Har biografen en fremtid? Sådan spørger filmproducent Regner Grasten – manden bag filmfranchises som “Krummerne” og “Anja & Viktor” – på sin blog hos Ekkofilm. Ja, er svaret, men kun hvis vi omfavner alle digitale platforme.

Se også: Peter Jackson: Screening Room vil få flere til at se film

Fremtiden er for Grasten helt indlysende. Alle film skal have simultan premiere på alle platforme – både i biografen og på VOD. Og det nytter ikke noget, at biograferne kæmper imod udviklingen:

”Allerede nu har udviklingen betydet, at den fysiske dvd er mere eller mindre død. Men alligevel forudser biografernes formand, Kim Pedersen, at det er den sikre død for biograferne, hvis filmen bliver udsendt på samme tid på alle digitale platforme. Hvis det er tilfældet, så har biografen ikke en fremtid, for fremtiden kommer inden for en nær fremtid på to-fire år,” skriver Grasten.

Men sådan behøver det ikke at være, mener Grasten. Hvis biograferne omfavner de nye muligheder, så er der penge og filmsalg til alle:

”Hvis de ikke kigger bagud, men fremad. Så kan biografdrift blive en guldgrube for hele den danske filmbranche. Den samlede omsætning for filmen vil stige betragteligt til gavn for alle.”

Følg Filmz på Facebook.Vis kommentarer (57)
Gravatar

#1 Clint 7 år siden

Biografen døde for mig, eftersom man mange steder er tvunget til at skulle se en film i 3D, hvis man vil se filmen i den største sal.
Især da man i mange biografer som Panorama i Slagelse, skal man betale præcis det samme for en billet i sal 5, hvor lærredet er halvt så stort som det i sal 1.


Gravatar

#2 Mardin 7 år siden

Enig med #1. Biografernes problem er hverken piratekopiering eller simultanudgivelser.
Problemet er den dårlige oplevels for kunderne.
Som kunde i en biograf er man tvunget til at se filmen i 3D med uskarpt slørret billede hvis man ønsker at se filmen i den største sal. Her bombarderes man først med 30minutters reklamer og film-trailers der ofte spoiler den film de reklamerer for.
Derudover skal man finde sig i at publikum åbenlyst sidder med deres telefoner fremme og snakker højlydt og laver alt andet end at følge med i filmen. Hele herligheden skal man betale 140kr for (180kr i Cinemaxx).

Og så forstår biograferne ikke hvorfor folk hellere vil se Netflix hjemme i stuerne?.....
Gravatar

#3 kblood 7 år siden

Enig med #1 og #2. Specielt når man i dag kan få en 720p hjemmebiograf med 200"-300" skærm som f.eks. Z4 Aurora fra Xgimi der har indbyggede højtalere jeg er noget overraskede over, da de plejer at have meget dårlig kvalitet. Et par subwoofer højtalere er da bedre, men føles alligevel ikke som nødvendige og pæren holder i 12 år hvis man bruger den 8 timer om dagen, fordi det er en LED projektor.

1080p LED projektorer koster nok mere end 5000 kr. men det er da helt klart stadigt det værd istedet for at skulle se filmen med cirka 30 min reklamer, popcorn og cola der koster mere end det dobbelte af hvad det koster andre steder og ja, så er der alle de andre folk som er i biografen som nemt kan ødelægge oplevelsen.

Inden den LED projektor brugte jeg en 1080p projektor, men den larmede så når den var tændt og fyldte en del. Pæren holder kun 1 år hvis den bruges 8 timer om dagen, men man bruger den jo så heller ikke så meget om dagen alligevel, så den holder da nok nemt 2-5 år ved almindelig brug, men så koster en ny pære 1500 kr.

Hvis folk hellere vil se film derhjemme end i biografen, så kommer det til at ske uanset hvor meget biograferne kæmper imod. Det kan da godt være at 50% eller flere biografer så lukker, men så er det jo også fordi der ikke er brug for flere biografer end det.
Gravatar

#4 The_Corrector 7 år siden

Kan selvfølgelig ikke tale om alle biografer i Danmark.
Men her hvor jeg kommer fra, der er det ikke noget problem at se en film i 2D i den største biograf. For her ser de på hvilken udgave de mener vil sælge flest billetter, og det er meget tit 2D udgaven. Det hænder dog at de kun viser 3D udgaven i den største sal, og når de gør det er kvaliteten helt i top. Det er et knivskarpt billede, som det skal være, forskellen er bare at det er i 3D. Men her fungere det som det skal. Jeg har været i biografen 6 gange i år allerede.

Når det er sagt:
Jeg støtter afgjort op om, at det skal være muligt at kunne se en premiere film på nettet lovligt, samtidig med den også kan ses i biografen. Men jeg støtter også op om at vi skal bevarer biograferne, for nogle film er altså bare bedre i biografen. Fx. en film som Deadpool, den er 1000 gange bedre, når du ser den i biografen sammen med en fyldt biograf sal, hvor alle griner af det samme. Filmen er afgjort også sjovt når man ser den alene. Men jeg tror ikke på at den vil være lige så sjovt, hvis man ser den alene, som hvis man ser den med fx. 300 andre i biografen.

Så ja jeg støtter op om biograferne, men også premierefilm VOD. Det vil afgjort nok kunne betyde, at der er film jeg får set, som jeg ikke vil se i biografen. Men det kommer også an på prisen, og samtidig vil det udfordre biograferne. De skal gøre meget mere for at få folk ind.

Det kan være det fx. åbner op for årskort til biografen, rabatordninger som er mere attraktive end dem man allerede har osv.
Gravatar

#5 kblood 7 år siden

Her i Aalborg ved jeg at den biograf som nok er brugt mest, som ligger i Kennedy Arkaden, der ser det ud til at man faktisk slet ikke kan se filmen i 2D kl. 21:30, 2D filmen kører kun 3 forestillinger frem til kl. 18:30 hvor den sidste starter i 2D. Ved ikke om det gælder alle film.

Jeg hader 3D film. Jeg har ikke set en film uden problemet med at undertekster og film er to forskellige fokus punkter pga. 3D effekten og det er bare ikke optimalt. Måske når de kommer med det 3D der ikke kræver briller som man vidst for nyligt langt om længe har fundet en måde at lave på, at det så vil gøre det bedre.
Gravatar

#6 Kim Pedersen 7 år siden

Kære alle ovenstående,

Kommentarer til jeres indlæg.

#1: Biograferne viser årligt omkring 250 film, heraf er ca. 30 i 3D og 2D-udgaver viser biograferne også.

#2: Se ovenstående kommentar til 3D. Jeg kan ikke nikke genkendende til dine biografoplevelser, til trods for jeg går i et bredt udsnit af de danske biografer. Ingen tvinger dig til at se reklamer og trailers. Vent med at gå ind i salen til filmen begynder. Den gennemsnitlige billetpris er i Danmark 62 kroner plus moms. Biograferne forstår da sagtens hvorfor folk hellere vil se Netflix i stuerne. En adgang til 1000-vis af film for 89 kroner om måneden er da tillokkende, problemet er blot at de 89 kroner om måneden på ingen måde kan betale produktionsomkostningerne til filmene. Der er også brug for biografernes indtægter for at filmene kan produceres. Pt. står biograferne for 60 procent af indtægterne og er i stigning. Streamingtjenesterne står for 9 procent og er faldende. Sidste år blev de danske biografer besøgt af 14,2 millioner publikummer. Det næsthøjeste resultat i over 30 år. I år er biograferne nogenlunde på højde med rekordåret 2015. Så nogen kan øjensynligt godt lide at gå i biografen.

#3: Se ovenstående kommentarer. Regner Grasten mener 350 kroner for 24 timers digital adgang er den ”rigtige” pris, hvis filmen udsendes i biografer og digitale tjenester på samme tid. Biograferne står for 60 procent af filmenes indtægter, streamingtjenesterne for 9 procent. Der bliver ikke mange spillefilm uden biograferne indtægter.

#4: Der forekommer at mange tror biograferne kun viser 3D film. Hvert år udsendes 250 film i biograferne, heraf er 30 film i 3D.

Læs i øvrigt hele Regner Grastens indlæg her: http://www.ekkofilm.dk/blogs/fra-
hoften/sommer-blog-4-har-biografen-en-fremtid/

Mit modsvar overfor Regner Grastens holdninger, som er baseret på udokumenterede påstande, misforståelser og begrænset viden, kan læses her: http://www.ekkofilm.dk/blogs/med-udkig-over-filmbr...

Med venlig hilsen

Kim Pedersen, Formand, Brancheforeningen Danske Biografer
Gravatar

#7 kblood 7 år siden

#6 Tak for dit indlæg. Ja, selvfølgelig vil det ikke ske hvor man bare kan betale 90 kr. i måneden til en streaming tjeneste og så forvente at kunne se de helt nye film på release dagen. Det skulle netop være en eller anden pay per view ting eller et specielt premium streaming abonnement.

Regner Grasten lyder godt nok ikke til at have løsningen på dette, specielt ikke hvis han regner med at streamingtjenester vil nøjes med 9%, for så vidt jeg ved, så vil de have 30%. De kan måske presses til 20%, men svært at sige, ved ikke engang om det er 30% de tjener nu eller mere, men Netflix tjener da vidst på deres service i over 90% af de lande som de er i.

Jeg mener dette har været oppe før, og for at kunne gøre dette, så vil film selskaberne nok kun gå med til det, hvis der kan komme specielle projektorer til privat folk eller et specielt fjernsyn, der bruger noget der ikke er så standard som HDMI som gør det svært at lave en digital kopi af filmen. Det vil sikkert blive brudt, men der burde næsten være en måde at gøre det svært at ligge filmen ud på nettet.

Har ingen idé om hvad en rimelig pris er, men biograf priser er måske i gennemsnit 80 kr. med moms, men jeg kan ikke huske sidste gang jeg så en film der kun kostede 80 kr. at ser her i Aalborg, så ved ikke helt hvad der trækker det ned til den pris. Rabat ordninger eller sådan noget?

Hvis filmen skal streames til en premiere, så ved jeg så heller ikke hvad man skulle bruge biografer til? De burde kunne skæres helt væk hvis folk streamer en film hjem til.

Da film var på ruller så mener jeg biografer betalte omkring 15000 kr. for at låne en filmrulle i den periode de skulle vise filmen. Kan også være det var 25000 kr, men det varierer jo sikkert. Nu at mange film bliver vist digitalt i biografer, så ved jeg ikke om det har ændret sig.

Ser man en film i hjemmet, så er man nok mindst 2 til at se filmen, man kan måske se den i 3D og fuld HD, det ville vel koste 120 kr. per billet i en biograft cirka, så det er 240 kr i alt, og så er der slik, snacks og drikkevarer, hvor man nok nemt sparer yderligere 200 kr. hvis man køber det i en butik. Kan da være man ikke spiser det når man ser film normaltvis, men virker ikke som en urimelig antagelse. Er det så 3 personer vil det nemt bliver langt mere end det, så at kunne streame en film i hjemmet, der vil en rimelig pris vel sagtens være 500-600 kr?

Det burde folk da være villige til at betale vil jeg mene. Specielt hvis man endda så måske kan vælge at se den 2-3 gange i træk hvis man synes filmen er god, hvis det kunne være sådan noget 24 timers noget.
Gravatar

#8 Geekalot 7 år siden

#7 folk vil aldrig gå med til at betale 240 kroner for en film, for at se den derhjemme. Muligt hvis det var en fast måneds pris, for så at se dem der kom hver måned, og det jo langt fra alle film man gider eller har lyst til at se alligevel. For mit vedkommende så vil jeg helst se film alene, er dog nogle farisæer som Deadpool :) Den skal man nok helst se flere sammen, da den var voldsom sjov :)
Alternativt kunne man også sige de kunne komme ud på vod/streaming efter de har kørt i biografen. Det der genere folk idag er nok der skal gå op til 6-8 måneder efter en film har kørt i biografen, til før den kommer på blueray, hvilket efterhånden ikke giver så meget mening mere, da de fleste film idag køre med world release, hvilket de også burde.
Men er helt sikker på at skal give 240 kroner eller i den duer, for at se en film derhjemme, at det allerede er dødsdømt inden det kommer videre.
Kunne være fint hvis man kunne finde en metode der stillede alle tilfredse, biograferne og pøblen :) Men det nok nemmere sagt en gjort :)
Gravatar

#9 Stetso-G 7 år siden

Prisen skal ned, og tiden mellem premiere i biografen og digital udgivelse skal være større.
Så vil der måske være biografer, som vi kender dem om fem år.

Begge dele er nok ikke praktisk mulige, så jeg er spændt på biografernes fremtid. Men en større sammenfletning af biografen og hjemmebiografen bliver ikke løsningen.
Gravatar

#10 kblood 7 år siden

#8 Måske, men det ville jo være for folk villige til at betale for en speciel projektor eller sådan noget der kan vise premiere film på denne måde, som så nok ikke har noget problem med at betale dette for at se sådan en film med sin egen private fremvisning istedet for at skulle sidde i en biograf.

Som det er nu, så koster blue-rayen vidst allerede 240 kr. og så er det efter der er gået de 6 måneder?

Men det vigtigste her er vel at den klart største indtjening fra film vidst rent faktisk kommer fra biografer? Der er jo kæmpe fokus på hvor meget de sælger den første dag, den første weekend osv. og det lyder til at der var engang at film kunne tjene sig ind med DVD salg, men de store har det med at få klart mest tjent ved visning i biografer.

Så tror ikke de er interesseret i at lade folk se disse film hjemme og gøre det nemt at rippe filmen digitalt i fuld kvalitet. Så før sådan noget som Netflix skal kunne komme ind på dette marked, så skal der være en måde man kan streame premiere film som tilgodeser at premiere film ikke skal kunne kopieres sådan lige, og film selskaberne vil jo nok gerne kunne tjene det samme på at film bliver streamet derhjemme som hvis den blev set i en biograf. Jeg tænker at biografer tjener en god del af indtjeningen på en film. Kan ikke helt huske det, jeg har arbejdet i en biograf, det skifter vidst alt efter hvilke krav der er fra dem som har distribueret filmen.

Så hvis mellem ledet var et billigere alternativ end biograferne, så kunne det måske lade sig gøre. Det vil så give lidt samme situation som dengang spil begyndte at blive solgt digitalt og de butikker som solgte spil i æsker begyndte at boycotte nogen for at få dem til at tilgodese dem. Filmselskaber skal jo nok ikke alt for hurtigt straffe biografer for hårdt finansielt.

Skriv ny kommentar: