Den forbudte by
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 19. mar 2008 | Af: kaduffo | Set på DVD







Der er tradition for, at film med rod i den kinesiske forhistorie oftest lægger vægt på æresbegreber og en bevarelse af de ældgamle dyder, som selv for den moderne kineser må synes en smule bizarre. Det gælder også “Den forbudte by”, og måske af samme årsag bevæger filmens første halvdel sig af sted i sneglefart, mens de involverede karakterer langsomt introduceres, og Yimou nænsomt får skildret, at underneden de kinesiske normer venter et væld af skandaler på at bryde ud og sætte magthaveren, spillet med dominans af Chow Yun-Fat, skakmat. Kejserindens nærmest incestuøse forhold til den ene søn – prins Jai – er én ting, men mere problematisk skal imidlertid den anden søns – prins Wan – hemmeligholdte forhold til livslægens datter vise sig at være.

Mest imponerende er den koleriske og overvældende koreografi, som i al sin storhed i de rigt udsmykkede magtens korridorer med tilhørenede rober og anden beklædning tilbyder den fornødne dynamik. Mens kejserfamilien skal forsøge at forholde sig til den fornyede viden inden for de lukkede døre, bølger nemlig slaget mellem oprørsstyrkerne og kejserens personlige hær frem og tilbage udenfor. I håb om at dække over de mange hemmeligheder holder kejserinden i tilgift sin viv i ave med kraftig medicinering og bortforklarer omstændighederne med kejserindens mangeårige kamp mod den tiltagende blegsot.

Det kan diskuteres, om ikke “Den forbudte by” drukner i al sin storladenhed. Havde filmen været bedre uden sin overdrevne dvælen ved farverige kostumer og ditto kampscener, hvor antallet af statister og våben er helt ude af proportioner? Formentligt. Men nu er det her, Yimous enorme styrke ligger, og det er i hvert fald sandsynligt, at den store kinesiske instruktør ikke selv havde været i stand til at lave en tilsvarende film med et vist mådehold og uden al farveladen. Som historisk dramatik sælger det trods alt bedre med en indtagende indpakning, end de fleste lavbudgetsfilm kan skilte med. Og trods en forudsigelig slutning med en kraftig snert af patos har filmen immervæk stadig sine øjeblikke, sine højdramatiske stunder, og derfor er “Den forbudte by” stadigvæk en hæderlig størrelse.








“Den forbudte by” er tredje del af kinesiske Zhang Yimous trilogi om et præhistorisk Kina, der også inkluderer “Hero” og “House of Flying Daggers”. Umiddelbart er filmen svageste led sammenlignet med forgængerne, ikke mindst på grund af en langsommelig og kedsommelig indledning, hvor der dvæles for meget ved det i øvrigt prangende og koleriske farvevalg, kostumer og koreografi. Spænding bliver der væsentligt mere af i filmens anden halvleg, hvor højspændt dramatik og afsløringen af en række familiehemmeligheder gør, at “Den forbudte by” fortsat er en hæderlig film.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet