Persepolis
Udgivet 11. okt 2007 | Af: Benway | Set i biografen







Hun gør oprør på alle de måder, hun kan. Hun køber ABBA og Iron Maiden bånd på sortbørsmarkedet, hvor de forhandles, som om de var narkotika. Hun går med gummisko, og hun siger lærerne imod i klassen. Kort sagt: Hun vækker konstant opsigt, men er også ganske ukuelig i sit oprør. Som hun bliver ældre og Irak-Iran krigen raser, mens det brutale regimes hensynsløshed tager til, bliver hendes forældre dog bekymret for følgerne af hendes opførsel, og sender hende til Østrig for at studere. Livet i Vesten er dog ikke automatisk lykken, og Marjane må se sig splittet mellem de to kulturer.

At filmen visuelt fremstår så simpel og symbolsk passer perfekt til historien, hvor symboler netop bliver en stor del af fortællingen. Ikke mindst i form af de sorte tørklæder, der fremstår som en brynje, som forsøger at kvæle enhver individualitet. Filmens visuelle side er betagende, og den virker næsten som en ubesværet blanding af tysk ekspressionisme, film noir og “Steen og Stoffer”. Billederne er atmosfæriske og detaljerige med mange fornemme sekvenser. Filmen indeholder stærke, bevægende og tragiske øjeblikke, men også adskillige humoristiske optrin, heriblandt en forrygende beskrivelse af pubertetsudviklingen som en monsterfilmstransformation, og en fornøjelig anvendelse af den famøse Rocky-sang “Eye of the Tiger”.







Emnet taget i betragtning kunne man meget vel frygte, at en selvbiografisk film ville blive en navlebeskuende omgang selvros, men ikke her hvor Marjanes rolle også indeholder mindre sympatiske sider. Som filmens handling skrider frem, og hun kommer til Europa, fornemmer vi hendes desperation efter identitet, og hendes ønske om at høre til et sted. Efterhånden bliver det tydeligt, at forsøget på at erobre sit eget liv, er filmens primære emne.
I vanlig stil har Irans styre forsøgt at forhindre “Persepolis” i at blive vist i Cannes, men det lykkedes heldigvis ikke, og i stedet vandt den velfortjent juryens specielpris. Trist er det dog, at Marjane Satrapis eget land ikke er stolt af hendes bedrift. “Persepolis” handler ganske vist om en kvindes vanskelige søgen efter sin egen stemme, men denne fremragende film er et fornemt vidnesbyrd om, at hun fandt den.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet