En anmeldelse er en personlig vurdering af en film. Og dermed også af de værdier eller holdninger, som en film nu engang har. Nu viser det sig, at flere danske filmanmeldere hyldede tyske propagandafilm inden og under 2. verdenskrig.
Se også: Efter voldtægtsanklager: Anmeldere nægter at anmelde Oscar-favorit
Det er den danske filmforsker Lars-Martin Sørensen, der har gennemgået de danske anmeldelser af nazisternes propagandafilm.
Den vel nok værste og mest berygtede propagandafilm var Veit Harlans “Jøden Süss”, der fik dansk premiere i februar 1941 – næsten et år inde i den danske besættelse. Og den fik positiv kritik af de etablerede dagblade:
”Knud Gantzel, der var Politikens filmanmelder, skrev en rosende anmeldelse af ‘Jud Süss’. Det gjorde Berlingske også, men Berlingskes læsere vidste godt, hvor deres anmelder, Svend Borberg, stod. Han var nemlig kollaboratør. Politiken havde generelt fremstået mindre tyskervenligt op gennem 30’erne, så derfor var Gantz’ anmeldelse så meget desto mere overraskende,” siger Lars-Martin Sørensen til Politiken.
De venstreorienterede filmkritikere valgte derimod at stoppe med at skrive i stedet for at hylde nazisternes jødehad, men de store aviser fortsatte med at skrive:
”Gantzel lod sig invitere til Tyskland flere gange, også da besættelsen kom, og skrev meget rosende om tysk filmproduktion. Han var en slags leder af de danske filmanmeldere, og han brød med en linje, som Politiken fulgte inden besættelsen.”
I 1945 begyndte der igen at blive skrevet kritisk om tysk film i de danske dagblade.
#1 nwinther 8 år siden
Who gives a crap?
#2 Geekalot 8 år siden
#3 Clint 8 år siden
Måske de rent faktisk bare godt kunne li' hvad de så?
#4 Daywalker 8 år siden
Det er da meget interessant. Ved at forstå fortiden kan vi undgå at falde i samme fælde.
Der sker allerede i dag, at visse anmeldere baserer deres reviews udfra politiske holdninger (enten af tvang eller egen vilje). Det er vigtigt for os at se igennem den slags bullshit.
#5 Geekalot 8 år siden
Er mere imod idag hvor man lave racist/nacist film hvor man så vælger at latterligøre dem ved at gøre dem til bøsser.... http://www.imdb.com/title/tt1327820/?ref_=fn_al_tt... Sådan typisk røde hjernedøde idioter der laver sådan noget. At lave en film om danske nazister idag, skal nok virke frastødende. Ingen grund til at begynde at latterlig gøre dem, mere en de selv gør.
Man kan sige mange ting om Tyskland og de nazister, men selvom der var mange ting der var skidt ved dem, behøver man altså ikke gøre alting skidt, da slet ikke ting der ikke var skidt. Som eksempel deres måde med at lave film. For det var de rent faktisk gode til.
#6 Jb-film 8 år siden
Men jo yngre man er, så forkaster man jo alt, hvad der mere end fem år gammelt - sådan er det jo i dag.
#7 cain 8 år siden
#8 Kisbye 8 år siden
Det er først nu, så mange år efter, at vi efterhånden tør se i øjnene at vi måske ikke var så heltemodige, som vi har gået og bildt os selv ind.
Også tiden efter og det tvivlsomme retsopgør, er efterhånden en byld der er ved at komme hul på. Et godt eksempel er den nye danske film Under Sandet.
#4
Så du syntes Jud Süss er en god film eller hvordan?
Hvad har du set af tyske film fra dengang, nu hvor du kan udtale dig om kvaliteten i den periode? Jeg mindes at du for nyligt i en debat har forklaret, at du ikke gider se gamle sort/hvid film.
Hvis jeg ser bort fra Leni Riefenstahl's "Triumph des Willens" på grund af det tekniske, så syntes jeg nu ikke perioden fra 1933 til 1945 er specielt interessant.
Det er helt anderledes med perioden under Weimar republikken og tiden før første Verdenskrig. Der fik vi den tysk ekspressionisme og perioden har givet også nogle af de største tyske klassikere nogensinde, fra instruktører som Fritz Lang og F. W. Murnau.
Der har før været jøder der var nazister, så er det vel utænkeligt at der også er nazister der er homoseksuelle.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Burros
#9 Gasivodo 8 år siden
Så er det så mystisk?
'Life of Brian'(1979) = fra dengang, man GODT måtte... :-(
#10 Kisbye 8 år siden
Nok også derfor at det var derefter, at modstandskampen tog til. Så var alle ligepludselig anti-nazister og havde hele tiden været det.