Burnt
Udgivet 9. dec 2015 | Af: paideia | Set i biografen
Selv over larmen af gryder og tallerkener, der ryger henover borde og komfurer, kan man høre den vrede mand, der bjæffer kommandoer til alle de hvidklædte kokke i rummet. Alle disse ordrer besvares med militærisk præcision med et hurtigt ”Ja, chef!” Med god grund. Ingen har lyst til at være den stakkels kokkeelev, der tiltrækker sig opmærksomheden fra køkkenets udgave af Saurons øje. Med køkkenchefens opmærksomhed følger nemlig som oftest perfide bemærkninger og personlige angreb leveret i et toneleje, der ikke ville være upassende på slagmarken og gerne ledsaget af diverse flyvende køkkengenstande for markere særligt vigtige pointer. Nej, det er ikke den nye sæson af en af Gordon Ramsays serier, men John Wells’ nye film om det barske liv i Michelin-køkkenerne.
Desværre insisteres der lidt forudsigeligt på at bløde ham op mod slutningen, hvilket ikke virker tro mod ham. I det hele taget er der elementer af formel, hvilket forhindrer “Burnt” i at gøre noget specielt nyt med subgenren madfilm. Der, hvor den afviger mest fra formlen, er faktisk, at den aldrig fokuserer så meget på maden, men meget mere på de sociale dynamikker i køkkenet og i branchen. Således er der ikke meget lækker madporno, der kan få mundvandet til at rinde.
Det overordnede tema handler om familie og fællesskab, og om hvordan man er nødt til at acceptere det uperfekte – både i sig selv og andre. Det er en skamløst banal pointe, men den forløses heldigvis med et minimum af sødsuppe på menuen. Så er det straks bedre, når moralerne pakkes væk, og “Burnt” bare morer sig med at udforske det rå miljø. Der er noget basalt underholdende ved at se enorme egoer ramle sammen, som da Adam tørt bemærker om rivalens nyindrettede, minimalistiske restaurant: ”Jeg elsker stilen. Perfekt til at stene hedninge i.”
I forhold til en del andre madfilm, der har haft premiere de seneste år, såsom “Hundredefodsrejsen”, “Chef” og “The Lunchbox”, så er “Burnt” meget mindre opsat på at behage med ufarlig hygge. Jeg kunne have ønsket mig, at den ikke gjorde brug af så velkendte anretninger, men ikke desto mindre bliver den endelige dom klart et ”Ja, chef!” fra mig.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet