Professor Bieliks hemmelighed
Udgivet 29. mar 2016 | Af: paideia | Set i biografen
Der er nogle mennesker, der opsøger film, som er ‘baseret på virkelige hændelser’. Jeg går ud fra, at det for dem gør historien mere troværdig. Jeg er selv langt mere skeptisk. Måske fordi jeg foretrækker mine film som virkelighedsflugt. Og måske fordi disse virkelighedens film ofte er så velmente, at de bliver forudsigelige. Også “Professor Bieliks hemmelighed” falder i den kategori, men på ganske rørende vis.
Får dette chok ham til at indse, hvor dyrebart livet i grunden er? Kaster han sig nu carpe diem ind i livet og lærergerningen med fornyet engagement? Næh. Igen et par point fra mig. For det, der driver Kacper, er først og fremmest ren egoisme. Han har ikke råd til at miste sit job og hader tanken om at være afhængig af andre. Så han skjuler det. Selvfølgelig ender filmen, hvor sande historier normalt gør det, men det er ikke desto mindre forfriskende, at den ikke tager den helt åbenlyse vej til sin forventelige endestation.
Et af de bedste træk er faktisk, hvordan Kacpers hurtigt forsvindende syn skildres. Med hyppigt tilbagevendende ‘point-of-view’-skud sættes vi direkte ind i hovedet på Kacper. Derfor bliver hans sygdom også mere virkelig. Når han for eksempel pludselig mister evnen til at se farver, så føles hans desperation, da han står foran Europa-kortet i klasseværelset og ikke kan skelne mellem landene. At hans fejlende syn i sidste ende giver ham et nyt perspektiv, er en fin pointe, der gudskelov aldrig bliver direkte udtalt.
Problemet med “Professor Bieliks hemmelighed” er (foruden den kluntede danske titel), at den med sine virkelige hændelser ikke bringer noget virkeligt nyt. Den inspirerende klasselærer var allerede veletableret, før “Dangerous Minds” skabte en skabelon, som alt for mange blindt har fulgt. Og selv i den mere højpandede ende af filmbranchen dækker film som “Klassen” og “Monsieur Lazhar” meget af det samme område. Alligevel er den velkonstrueret og rørende, men den formår ikke at inspirere eller begejstre mig. I øvrigt som en del af mine gymnasielærere heller ikke gjorde det.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet