Et stykke filmhistorie, som historikere betragtede som gået tabt, er nu dukket op i et museum i Buenos Aires. Det drejer sig om den originale version af Fritz Langs stumfilmklassiker “Metropolis”, som indtil nu kun har været tilgængelig i en udgave, der er 3/4 lang i forhold til den udgave, der første gang blev vist i Berlin i 1927.

I 1928 tog chefen for distributionselskabet Terra, Adolfo Z. Wilson, en kopi af filmen med hjem til Buenos Aires. En filmkritiker, Manuel Peña Rodríguez, købte filmrullerne til sin private samling, hvor de blev, indtil han solgte dem til et nationalmuseum i Argentina i 1960’erne. En kopi af disse ruller er nu blevet fundet på et museum i Buenos Aires. Der er ingen forlydender om, hvad der blev af de originale ruller.

Friedrich Wilhelm Murnau Foundation vil nu sammen med museet restaurere de nye scener, så de kan blive tilgængelige for offentligheden. Den tyske avis Zeit Online kan vise en række billeder fra nogle af de nye scener i den originale version.Vis kommentarer (12)
Gravatar

#1 metabolid 14 år siden

Fantastisk nyhed - fantastisk film!
Gravatar

#2 filmz-Kadann 14 år siden

Holy crap! :D
http://www.modkraft.dk - http://www.ungeren.dk - http://www.christiania.org
Gravatar

#3 Benway 14 år siden

Fantastisk omsider at kunne se den i fuld længde. Det er vel næsten det størst filmscoop, siden man fandt hele kopien af "La passion de Jeanne d'Arc". Jeg håber det fører til en genopsætning i biograferne.
"Here I was born, and there I died. It was only a moment for you; you took no notice."
Gravatar

#4 Dj Ladze 14 år siden

Så kan vi snarest forvente os at få den udgivet i HD måske? ;P
WHO WATCHES THE WATCHMEN?
Gravatar

#5 Æsop9000 14 år siden

Det var da en interresant nyhed. Det burde forhåbenlig inspirere andre museumsfolk og privat-samlere til at gå deres samlinger og arkiver igennem.
I teorien er der ingen forskel på teori og praksis. I praksis er der
Gravatar

#6 filmz-Le Samouraï 14 år siden

Jeg hører så til dem, der synes, at den er mere end lang nok i forvejen (jeg ved det, jeg ved det... for lidt *bang bang* og letpåklædte, italienske duller til Hr. Thomsen). Men derfor er det da et fantastisk fund alligevel. Godt, at det er Murnau Foundation, der er inde over sagen. De plejer at være særdeles omhyggelige.

Sidst set: The Black Pit of Dr. M 4/5 | SW: Ep. III 2/5 | Elephant 5/5 | Black Sunday (1960) 4/5
Gravatar

#7 filmz-mikl 14 år siden

#4: Den er faktisk på vej. Kommer i 2009 (dog indtil videre kun den korte version):
Link
Gravatar

#8 evermind 14 år siden

#6
Det er netop scenerne med *bang bang* og letpåklædte, italienske duller, der er dukket op. Glæd dig derfor til Metropolis: Extended Explosive Edition! ;)
"nå jeg er i biffen så er der alt tid en der skal sparke i det sæd jeg sidder i"
Gravatar

#9 rockysds 14 år siden

Amazing news! Bedste i lang tid.

Så måtte de godt udsætte HD-udgaven lidt, så vi får den mest komplette film i første omgang.
There was no bullshit, no arty pretensions. "Doug," he'd say when we were doing Written on the Wind, "Give me some bosom."
Gravatar

#10 filmz-Le Samouraï 14 år siden

#8 - "Metropolis: The Whole Bloody Affair"? Jeg er på :-)

Seriøst, nu sad jeg lige og læste på den tyske side med billederne fra nogle af de genfundne scener, og det ser ud til, at de løser nogle af de problemer, jeg altid har haft med filmen. Jeg har aldrig syntes, den hang godt sammen - slet ikke i sammenligning med andre af Langs ellers meget velkomponerede film - men det kan man selvfølgelig heller ikke helt tillade sig at forvente, når den sådan er blevet skamklippet. Italienske duller eller ej, så kommer jeg jo nok til at købe den igen alligevel :-)
Sidst set: The Black Pit of Dr. M 4/5 | SW: Ep. III 2/5 | Elephant 5/5 | Black Sunday (1960) 4/5

Skriv ny kommentar: