Sexchikane er et stort problem i Hollywood. Det afslører en ny undersøgelse, hvor 94 procent adspurgte blandt Hollywoods kvinder angiver, at de har været udsat for sexchikane i større eller mindre omfang.

Se også: Manuskript-forfatter efter #MeToo: Man kan ikke længere joke om alt

Det er USA Today, der sammen med organisationerne Women in Film and Television og National Sexual Violence Resource Center har spurgt 850 kvinder i den amerikanske filmbranche om deres erfaringer med sexchikane på arbejdspladsen.

Og her svarer 94 procent, at de har oplevet sexchikane i Hollywood. I den lettere ende har 87 procent været udsat for seksuelle jokes eller kommentarer, hvorimod 21 procent decideret er blevet tvunget til seksuelle aktiviteter.

Hver fjerde af de ramte i undersøgelsen har anmeldt overgrebet – kun 28 procent af disse oplevede, at deres situation blev forbedret efter anmeldelsen.

Følg Filmz på Facebook.Vis kommentarer (12)
Gravatar

#1 nwinther 5 år siden

21% tvunget til seksuelle aktiviteter... hvis de ville have rollen, eller...?

Pga. min afvigende virkelighedsopfattelse, er det mit indtryk, at seksuelle tjenester har været noget nær gangbar mønt i Hollywood/film- og musikbranchen. Hvis man ville have en fod indenfor, eller en bestemt rolle/opgave er/var den en måde at forhandle på.

Er det så bare dét, der nu bliver vendt til "overgreb", som en slags bondeanger med omvendt fortegn (jeg var ikke luder, jeg blev voldtaget eller sårn. Ja, og så fik jeg rollen og arbejdede sammen med min voldtægtsmand i tre måneder - og i tre filmproduktioner derefter, hvor jeg blev "voldtaget" tre gange).

Det er selvfølgelig ikke "rigtigt", at man forhandler f.eks. roller på den måde. Men hvis det er "name of the game" så er det vel ikke fair at komme bagefter - når der nu er oprettet "frit lejde med gratis offerrolle" - og mene, at det ikke var fair.

Men jeg er også afviger...
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman
Gravatar

#2 Mejse 5 år siden

#1 tja selv hvis det faktisk var sådan det sker, hvilket det naturligvis ikke er i alle tilfælde, så kommer det jo an på situationen, hvis en siger "jeg gør dit og dat med dig hvis jeg får rollen" er det en ting men hvis en instruktør/hvem der nu står for det "siger hvis du gør dit og dat så får du rollen" så er det en helt anden situation.
Gravatar

#3 SublimeKen 5 år siden

Lidt ukorrekt overskrift. Jeg går ud fra at de 850 kvinder der blev adspurgt ikke udgør alle kvinder i Hollywood, som overskriften "94% af Hollywoods kvinder har oplevet sexchikane" lidt inddirekte påstår.

Anyway, jeg ved ikke helt hvad jeg skal synes om den her #metoo kampagne. På den ene side er det enormt vigtigt at undertrykkelse og deciderede krænkelser kommer for dagens lys, så Hollywoods magtfulde elite ligesom ved at de ikke kan tillade sig at gøre og sige hvad som helst mere, og dermed give nogle mennesker (Ikke kun kvinder. Brendan Fraser som også har været et offer, samt Kevin Spaceys ofre er mænd jo) ar for livet.

På den anden side er der løgnere alle vegne, især i Hollywood, og især fra håbefulde eller afdankede talenter som søger opmærksomhed eller en hurtig fortjeneste (som fx Michael Douglas sagen virker til at være et eksempel på umiddelbart) og en heksejagt baseret på anklager på twitter, minder bare alt for meget om filmen Jagten for mig, hvor en uskyldig mand nærmest får ødelagt sit liv, og altid vil være mærket, bare pga. en anklage.

Dertil kommer også usikkerheden på hvor grænsen til sexchikane går. Nogle gange virker det som (Og her snakker jeg ikke nødvendigvis metoo anklagerne) at nogle kvinder er for overfølsomme, eller måske bare ikke kan lide en person baseret på intet andet end deres egen subjektive opfattelse af personen, og misfortolker ting som sexchikane. Har set eksempler på dette utallige gange, hvor personen decideret blev fyret fra sit arbejde, baseret på intet andet end en overdreven fortolkning af en uskyldig situation. Har heldigvis aldrig oplevet det selv, men jeg synes ofte at mine - ja undskyld, men mindre attraktive - venner oplever dette når de lægger an på kvinder, hvor det bliver fortolket mere positivt fra kvindens side, når mine mere attraktive venner lægger an på kvinder. Nu siger jeg ikke at jeg er overdrevet attraktiv, men tænker jeg er nok til at de kvinder jeg flirter med ikke ser dem som en fornærmelse (Heldigvis).

Så er der også det med, at hvor går grænsen mellem at lægge an på det modsatte køn, og sexchikane. Læste en fransk skuespillerindes mening om metoo, og hun mente at mænd skulle have lov til at lægge an på kvinder, uden det blev opfattet som sexchikane, hvilket hun ofte synes det gør, hvis det er en mindre attraktiv mand som lægger an på dem (Hendes ord og erfaringer)

Så ja. Det er et svært emne. Men lige hvad angår metoo, så er det jo ofte mænd i magtpositioner, hvilket selvfølgelig er en lidt anden situation end hvis det er mænd fra arbejdspladsen eller i dagliglivet, for der har kvinder jo nærmest magten allerede (og har haft det længe), mens mænd i mange tilfælde må kæmpe for kvindens opmærksomhed. Her har jeg da oplevet ofte at hvis en mand bare er lidt social akavet og kommer med jokes - som de har set mere social intelligente og attraktive mænd komme med og blive modtaget som flirt - så bliver det ofte set som en fornærmelse, selvom selvsamme kvinder flirter med de så mere social intelligente og attraktive mænd, der kommer med præcis samme jokes. De veninder jeg har, siger det handler om glimtet i øjet. Jeg har ofte kommenteret på det overfor de veninder jeg har, som gør netop dette overfor de social akavede mænd, og det er som om de slet ikke forstår at en social akavet mands forsøg på at virke selvsikker er netop det, et forsøg på at virke attraktiv og altså ikke et forsøg på at fornærme.

Men ja, jeg kan egentligt være ligeglad. Det er ikke et decideret problem for mig. Synes bare også det er lidt synd for de her usikre mænd, som ikke ved at deres akavede kropsprog ikke stemmer overens med hvad de siger i et forsøg på at virke som den selvsikre, social intelligente mand, og altså derfor i stedet bliver fortolket forkert af kvinden. Heldigvis har mine egne veninder efterhånden fattet forskellen på reele krænkelser og misforstået kommunikation efter jeg har banket det ind i hovedet på dem.

Når det blev til en lang rant, som sikkert ikke giver mening, så tror bare jeg stopper her. Jeg støtter sådan set #metoo, men jeg anerkender også at metoden måske er lidt problematisk.
Gravatar

#4 Gridlock 5 år siden

#3 Er enig i rigtig meget af det du skriver og forudså de her problemer med #Metoo fra starten.
Ja det startede som en god ting hvor egentlige magtmisbrugere blev kaldt ud, men det har efterhånden degenereret til tanke forbrydelser.

Det er blevet lidt ala memet fra fifty shades of gray, hvor der står at den eneste grund til at det her er en romantisk historie er fordi fyren er milliardær, hvis han havde været en bums fra en trailer park, havde det været en episode af Criminal minds.

Har hørt om en kvinde der brokkede sig over at hendes lærer smed en surprise test på deres bord som hun dumpede.
Og hun vidste bare at grunden til han gjorde det, var fordi han ville ha at hun skulle ha sex med ham for og få svarende til prøven.

Ikke at han nogensinde havde sagt det, men hun vidste det var sådan det forholdte sig.

Og endnu længere tilbage før #Metoo var der en anden sag elevator gate blev den kaldet hvor en feminist havde siddet i en bar på et hotel til kl 4 om morgnen.
Da hun så gik tilbage til sit hotelværelse og skulle ta elevatoren mødte hun en fyr, som hun på ingen måde var tiltrukket af.
Fyren spurgte hende om hun havde lyst til og ta op til hans værelse til en "kop kaffe" og hun sagde nej og så skete der ikke mere.

Men hun var så trickert/stødt over at en fyr hun overhoved ikke var tiltrukket af havde lagt an på hende.
At hun himlede op om det på twitter, havde #Metoo eksisteret den gang var det sikkert også røget på der.

Det er det som er problemet med #Metoo, det er fint nok hvis #Metoo kan give folk mod til og anmelde egentlige overgreb og sexchikane til politiet.
Men i sidste ende burde det være politiet og ikke et eller andet hashtag, der beslutter om folk er skyldige eller ej.
Gravatar

#5 Mejse 5 år siden

#3+4 altså det med flirt og sådan noget, nu er det jo USA og hvis det foregår på arbejdspladsen, er jeg sikker på der er 315151 regler, så er ret sikker på det er klart defineret, når det kommer til udenfor arbejdspladsen er det jo så en anden sag :)

men ja det er ikke altid nemt.
Gravatar

#6 Justin 5 år siden

#3
Dejligt med nogle velovervejede synspunkter på #meetoo
Gravatar

#7 nwinther 5 år siden

@3:

Ja, selvfølgelig er det mænd i magtpositioner, der anklages. De er de eneste der kan malkes. Hvis Preben Tophue har piftet af dig, eller taget dig på røven, er det jo bare en nedern oplevelse som måske kan presse dig ind på holdet af "ofre", men ikke rigtigt noget du praler med, for det var jo bare Preben Tophue, og han har bare sokker på og han har ingen heste.

Næh, du, én der har skejser - det er sådan en vi vil have.
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman
Gravatar

#8 Gasivodo 5 år siden

#2 Aha, så'en lis'som at Sugardating er okay?

#3 og #4 +1
Jeg har oplevet tilnærmelser fra ikke, for mig, tiltrækkende HUNNER, og det tog jeg da som et kompliment. Uden at fare i flint!

(suk) Det er SÅ hårdt at være en smuk HAN ;-D
"..are there any women here today?.."

'Life of Brian'(1979) = fra dengang, man GODT måtte... :-(
Gravatar

#9 SublimeKen 5 år siden

#4

Ret enig i, at man for det meste burde lade politiet og domstolene om dømme dem skyldige. Jeg kan dog godt se problematikken i at nogle sager hvor der har foregået sexistisk undertrykkelse ikke er en politisag. Jeg ved det ikke, er sgu lidt ambivalent omkring dette emne. Det er lidt som om de bekæmper den ene ekstrem med en anden ekstrem, og løsningen findes et eller andet sted i midten i virkeligheden.

#5

Hehe, "315151 regler", det var da et spøjst beløb :P Men ja, jeg tror jeg måske formulerede mig lidt uheldigt. Jeg mener selvfølgelig ikke at flirt på arbejdspladsen er hensigtsmæssigt. Lige med arbejdspladsen var det mere bare uheldige jokes fx, som ofte bliver taget på to helt forskellige måder, alt efter hvem der præsenterer den, da en social akavet mand måske ikke er så god til at vise at han bare er sarkastisk med sit kropsprog, i et forsøg på at falde ind og danne raport med sine kollegaer.

Der er naturligvis også eksempler med mænd der decideret kommer med sårende og nedladende bemærkninger, som ikke er okay. Det handler vel i bund og grund om, at dømme ud fra det enkeltstående tilfælde, og ikke at dømme det ud fra helheden.

#7

Det er lidt sjovt, jeg har ofte oplevet i mine yngre dage at piger i byen tog mig på røven. Må indrømme jeg så det lidt som en kompliment. Selv de gange hvor en mand havde taget mig røven, tog jeg det bare som sjov, selvom jeg på ingen måde er homoseksuel. Men sådan er mænd og kvinder vel så forskellige.

Jeg havde i en periode nogle veninder der blev ved med at gå og tage mig på røven. En af mine veninder havde besluttet sig for at hun syntes jeg havde en god røv, og det skulle alle mine veninder have at vide, så de pludselig alle tog mig på røven når jeg mindst ventede det. Det eneste ubehagelige for mig, var vel hvordan jeg kunne bibeholde mit seje og selvsikre ydre, uden at vise det påvirkede mig. Det blev selvfølgelig lidt irriterende til sidst, men aldrig noget jeg decideret ville klassificere som en nedern oplevelse. Har også oplevet nogle piger råbe efter mig på gaden at jeg så godt ud. Det var igen noget jeg bare tog til mig som bekræftelse. Men okay,, jeg har oplevet det enkelte gange i mit liv, så det er selvfølgelig ikke i nærheden af hvor mange gange nogle kvinder oplever det. Så jeg kan godt forstå hvis det bliver for meget.

Jeg ved også godt, at kvinder for det første er mere følelsesmæssigt anlagt, og jeg kan sådan set også godt leve mig ind i, hvordan det kan føles som en krænkelse. Jeg sammenligner det måske lidt med, hvis en mand kom over og kyssede mig på munden, eller hvis de førnævnte kvinder som tog på mig på røven, havde taget mig foran i stedet (Selvom jeg i nogle tilfælde nok også havde set det som en kompliment). Har heller aldrig selv gjort det på tilfældige kvinder, men udelukkende kvinder som jeg enten har været sammen med i forvejen, eller tætte veninder og venner i sjov, fordi de fx gjorde det på mig.

Men efter jeg er blevet lidt fedladen, så oplever jeg det slet ikke mere. Nu siger jeg også yngre dage som om det er mange år siden. Vi snakker måske omkring 7 år siden, for nogle er det mange, for mig var det som igår :P Men ja, det kunne være jeg bare skulle tage mig sammen og hoppe i træningscentret. Og ja, det virker vist lidt som om mit indlæg hoppede lidt af sporet. Tror bare jeg holder kæft nu :P

Rettelse: Gider ikke rette i mit overdrevne lange indlæg, så skriver det bare her i stedet. Jeg skulle måske have sagt at sådan er mennesker så forskellige, for kender sådan set også nogle kvinder som vil tage det som et kompliment, og nogle mænd som ville tage det som en krænkelse. Så det er ikke nødvendigvis udelukkende en forskel på kønnene :)
Gravatar

#10 Mejse 5 år siden

#8 kan ikke lige se den relevante sammenligning, men ja det er da okay.

#9 hahaha tja var bare et tilfældigt tal :P men mere for at understrege, at det er helt kortlagt især i USA, hvad det er seksuel harrasment, på arbejdspladsen og hvad der ikke er, så alt man skal gøre er jo bare at følge reglerne, der er lagt, medmindre der er tale om nogen man har et faktisk kendskab til, og ved ville syntes en "uheldig" joke er sjov :)

men vi er enige om at uden for et arbejdsmiljø, er det altid en svær situation, som kommer meget an på hvem man er, hvem den anden er, og 3151 (igen tilfædigt :P) andre ting :)

Skriv ny kommentar: