Himmerland
Udgivet 25. jul 2008 | Af: kaduffo | Set på DVD







Det er dog ikke handlingen, der først og fremmest stikker i øjnene i dette mildest talt pauvre forsøg på at skabe film efter postmoderne forskrifter. Det gør til gengæld det gudjammerlige skuespil, som bærer præg af en alt for usikker og prøvende personinstruktion, men også et rimeligvis uoriginalt og fantasiforladt manuskript har sin del af skylden. Faktisk er filmen så tappet for den gode ide og den gode historie, at “Himmerland” fortrinsvis baserer sig på markante lån fra genretunge film som ekvilibristen Quentin Tarantinos “Pulp Fiction” og “Håndlangerne” samt Guy Ritchies drengerøvsactionbrag “Rub, stub og to rygende geværer”.

På rigtigt mange punkter virker “Himmerland” bestemt ikke som et seriøst forsøg på at lave en film, men det kan dog gå an, hvis ellers humoren fungerer. Det gør den ikke i dette tilfælde, hvor de enkelte tiltænkte muntre indslag er både usjove, platte og voldsomt fortænkte. Replikkerne klinger i grove træk hule, er malplacerede, og så er de helt uden hold i den virkelighed, der forsøges skabt. Vi lærer aldrig for alvor karakterernes indre at kende. Figurerne er simpelthen for flade i deres respektive træk, og det piner. Det er naturligvis et rigtigt godt initiativ, når der forsøges lavet film uden om den fastlåste branche, men desværre mærkes her savnet af en tungere ballast.

“Himmerland” favner over alt for meget og har ikke kunnet finde sit ståsted i den jydske muld. Tredje akt skifter konstant, og netop som man tror, historien har fundet sin naturlige afslutning, kommer en ny på banen. Tilskueren forsøges hele tiden snydt til at spille sine penge på den forkerte skurk. Desværre har vi efterhånden set en del til den slags film og tidligere endda både bedre og mere smagfuldt udført.








“Himmerland” er en af den slags film, som fremmaner blandede følelser. På den ene side er det godt, at der kommer film under mindre etablerede forhold, som kan holde et pulserende filmliv i ave herhjemme. På den anden side mærkes også, at der ikke ligger lige så tunge kræfter bag som normalt. Og det ses i en film som denne, hvor kun meget lidt fungerer, men hvor det alligevel er lykkedes unge Sean Barclay at tiltrække ganske habile skuespillernavne. Af samme grund er der håb for fremtiden – også hans – blot kan mere erfaring måske efterlyses.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet