Regner Grasten Film og instruktør Peter Schrøder (“Det forsømte forår”) er på vej med en ny dansk film om modstandskampen under besættelsen. Denne gang er det dog ikke i det københavnske miljø – som i “Flammen & Citronen” – at filmen foregår, men i det jyske.

Se også: Filmselskabet bag “Flammen og Citronen” laver ny modstandsfilm.

Filmen omhandler Hvidstengruppen – en af besættelsestidens mest berømte illegale grupper, der blev uløseligt knyttet til en af de store begivenheder i Københavns historie, Folkestrejken i 1944. Henrettelsen 29. juni 1944 af otte af dens medlemmer drev københavnerne til yderligere trodsig demonstration mod besættelsesmagten.

Hvidstensgruppens folk var jævne folk og deres familier. Blandt dem var en kromand, en radiohandler, en mekaniker, en bryggeriarbejder, en karetmager, en medhjælper, en møller og en dyrlæge. De gik ikke under jorden, men fortsatte deres hverdag, mens de udøvede deres livsfarlige mission.

Ib Kastrup (“Familien Gregersen”) skriver manuskriptet til filmen, der får premiere i julen 2011.

Læs Filmz’ biografanmeldelse af “Flammen og Citronen”.



Vis kommentarer (30)
Gravatar

#11 McManus 13 år siden

Sikke en glædelig nyhed!

Jeg synes slet ikke, der kan komme for mange historier om modstandsfolkene under krigen. Det er både interessant og meget inspirerende at høre om.
Specielt fortællingen om hvidstensgruppen har jeg savnet at høre mere om, da jeg egentlig kun kender historien fra Lars Lilholts autentiske sang ( der i øvrigt er udarbejdet med Nils Fiils yngste datter, der stadig var i live da sangen blev skrevet. En både rørende og spændende historie!

Gravatar

#12 Rasputinoch 13 år siden

#2 Du har helt ret i din (slet skjulte) skepsis overfor ønsket om historisk autencitet.

I en velfungerende historisk film må de dramaturgiske modeller nødvendigvis altid komme før autenciteten, ellers kan man ligeså godt lave en dokumentarfilm. - Film kan undertiden VIRKE hamrende autentiske, men der er ALTID lavet kompromisser for at få filmen til at fungere som film.
Gravatar

#13 Skeloboy 13 år siden

#12 - går du fra du mener #5...:)

Jeg er ikke skeptisk, jeg er oprigtig interesseret i, hvad folk mener om historiske film, hvad de får ud af historiske film, og hvordan historiske film bliver opfattet.
Gravatar

#14 Batsy 13 år siden

jeg gad godt se, angående WW2


Den amrikanske flåde indianpolis, der blev ramt af toperdorer og de resternde 1000 måtte leve i havet i 4 dage og de langsomt blev færre og færre pågrund af sindsyge, mangel på vand, sårrede eller glubske hajer der åd dem en efter en.

Læste bogen og var rigtig godt underholdt med den! kan blive et rigtig godt bud på en stor begivenhed i WW2!

Jeg elsker historie om WW2, og syndes simpelhen der er for få! efter min menning.

Jeg vil med glæde se en til film om lille danmarks modstandskamp mod Kæmpe nazi tyskland.
"I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it".



Gravatar

#15 Jach 13 år siden

Lyder godt. Må se hva de får ud af den.

#14 Det ikke fordi der er få. Kommer minimum 2 nye pr. år. Har lige købt en pakke i Block Buster med 8 WW2 film og har i forvejen 10-15 stk. og nogle af dem har samme emne (Hitler) men handler om hver sin periode så kan foreslå hvis man er interesseret i at se noget om Hitler så skal disse 3 film ses i rækkefølge: MAX, Hitler: Rise of Evil, Der Untergang (man kan selvfølgelig også smide "Attentatet På Hitler" ind som egentligt er den tyske udgave af den amerikanske "Valkyrie").
"Game over man, game over"
"Stop screwing around"
-Hudson from ALIENS
Gravatar

#16 YapiYapo 13 år siden

Jeg synes, der mangler en politisk ukorrekt, smal og "negativ" film om modstandsbevægelsen i DK.

Der mangler den lille historie om vores sympatiske, men ubetydelige helt, der gør en lille forskel, men stadig er modstandsmand med alt, hvad det indebærer.

Og så den store historie om den usympatiske, halvforræderiske antihelt, der gør en stor forskel, men er så langt fra at være modstandsmand med alt, hvad det indebærer.

Ikke fordi vi er ude i et antikapitalistisk udtryk, men mest af alt fordi, jeg har hørt historier om modstandsmænd, der oplevede andre tage æren for noget, de ikke havde været en del af.

Og det har nok været bifigur-skildret i andre film, ja.

Historisk akkuratesse er ikke det mest væsentlige i den sammenhæng, det ville være rarere med nyfortolkninger á la Inglorious Basterds.

Og en film om den fordrivelse og jødeforfølgelsesagtige adfærd danskerne udviste over for tyskerpiger, synes jeg også er meget relevant.
Gravatar

#17 nwinther 13 år siden

Jeg savner østfronts-film, når det kommer til historiske WW2-film. De film der laves, er alt for vestligt orienterede. Der er lavet en million film om D-dag og operationerne op til og efter - og alle får det til at lyde, som om D-dag var en særlig "war-winner". I virkeligheden, var det på østfronten, at 2. verdenskrig i virkeligheden blev udkæmpet.

De eneste film der er på den front er "Stalingrad", "Cross of Iron" og "Enemy at the Gates", hvoraf den første er en blanding af tysk soning og afmagt, den anden en god, men snæver amerikansk action-film, - faktisk lidt i stil med Stalingrad, og den sidste mere eller mindre fri fantasi og egentligt bare et trekantsdrama i en ruinhob med nogle rifler.

Der er ikke mange film om de gigantiske operationer der foregik på østfronten - og gerne med lidt realisme/nuance. En slags moderne "Patton" på østfronten, hvor man oplever de store slag om Sevastopol, angrebet på Kiev el. Moskva, Demjansk-lommen, "Cannæ" ved 3. Kharkov osv.

Film hvor man kan få et kig ind i de store profiler på østfronten - Manstein, Zhukov, Rokossovskji, Konev, Model, Guderian osv - hvilke overvejelser armécheferne gjorde sig, analyser - også politiske, hvilken forskel de gjorde - på godt og ondt.

På det danske plan, kunne en film om Schalburg være særdeles interessant. Manden fik et mildest talt dårligt eftermæle - men hvem var han? Hvorfor gjorde han, som han gjorde? Det kunne blive et interessant filmisk opgør med samarbejdspolitikken, østkæmperne og efterkrigstiden, samt den dobbeltmoral det danske samfund blev gennemsyret af. Man rørte det en smule i Flammen & Citronen - men langt ned i den civile befolkning - især uden for de store byer - var besættelsen langt fra så upopulær, som den fremstilles - også i F&C.

Når det kommer til manglende danske "krigsfilm" - f.eks. om østkæmperne, så skyldes det nok de store budgetter der skal til, for at lave den slags effektfyldte produktioner. Det er lettere - og billigere - at simulere et maskingevær i en baggård i KBH, end en panserarmé komme fejende hen over baltikum.
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman
Gravatar

#18 Skeloboy 13 år siden

nwinther (17) skrev:
men hvem var han? Hvorfor gjorde han, som han gjorde?

Det finder man jo så ikke rigtig ud af i en film jo...
Gravatar

#19 nwinther 13 år siden

Skeloboy (18) skrev:
Det finder man jo så ikke rigtig ud af i en film jo...

Hvad mener du? Hvorfor kan man ikke beskrive baggrunden for hans beslutninger på film?
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman
Gravatar

#20 Skeloboy 13 år siden

#19 - det du eferlyser er, at komme ind bag personen, og ved at se en film, finder man altså ikke ud af, hvordan Schalburg var. Det er svært nok i en biografi, og eftersom en film er en fri gendigtning, så mener jeg ikke, man lærer noget videre om personerne.

Skriv ny kommentar: