”Amatøragtigt.” Sådan betegner Politikens anmelder og bestyrelsesmedlem i Filmmedarbejderforeningen, Kim Skotte, anmelderen Lars Bukdahls beslutning om halvanden uge inden filmens premiere at afsløre morderen i sin anmeldelse af den nye danske thriller “Kandidaten”.

Bukdahl, som i 20 år har anmeldt bøger, bl.a. for Weekendavisen, kommer med afsløringen i sin anmeldelse for Filmmagasinet Ekko, hvor han samtidig afslører en række essentielle ting fra handlingen. Han bryder dermed den uskrevne regel om, at anmeldere ikke må afsløre vigtige dele af plottet, og da slet ikke morderen. Det skriver Politiken.

Kim Skotte mener, at det er irriterende for læserne og pointerer, at man godt kan skrive, at noget er dårligt, uden at afsløre plottet.

Bukdahl kalder det plothysteri og forsvarer sig: ”Det, der sker i filmanmeldelsen, er, at jeg eksploderer over at blive udsat for en thriller, hvor overraskelsesangrebet er så afgørende, og så bliver jeg udsat for en kliche. Det er en åndssvag handling, og overraskelsen er yderligere åndssvag.” Bukdahl mener, at han med afsløringen advarer læseren mod filmen.

Distributøren af “Kandidaten”, SF Film, ser dog anderledes på sagen og har forlangt en forklaring af Filmmagasinet Ekkos chefredaktør. Film- og distributionschef for SF Film, Sune Lind Thomsen, siger til Politiken: ”Det er ikke, fordi det er en dårlig anmeldelse, men fordi det er respektløst at afsløre plottet. Det er rigtig svært at vide, hvem skurken er, og så gå ind og se filmen.”

Filmmagasinet Ekkos chefredaktør, Claus Christensen, tager dog Lars Bukdahl til forsvar og siger, at anmeldelsen i sin form illustrerer, hvorfor plottet i filmen ikke fungerer. Han understreger dog, at det ikke er ny politik fra Filmmagasinet Ekkos side at afsløre plottet, men at dette er et undtagelsestilfælde.Vis kommentarer (31)
Gravatar

#1 MOVIE1000 14 år siden

sådan en spade og han kalder sig andmelder han er vidst årets Spoiler
The earth is not a cold dead place, this is not a cold dead place.
Gravatar

#2 blahblah 14 år siden

Amatøragtigt er vist ordet. En anmelder skal ikke "advare" andre mod dårlige film. De skal fortælle af hvilken kvalitet filmen er, hvad man får for pengene.

Og nu når 90% af samtlige andre anmeldere i verden kan anmelde film, både gode og dårlige, uden at spoile, så burde den herre fra Ekko også være i stand til det.
Gravatar

#3 Patriarch 14 år siden

Nu er jeg godt nok MEGA spoiler hader, men jeg havde aldrig brugt ham som anmelder igen. Og hvis han er fast-ansat havde jeg fyret ham (såfremt det var en lovlig grund).

Det er i den grad forsømmelse af sit job. Som en fuld pilot, en postmand der smider posten ud, eller en skuespiller der bryder sin tavshedspligt omkring en film.

Slut!
“Extraordinary claims require extraordinary evidence.”
Gravatar

#4 Patriarch 14 år siden

... slet
“Extraordinary claims require extraordinary evidence.”
Gravatar

#5 Outbound Sith 14 år siden

Han understreger dog, at det ikke er ny politik fra Filmmagasinet Ekkos side at afsløre plottet, men at dette er et undtagelsestilfælde.


Ja, lige indtil næste gang det sker...
"Let's just say I wanna believe."
Fox Mulder
Gravatar

#6 filmz-gofferoffer 14 år siden

Er helt enig med #2. Uanset hvor elendig en film kan være, ville jeg aldrig nogensinde ruinere, heller ikke en film, hvis hovedelement er et twist eller et overraskelsesangrebet i plottet. Præmissen skal beskrives, men ikke hele historien: Ellers ville det jo være tåbeligt overhovedet at læse anmeldelser.
Men at some time are masters of their fates: The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are the underlings.
Gravatar

#7 RFriis 14 år siden

Det er vitterligt også noget, der går mig på nerverne. Men nogle anmeldere føler åbenbart, de er hævet over den gængse skik, at man ikke løfter sløret for centrale plotelementer. Jeg mener, Morten Piil spoiler nærmest i hver eneste anmeldelse i hans bog "Film på hjernen", og det er en skam eftersom hans skrivekundskaber befinder sig på et særdeles uforligneligt niveau. Kim Skotte har jeg dog generel tiltro til.

Når det så er sagt, kan jeg ikke lade være med at undre mig over, hvad der præcist antændte Politikens lunte. Jeg har selv læst store dele af Bukdahls anmeldelse, og han afslører ganske rigtigt en vigtig handlingsdel uden nogen form for advarsel. Derefter skriver han imidlertid gigantiske Spoiler-warnings, inden han afslører morderen. Hvis det er den anmeldelse folk så hidsigt nedsabler (jeg spekulerer på, om det er en redigeret version, jeg har læst??), så er der tale om en decideret overreaktion.

Men herligt er det jo, at der endelig er kommet fokus på problemet!
Gravatar

#8 filmz-Bruce 14 år siden

Om anmeldere mener, at en anmeldelse skal indeholde beskrivelse af plot eller spoilere, må være op til den enkelte. Det kan nemlig også være en del af særdeles velskrevne anmeldelser. Det bør dog være en politik, at der i anmeldelsen, på forhånd advares herimod.

Ovenstående eksempel er ekstremt og Bukdahls retirade er jo pinagtig ikke kun i sin formulering, men også i sin argumentation, hvor han lyder som en lille forurettet knægt. At han mener sig klichéramt, skal ikke lægge andre læsere till last og da især ikke, når der ikke advares imod spoileren på forhånd.
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#9 filmz-Le Samouraï 14 år siden

... men det er jo så netop det, der gør (jf. #7).
Sidst set: The Black Pit of Dr. M 4/5 | SW: Ep. III 2/5 | Elephant 5/5 | Black Sunday (1960) 4/5
Gravatar

#10 filmz-Bruce 14 år siden

#9 Ja ok, så fatter jeg ikke en skid omkring nyhedens interesse :D Så er den sgu da en Perfect Storm i et glas vand!!! Hvis manden har haft spoiler advarsler, så er det da om noget idiotisk, hvis folk læser videre og derefter føler sig spoilet.

Når dinosaurer trådte i en lavapøl, så var deres neuralsystem eftersigende så langsomt, at de først reagerede, når det var for sent. Man må formode der findes læsere, som læser spoilermarkeringen og alligevel kommer et godt stykke ind i artiklen, førend ordene fiser ind på lystavlen.
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140

Skriv ny kommentar: