I morgen
Udgivet 9. aug 2016 | Af: Oskar K. Bundgaard | Set i biografen
Kan man redde hele menneskeheden med en enkel film? Det er svært at tro. Men det synes alligevel at være missionen for det franske filmprojekt “I morgen”. Budskabet er både ambitiøst og optimistisk, men desværre også pakket ind i en dokumentar, der er lige så ensidig, som den er en film af i går.
“I morgen” er bygget op som en slags klimavenlig roadtrip, hvor vi besøger forskellige lande og kigger på, hvad vi kan lære af dem. Ikke meget ulig Michael Moores seneste film, “Where to Invade Next”. Men hvor Michael Moores egen morsomme og polariserende person er fugen, der binder hans film sammen, så har Cyril Dion og Mélanie Laurent gjort, hvad de kunne for at klippe sig selv ud af egen film. Det eneste, der er tilbage af de to filmskabere, er billeder af dem, hvor de kører i bil eller går i bjergene på vej mod deres næste destination med opstillede samtaler, hvor de pædagogisk forklarer hinanden, hvad vi har lært, og hvad vi skal til at lære.
“I morgen” forsøger ambitiøst at give os et detaljeret totalbillede af en hel alternativ verden, hvor alle større byer har deres egen møntfod, cyklen er det mest populære transportmiddel, og der er plantet økologiske jordbær for foden af alle vejtræer. I det totalbillede er der dog ikke plads til ét eneste modargument. Hvor der entusiastisk fortælles, hvordan det finske skolesystem altid scorer højt i PISA-tests og hvordan eleverne trives bedre her end noget andet sted, så siges der ikke noget om, hvor meget det koster at have to universitetsuddannede lærer for hver femtende folkeskoleelev. Grundlæggende fakta, nødvendig for at kunne skabe sig en informeret mening om noget som helst, udelades alt for ofte og efterlod mig med en fornemmelse af, at filmskaberne forsøger at videregive et lige rigeligt rosenrødt billede af virkeligheden.
Jeg skal ikke kunne sige, hvorvidt den optimistiske vision for fremtiden er realistisk eller ej, men det håber jeg, den er. “I morgen” indeholder nemlig masser af gode ideer, der i mindste fald fortjener at blive overvejet. Men man vil kun diskutere med de allerede overbeviste og ikke med de skeptiske. Det hele bliver en velmenende, men hul fejring af alle de store armbevægelser, der måske ville blive gennemført, hvis de alternativt tænkende havde magten. Og det er bare ikke nok, hvis man vil redde verden.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet