37
Udgivet 16. nov 2016 | Af: Anders Brendstrup | Set i biografen






Det er uden de store fanfarer, at Puk Grasten debuterer som både instruktør og manuskriptforfatter med “37”. Vi er jo ellers vant til, at hverken Susanne Bier eller Mads Mikkelsen kan slå en prut i Hollywood, uden den bliver hørt i Hobro. Det kildrer den nationale selvforståelse, når danskere har noget at lave i det store Amerika. Når de opdager noget, vi kendte herhjemme, før det blev cool. Puk Grasten har taget den modsatte vej og startet karrieren derovre. Hendes første film, der, uden sammenligning i øvrigt, handler om at blive grusomt overset, er et ambitiøst og cool miljøportræt, som Harmony Korine eller Todd Solondz kunne skære det. Men også en stiløvelse man og Danmark lidt for nemt kan ignorere.

Særligt børnene er i centrum. I den første halvdel skitseres skiftende grader af forældresvigt. Der er noget insisterende over måden det samme ubehag gentages på. Den ene lille drengs forældre tæller ned til endefuld med streger på køleskabet. Den lille piges mor er forsvundet, og hun er ladt alene med et par løgnagtige bedsteforældre. Den nytilflyttede afroamerikanske far skælder på sin søn for at vise ham, at verden er ubarmhjertig. Ingen af børnene ses eller høres rigtigt, kun af Grastens kamera, der går helt op i deres store, stirrende øjne næsten hele tiden.

Det bliver et problem, at “37” fokuserer så meget på sit visuelle sug og bygningernes indbyggede uhygge, at beboerne ikke bliver andet end brikker, der rykker rundt. På forholdsvist veludforsket territorium: den vrede afroamerikaner med Cassius Clay-plakaten, den seksuelt frustrerede karrieremand med gemte pornoblade, den unge pige med tvangstanker. Grasten skriver mange fine replikker, men også en del, der drukner i overfloden. Der er en lang rolleliste, og de skal alle nå at have skudt nogle ord-klistermærker af sted. Alle i “37” skal være billeder på forstokkethed og egoisme, men så mange ignorante enetaler om egen fortræffelighed bliver altså lidt trættende.







“37” virker som et forsøg, der ikke når frem til et helt gangbart resultat. En opsplitning i to halve; et køligt registrerende, regelbundet voksenfokus og en hypersensitiv vinkel i øjenhøjde med forvirrede børn. Begge halvdele lader mig, der kigger med, lidt i stikken, så man ender mere fortumlet end følelsesmæssigt påvirket. Puk Grasten og “37” er måske et stykke amerikansk import, vi først lige skal forstå. Og som nogen engang vil sige, ligesom med jazz-musik, japansk filterkaffe og Lena Dunham, at de kendte, før det blev cool.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet