”I har pligt til at fortsætte ufortøvent, når nationen nu engang har udstukket den politiske linje, som den har.” – Befalingsmand.
”Det er sku ikke for at hjælpe – altså, jeg synes ikke, det hjælper en skid.” – Soldat.
Traileren til den kontroversielle danske dokumentarfilm “Armadillo”, der med al tydelighed skulle cementere, at “war is hell”, er nu blevet udsendt og kan ses her.
Samtidig er filmens noget specielle plakat blevet udsendt og kan ses i fuld størrelse i galleriet her.
I “Armadillo”, der deltager på filmfestivalen i Cannes, har Janus Metz og hans fotograf Lars Skree fulgt Hold 7, der var udsendt i Helmandprovinsen i 2009. Det er første gang, et filmhold har været så tæt på de danske soldater, og filmen skildrer tabet af uskyld i krigen i Afghanistan.
Eventyrlystne og med åbent sind tager soldaterne fra Danmark på deres første udstationering. Filmen er en rejse ind i de unge soldaters sind og en undersøgelse af, hvad det vil sige at være i krig.
“Armadillo” får premiere i biograferne 8. juli.
Se også: Den danske dokumentarkrigsfilm “Armadillo” vækker opsigt.
#1 Dragon_Claw 14 år siden
Men når det er sagt, så syntes jeg efterhånden at denne nye form for dokumentar genre, efterhånden er ved at smelte for meget sammen med den fiktive spillefilm genre med tårepressene violin spil, color grading og smarte krydsklip. Der er ingen tvivl om at den nye generation af journalister render rundt med en lille filminstruktør i maven...
#2 vapor 14 år siden
Dog virker det meget iscenesat og ikke helt som en ægte dokumentar. Det kan måske være klipningen i traileren der får det til at virke sådan?
#3 loki 14 år siden
#4 Moog 14 år siden
#5 amadoR 14 år siden
Hahahaahahaha, i laugh at you!
Ingen tvivl om at den skal ses.
#6 filmz-Bruce 14 år siden
I dag er dokumentar films genren til tider ligeså fiktiv, som Robin Hood legenden, altså den del af genren, som udgiver sig for at udbrede sandhedsbudskaber, objektivt og sagligt. De dokumentarprogrammer som DR engang var berømt for mht. inden- og udenrigspolitisk indhold er en saga blot. Nu skal folk påvirkes med audio og video virkemidler. Instruktører manipulerer med indhold og information for at fremstille hypoteser i en agenda, som passer overens med egen politiske overbevisning og fraholder udsagn fra at komme til orde, som kan komprimittere en anden vinkel, fra at blive hørt.
"Det er sku ikke for at hjælpe - altså, jeg synes ikke, det hjælper en skid." - Soldat.
Flot. Der har kørt en hel artikel række i et dagblad, som dækkede de danske soldaters civil engagement i Afghanistan og de tiltag, som er gjort for at beskytte civilbefolkningen, ikke mindst kvinder og børn. Der bygges skoler af danske soldater. Der oplæres politistyrker af en dansk øverstbefalende, åbenbart så dygtig, at han nu er hyret tre år til samme job i Saudi Arabien.
Jeg skal så absolut se denne film, for at se om det er et ligeså stort makværk som "Den Hemmelige Krig", mht. brugen af kilder og ikke mindst misbrugen af dem.
#7 jessup 14 år siden
Jeg har personligt ikke noget imod dokumentarfilm som kommer ud af en indignation af den ene eller anden art(hvis det da gør det i denne films tilfælde). Med hensyn til formen er DR romantik ikke lige min kop thé.
#8 filmz-Bruce 14 år siden
Heller ikke her. For det første opstår lysten til en politisk dokumentarfilm som regel ud af, at noget trænger til belysning. Men god journalistik mht. politiske emner, hvor der kommer fokus på navngivne menneskers funktion, arbejdsplads og vilkår, er ensbetydende med saglighed og objektivitet. Begrebet "dokumentar" er ikke blot en legeplads for politisk indignation og derefter en farvet udlægning af en problematik, som ikke kun kan koste folk karrierer og arbejde, men også vælte regeringer.
Jo, i en ideel verden, hvor befolkningen var så oplyste, at de alle som én kunne gennemskue letkøbte endimensionelt underbyggede konklusioner, så kunne man lave, hvad man havde lyst til, men når man beskæftiger sig med politik som udgangspunkt, så er der et vist professionelt journalistisk niveau man bør håndhæve under produktionen.
Gør man ikke det, så er det helt fint, at man får et kobbel kritikere i haserne derefter. Men problemet er stadig, at en dokumentar som "Den Hemmelige Krig" koster ufattelige ressourcer i kølvandet på dens offentliggørelse, fordi den er et partsindlæg i en regering/opposition konflikt og den ene part derfor ukritisk omfavner den og bruger den uhæmmet i månedsvis for at få væltet en regering, selvom det hurtigt står fast, at subjektiviteten hersker og der er sket et væsentligt misbrug af kildeinformation. Det er pengespild, ressourcespil og vigtig tid, som skal bruges af en regeringsadministration, som kunne være brugt på vigtigere ting.
#9 jessup 14 år siden
Dertil er normerne for god journalistik mange - det er ikke kun fair and balanced (kildekritik, medtagelse af forbehold mm)som i øvrigt ikke har noget med objektivitet at gøre men kun at flere parter kommer til orde.
Jeg synes måske som andre at der var et par replikker som var lidt "skuespil agtige" men jeg har ikke rigtigt kunne finde filmens hjemmeside - måske andre kan smide et link?
#10 lasher 14 år siden
#8 Hvis regeringen havde mere styr på tingene så kunne de jo bare afbekræfte alle påstande i "Den Hemmelige Krig", fx kunne de lade være med at miste vigtige dokumenter der kunne opklare hele sagen. Problemet er ikke skabt af oppositionen men af at vi ikke i Danmark har haft en ordentlig debat om Irak krigen og Afghanistan krigen.
Det er jo en oppositions job at holde regeringen til ilden.
Med hensyn til Guldbrandens objektivitet.... ja lad os bare sige at han fik sin hævn over forsvarsministeren! Men lad os nu ikke rode to film sammen.
Jeg tror denne film (Hvis den bliver set af nogen) kan blive meget vigtig for billedet af den danske soldat anno 2010! Men hellere et bid af virkeligheden end historien om den tapre landsoldat(skåret ud i pap)!