Alien vs. Predator
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 11. apr 2005 | Af: Hasselguff | Set på DVD
I første halvdel af “Alien vs. Predator” er det udelukkende mennesker som kradser af, og der går godt og vel 50 minutter inden de to titelmonstre mødes ansigt til ansigt. Man har forsøgt at bygge filmen roligt op, for både at øge forventningerne til opgøret men også at bruge tid på at etablere karaktererne. En indgangsvinkel der fungerede suverænt for Ridley Scott og James Cameron, hvorfor den nødvendigvis også må fungere for Anderson. Men den køber vi ikke. Ud over at vi faktisk kun introduceres for et par af personerne i filmen, har ingen af dem substans nok til, at man på nogen måde kan forholde sig til dem. Og det lige meget hvor længe man glor på dem. Derudover har vi efterhånden alle et indgående kendskab til både predators og aliens på film, hvorfor instruktøren forsøger at pirre os med noget, vi har set utallige gange før. Gyset og spændingen er blevet erstattet af rungende kedsomhed. Om man så fjernede hele 1. akt, ville oplevelsen af filmen ikke være anderledes – blot hurtigere overstået.
Ifølge instruktøren er alle skuespillerne castet på grund af deres evner som skuespillere og ikke deres udseende. Men den køber vi ikke. Enhver beslutning bag “Alien vs. Predator” er tydeligvis taget med et økonomisk mål for øje, og det gælder såvel handling og karakterer som effekter. Sidstnævnte er en lidt tvivlsom blanding af CG og praktiske effekter – computergrafikken virker flere steder billig, mens predator-monstrene og deres våben er gjort så absurd store, at personerne i dragterne næsten ikke kan bevæge sig. Det er ikke længere nok med et laservåben på skulderen eller en kniv ved håndledet. Nej, det skal sgu være gigantiske plasmakanoner og meterlange macheter, for større er ALTID bedre.
Dertil kommer, at man har valgt at fjerne næsten alt blod, for at kunne sælge filmen til et større publikum. Nogle scener er på grænsen til det uforståelige, fordi der klippes væk, så snart et menneske ekspederes. Standser man et kort øjeblik op og tænker over, hvor upassende det er at lave en børnevenlig udgave af to filmserier, hvor volden er en central del af indholdet, får man uvilkårligt ondt i hovedet. Det svarer nogenlunde til at indspille “Bridget Jones’ dagbog 3” som en splatterfilm. At se en chestbuster-scene uden hverken blod eller chestbuster er givetvis ikke helt den samme oplevelse. Predator-monstrene – der her naturligvis er ‘teenage-predators’ – lider også under censuren og må ikke længere lave de velkendte ritualistiske parteringer. Noget kunne tyde på, at mor- og far-predator har truet med at tage deres Playstation fra dem, hvis ikke de nøjes med kun at slå og skyde.
Ekstramaterialet på “Alien vs. Predator” kan bedst beskrives som én stor kollektiv virkelighedsflugt, hvor alle fra producenter, over instruktøren og skuespillerne skamroser hinanden, mens de forsøger at overbevise os om, at filmen er et mesterværk. Men den køber vi ikke. Det første af de to kommentarspor på disc 1 er for så vidt ganske underholdende, hvilket i høj grad skyldes Lance Henriksens umuligt positive syn på filmen. Han er ved at falde i svime over selv de mest utroværdige effekter, og sammenligner endda Paul Anderson med James Cameron. Det er her, at det for alvor begynder at blive uhyggeligt. Det andet spor er med effektfolkene, hvor tonen er væsentlig mere nøgtern. Der er mange gode tekniske detaljer og sporet er uden tvivl værd at bruge tid på, hvis man er interesseret i CGI, miniaturemodeller og makeup.
På disc 2 er der indtil flere timers dokumentarprogrammer, der imidlertid alle domineres af samme kvalmefremkaldende rygklapperi som det første kommenstarspor. Generelt bærer ekstramaterielt på “Aliens vs. Predator” dvd’en præg af at være en forlænget reklamekampagne, og som en bekendt rigtigt nok påpegede under gennemsynet, så er skuespillet faktisk bedre i ‘bag kameraet’ indslagene end i selve filmen. De korte slettede scener på skiven er irrelevante for handlingen, og både Anderson og Henriksen brillerer endnu engang med ligegyldige kommentarer, der for det meste slet ikke er henvendt de scener, som man kigger på. Indslagene omkring miniaturemodellerne og udvikingen af monstrene i filmen er derimod ganske interessante. Det samme gælder smugkigget på den oprindelige tegneserie.
På kommentarsporet udtrykker Paul Anderson ærgrelse over, at man ikke længere kan bygge en film op på samme måde, som Scott gjorde det med “Alien”, fordi publikum ikke længere har tålmodighed til karaktertegning og stemningsopbygning. Der må med andre ord gemme sig nogle inkompetente instruktører derude et eller andet sted, som ikke ved, hvordan man laver kvalitetsfilm, men bare langer den ene indholdsløse actionfiasko efter den anden over disken. Nogen som bidrager til en udvikling, hvor genrefilm bare bliver dårligere og dårligere. Hvis man så bare kunne udpege disse rådne æbler for Anderson, så han kunne skaffe dem af vejen og lave de film, som han mener vi fortjener, ville fremtiden med garanti se meget lysere ud for alle filmelskere. Men den – ligesom dvd’en – køber vi ikke.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet