Det bliver Lars von Triers dokumentarfilm “De Fem Benspænd”, som bliver det danske bidrag i kampen om at opnå en Oscarnominering for bedste udenlandske film.

Den slår dermed film som Annette K. Olesens “Forbrydelser” og Susanne Biers “Brødre”.

I “De Fem Benspænd” stiller von Trier filmmanden og cykel-kommentatoren Jørgen Leth en række udfordringer. Filmen blev en pæn succes herhjemme og har høstet ros på en række internationale filmfestivaler.



Vis kommentarer (33)
Gravatar

#31 filmz-Le Samouraï 20 år siden

#28 - Mht til Denzel og Halle, så er det i hvert fald en lille smule politisk. Det startede som en lille bitte ting. Nogle mente at akademiet overså de sorte, de lagde det ud som om at det var et race-spørgsmål - og så blev det blæst vildt op af aviserne og tv - så meget at jeg er 100% sikker på at mange af de stemmeberettige blev indirekte berørt af sagen

Godt eksempel, og jeg er for så vidt enig. Men der er en væsentlig detalje: I alle de eksempler, hvor det så kan sandsynliggøres, at politik (i en indholdsmæssig forstand) har haft indflydelse på prisuddelingen, er der tale om, at akademiets medlemmer VÆLGER TIL. ALtså skuespillere, der vinder, fordi de er sorte (jf. Denzel og Halle Berry); Instruktører, der vinder, fordi deres film er regerings- eller samfundskritiske (jf. 'Bowling for Columbine'). Ikke i ét eneste tilfælde er det sandsynliggjort, at akademiets medlemmer VÆLGER FRA af samme årsager. Men her bliver vi oven i købet bedt om at tro på, at medlemmerne vil vælge en bestemt instruktørs film fra, fordi EN ANDEN af instruktørens film har et politisk indhold.

Jeg kunne til nød købe, at politik kunne have en indflydelse, hvis det var 'Dogville' selv, der var indstillet. Men det er det jo ikke. Her taler vi altså direkte om blacklistning af en mand, der tidligere (måske/ måske ikke) har ytret ubekvemme holdninger. Og det vel og mærke i et miljø, hvor blacklistning pga. politiske tilhørsforhold direkte er en særdeles ubehagelig del af fortiden, som man aktivt har lagt afstand til. Den må I sgu længere ud på landet med...
Sidst set: The Black Pit of Dr. M 4/5 | SW: Ep. III 2/5 | Elephant 5/5 | Black Sunday (1960) 4/5
Gravatar

#32 filmz-Dennis 20 år siden

Til Le Samourai

Hør nu her. Sagens kerne er, som jeg har forsøgt at forklare dig længere oppe, at jeg mener at akademiets medl. er påvirkelige i en sådan grad, at f.eks Weisntein og miramax kan få Oscars for en film som ikke burde have det.
Jeg BESKYLDER ingen for noget.
Som jeg sagde tidligere var det en tanke jeg havde og den forsøger jeg at underbygge.
Jeg har ingen konkrete beviser.
Jeg siger ingen steder at det er SAMTLIGE 6000 medl. i akademiet der vil blive påvirket.
Jeg vil ikke påstå at det er racepolitik der gjorde at LOTR ikke fik Oscars, det er et forsøg på at vise dig akademiets måde at arbejde på.
Som du selv siger er anmelderne delte omkring om filmen er USA kritisk el. kritisk overfor menneskeheden. Jeg har aldrig sagt at alle mente den var USA kritisk, men hvis debatten er foregået i medierne i USA, kan du være helt sikker på at nogen vil blive på virket.

"De eneste argumenter, du pt. har fremlagt, er den noget svævende og uverificerbare påstand, at andre film også har vundet eller mistet priser af "politiske" grunde. I alle eksempler har der dog været tale om "politik" i en anden forstand end den, du anvender i forbindelse med 'Dogville'."

Det er noget vrøvl. Dogville er det centrale i min argumentation. Jeg har ingen konkrete beviser, men det jeg har forsøgt at fortælle dig hele vejen igennem er, at akademiets medl. er MEGET påvirkelige og derfor også kan være påvirket af den debat som Von Trier har skabt i USA, med hans film Dogville.
Din vurdering af politik og hvordan du tolker den, er DIN subjektive vurdering. jeg mener at den måde Denzel bliver valgt af politiske årsager (læs. race) er det samme som vil påvirke dem vedr. Von Triers film.
"Say hello to my little friend"
Gravatar

#33 filmz-Dennis 20 år siden

Til Le Samourai

Læs igen.:

"At jeg tager Dogville frem er jo for at argumentere for min påstand. Det er en påstand, ikke en beskyldning. Verden er jo en smule mere nuanceret end at jeg "bare kan skære 6000 medl. over en kam". Det har du ret i og det er også derfor at det ikke skal ses som en beskyldning, men snarere en tanke.
Dvs. at jeg forestiller mig at hvis et medl. skal vælge imellem 2 film og den ene er lavet af en USA kritisk instruktør kan det jo "tænkes" at medl. bliver påvirket af dette. Det er jo ikke noget nyt at man i Oscar ræset i fuld offentlighed forsøger at "farve" medlemmerne med alskens reklame.
Derfor tror jeg, når Weinstein kan få en masse Oscars til hans, lad os bare kalde den middelmådige "Shakespeare in Love", ved at farve medl. så kan en instruktør af en USAkritisk europæisk film også blive "forhånds" frasorteret.
Jeg beskylder ingen, jeg skrev en tanke ned og hvis vi to skal fortsætte diskussionen er jeg træt af at se dine postulater uden argumenter, når du samtidig bliver ved med at bede mig om "
"Say hello to my little friend"

Skriv ny kommentar: