Bølgen
Udgivet 11. sep 2008 | Af: filmz-maelström | Set i biografen
”Hvordan kunne tyskerne lade det ske?” – sådan lyder spørgsmålet fra eleverne i den amerikanske 80’er-undervisningsfilm “The Wave”, som mange kender fra kærkomne vikartimer i folkeskolen med tilhørende vhs-fremvisning. I Dennis Gansels genindspilning lyder i stedet for undren et rungende kollektivt udsagn fra skoleklassen: ”Diktatur kan ikke forekomme i Tyskland igen”. Gansel tager fat i de virkelige hændelser fra undervisningsforløbet i Californien i 1967, der inspirerede til historien om “Bølgen”, dog med en tyskers erindring.
Motivationen for at lave en ny “Bølgen”-film er ikke svær at forstå. Den oprindelige “The Wave” fra 1981 var ekstremt pædagogisk, siden den var produceret for undervisnings-tv og havde således nøglepointer og klokkeklar morale som tung klods om benet. I “Bølgen” anno 2008 er de dekadente formålsløse unge i stedet for at lave flyers og tegne logoer på hvide lagner som i firserne ude og spraymale byen, oprette MySpace-sider og sende propaganda-sms’er. Desuden er det naturligvis også interessant at se tyskerne ransage sig selv for fortiden, hvis det ikke havde været fordi, at det netop i forvejen sker med over 50 % af den samlede tyske filmeksport.
Realismen halter lidt i “Bølgen”. De apatiske Playstation 3-afhængige unge er lige lovlig hurtige til frivilligt at indgå pagt med læreren fra den ene dag til den anden og skifte hip-hop-tøjet ud med selvfinansieret hvid skjorte og jeans. Bølgens hemmelige hilsen opstår pludselig også som et lyst indfald fra en af klassens vanlige børster, og de øvrige rødder stemmer øjeblikkeligt i. Det hele går lidt for stærkt og virker forceret i en film, som gør et stort nummer ud af at være baseret på virkelige hændelser.
Dennis Gansel, der med “Napola” før har berørt sit moderlands dystre fortid, vil gerne tale til de unge tyskere, også selv om de er blevet trætte af at høre om det tredje rige og den nazistiske arvesynd. Men i det øjeblik en undervisningsfilm fra tv skal transformeres til seriøs biograffilm, gælder der helt andre spilleregler. Dramaet skal være stærkere, realismen højere og kreativitet og underholdning i top. “Bølgen” har sine momenter på lærredet, men havde måske alligevel haft sin største berettigelse som effektiv undervisningsfilm før det store frikvarter.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet