gjorde ganske sobert.
Potter-franchisen står eksempelvis for mig som en relativ
eklatant kunsterisk og litterær ubetydelighed, hvis man ser bort fra den kvantitative succes, der er blevet Rowling til del.
Dog må jeg lade Rowling få den ros, at hun i sin nyeste Potter-bog eksperimenterer mere med sproget, end man har set tidligere. Det implicitte plan er udvidet med et mere fyldigt intertekstuelt niveau, der bl.a. er med til at vise forfatterens udvikling, men som også er en medvirkende årsag til at gøre universet mere modent og dermed også interessant for det mere belæste (og måske fagligt orienteret) publikum.
Det er ingen tvivl om, at Rowling står på hedengange og kanoniserede forfatteres skuldre, når hun strukturerer sit univers. Således er det bl.a. interessant at se, hvorledes det vrimler med mere eller mindre skjulte henvisninger til britiske fantasyforfattere - nogle kalder dem cadeaus andre plagiater.
Det er ikke mange forfattere og værker (hvis overhovedet nogen), der kan bryste sig af så omfattende en offentlig opmærksomhed, som bliver Rowling og Potter til del, når en hel verden venter med tilbageholdt åndedræt og nærmest render de magtesløse boghandlere over ende for at erhverve sig deres helt eget eksemplar, der hurtigt og grådigt sluges med øjnene. Harry Potter er litterær eskapisme i højeste potens.
Rowlings litteratur har været til diskussion blandt litterater og andre fagfolk siden lanceringen af første bind i 1997, da debatten bl.a. har centreret sig omkring kvaliteten (eller manglen på samme) i hendes romaner. Således er det blevet spurgt, om hendes værker er andet end litterært fastfood, der letfordøjeligt passerer gennem vore litterære hverdage uden at efterlade sig spor i vores bevidsthed, når læsningen er endt.
Man kan ved besvarelsen af et sådant spørgsmål hurtigt forfalde til subjektive konstateringer, der enten kan være centreret omkring en positiv opfattelse af Harry Potter, hvor man kan plædere for en moderne anvendelse af myter og klassisk fantasylitteratur, der igen har fået ungdommen til at tage en bog i hånden.
Man kan dog også gå i den stik modsatte retning, hvor man kan påpege, at Potter-litteraturen i sin struktur plagierer store britiske fantasyforfattere og deres værker som eksempelvis J.R.R. Tolkien og dennes "Ringenes Herre" og "Hobitten", C.S. Lewis' Narnia-fortællinger, Lewis Carolls "Alice i Eventyrland", J.M. Barries "Peter Pan", Richard Adams "Kaninbjerget", Kenneth Grahams "Vinden i Piletræerne" og A.A. Milnes "Peter Plys".
Diskussionen vil uden tvivl fortsætte en rum tid endnu, da fænomener sjældent får lov til at passere uset og ukommenteret. Således oplevede jeg f.eks. i foråret en yderst interessant forelæsning på Syddansk Universitet ved den ekstremt belæste amerikanske litteraturprofessor Harold Bloom, der var inviteret til Danmark for at forelæse om H.C. Andersen i kraft af dennes nok så bekendte runde dag.
Bloom inddrog - med afsky - Rowlings Potter-bøger som et skræmmeeksempel på, hvorledes ungdommen forledes til at beskæftige sig med litteratur, der ikke har noget på hjerte udover at underholde på det rent eksplicitte niveau.
Det er litteratur uden dybde, der læses, sluges og fordøjes på bekostning af store kanoniserede forfattere og deres litterære mesterværker, der langsomt går i glemsel til fordel for moderne fastfood-litteratur.
Derfor er det vigtigt, mente han, at ungdommen i løbet af sit skoleforløb også anspores til at læse (og introduceres for) de klassiske mesterværker, der for Rowling har været inspirationskilde, og som står som stor litterær kunst for eftertiden, da man jo også gerne på et tidspunkt skal have stillet den sult, anden litteratur ikke formåede at stille.
Personligt har jeg arbejdet med komparativ (sammenlignende) analyse af Rowlings Potter-univers og Dickens' skildring af børn og unge i deres præ-voksne fase. Det er ganske interessant at se, hvorledes Rowling tilsyneladende har en stor kærlighed til en af Englands største forfattere overhovdet.
#22 filmz-ZOPTIKEREN 19 år siden
Det er fint for mig, at du stiller dig kritisk over for hvad du læser. Men kunne du ikke gøre det samme over for Tolkien, som overfor Rowling. Nu snakker du om plagiering, og her er Tolkien så sandeligt mester i denne, og overgår langt Rowling iht. til denne.
#23 Yoda 19 år siden
Ja, men nu er det "Potter", jeg skrev om.
Jeg er ganske bevidst om Tolkiens brede referenceramme, og skrev da også tidligere på året et længere essay til de litterære tidsskrifter "Blæst" og "Reception", hvor jeg bl.a. skrev om Tolkiens og C.S. Lewis' litterære lån og bibelske/mytologiske referencer.
Jeg ved ikke, om du har kendskab til Professor Michael W. Perrys brillante værk "More to William Morris: Two Books that Inspired J.R.R. Tolkien - The House of the Wolfings and the Roots of the Mountains" ellers vil jeg klart anbefale værket, der dog kan virke ret akademisk, men som ikke desto mindre er yderst velskrevet.
Ellers er Wayne G. Hammonds mammutværk "J.R.R. Tolkien Companion & Guide Volume 1-2 " (udgivet på Harper & Collins) et must for dem, der ikke orker selv at grave de intertekstuelle lag frem.
#24 filmz-playstation 19 år siden
Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at se, hvordan man kan betragte Harry Potter som andet end rendyrket, litterær eskapisme. Det er muligt at bøgerne er blevet enorme kommercielle succeser, men det ændrer vel ikke på det faktum, at de er designet til netop at underholde? Det er meget udbredt at forfattere låner fra hinanden, ligesom Tolkien lod sig inspirere til Ringenes Herre af bl.a. Beowulf og Richard Adams af Ernest Thompson Seton etc.. At kritisere Harry Potter for 'bare' at være underholdning, er det samme som at klandre "Indiana Jones", "Toy Story" og "Wizard of Oz" for at være underholdningsfilm. Selvom underholdningsaspektet er det, der definerer disse film. Selv Shakespeares tekster blev i samtiden opfattet som underlødig underholdning, og se hvordan det er gået ham siden.
Dermed ikke sagt, at Rowling er den nye Shakespeare, men at det ikke er helt uproblematisk at feje hendes litteratur af bordet, blot fordi du foretager en læsning ud fra en personlig opfattelse af, at rendyrket underholdning nødvendigvis må være skidt for børn - eller at det langsomt lader de litterære mesterværker gå i glemsel "til fordel for moderne fastfood-litteratur". I så fald må den ukendte forfatter af Beowulf for alvor rotere i sin grav over Tolkiens plagiater fra midten af det 20. århundrede - og dengang var ordet fastfood ikke engang opfundet.
#25 Yoda 19 år siden
Du fejllæser mit indlæg! At jeg ikke ser Rowlings værker som stor kunst betyder ikke, at jeg ikke formår at forholde mig til emnet objektivt. Jeg konstaterer i starten, at jeg ikke er udpræget fan, og opsumerer ellers de synspunkter, der i den faglige debat er blevet fremdraget.
Jeg resumerer professor Blooms standpunkt, og skildrer ellers både kvaliteten og kvantiteten hos Rowling. Så jeg fejer ikke hendes litteratur af bordet, som du postulerer, men forholder mig fagligt og akademisk til hendes værker, der sættes objektivt i kontekst til anden litteratur.
Shakespeare selv var en ivrig "låner", og han nappede både fra "Tristan og Isolde" til Saxos "Amled". Sådan er det! Inspiration hentes, hvor inspiration kan fås. Det er måden hvorpå "lånene" bliver administreret, der viser kvaliteten af den pågældende forfatter.
Vor egen H.C. Andersen viderudviklede f.eks. syv jævne folkeeventyr til interessante, psykologiske skildringer.
#26 filmz-ZOPTIKEREN 19 år siden
Ja, det er jeg klar over, men du forstod ikke min underlæggende pointe. Den kan måske synes lidt hård for dig, når du nu læser litteraturvidenskab, men det er intet personligt.
Jeg mener netop du/I lægger alt for meget i munden på forfatterne, læser ting som ikke står der og forsøger, at fange budskaber mf. i teksterne, som slet ikke er ment der.
Den elementære fejl gør du også i dit tidligere indlæg. Du starter med at sætte Harry Potter bøgerne overfor definerede interlektuelle mesterværker, og her gør du en fejl. Det har de aldrig været ment som. Rowling skriver bestsellers, og fred være med det. Der er intet som skal analysere, verdensproblemer eller andet, bøgerne er ment underholdning og intet andet. Dit elitære sprogbrug indenfor området påpeger imho også dette.
Lad mig bare påpege her at du kalder Rowling for en plagiator, altså et negativt ladet ord, og benævner Tolkiens Plagiat, for en "bred refenceramme". Hvor subjektivt og r*vslikkende inden for den litterære elites verden synes du ikke dette er?
Rowlings bøger er velskrevet indenfor den junk-genre, som de nu er. De er skrevet til sådan nogle som mig, der ikke har brug for at læse Henrik Ibsen for at belyse kvinderettighedsproblemer i min fritid, men sgu kan nøjes med at læse avisen (som jeg gør), for at høre om sådanne problemer.
Edit:
#24 - playstation
Godt skrevet.
#27 filmz-playstation 19 år siden
Og du misforstår mit. Indlægget er ikke en kritik af dine holdninger, men den tilgang som du omtaler i dit indlæg. "Du" er i dette tilfælde lig "man" - ikke dig personligt.
#28 Yoda 19 år siden
Hvorfor råber du sådan op?
Jeg studerer litteraturvidenskab, ja! Dette giver mig et indlik i littratur, der næppe er udenforstående forundt. Jeg placerer intet i Rowlings mund, og hvis man har en hvis belæsthed, vil man også - uden at være litterat - kunne finde de interTEKSTuelle referencer, ikke interlektuelle!
Endnu engang - jeg kalder ikke Rowling noget, men opsumerer de to synspunkter, der har præget den faglige debat siden hendes debut. Mit sprogbrug er muligvis elitært, men hvis du har problemer med forståelsen af det, er du velkommen til at spørge, og jeg skal med glæde forklare!
#29 Yoda 19 år siden
Jamen, så er der jo ingen ko på isen! ;-)
#30 filmz-ulrik ulmer 19 år siden
#21 nu har jeg kun læst starten, fordi den nye bog bliver nævnt, også vil jeg ikke læse videre, fordi jeg er bange for at få afsløret noget, men i forstår mig ikke, jeg siger at er i sådan nogle som skal svine til fordi i hader Harry Potter og bare skal svine andre til fordi de kan li det, så hold jeres mening for jer selv, for vi fans er trætte af at høre på jer.
Det var ikke ment som om at i ER sådan nogle, det var bare en alm. snak som skal fortælle dem som havde tænkt sig at svine til at se godt kan holde sig væk.
Håber i forstår mig nu, mener indet ondt i dette her :)