Thor: The Dark World

InstruktionAlan Taylor

MedvirkendeChris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Idris Elba, Jaimie Alexander, Stellan Skarsgård, Zachary Levi, Christopher Eccleston, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Kat Dennings, Tadanobu Asano, Rene Russo, Anthony Hopkins, Clive Russell, Stan Lee

Længde111 min

GenreAction, Adventure

IMDbVis på IMDb

I biografen31/10/2013


Anmeldelse

Thor: The Dark World

4 6
Nordisk adventure-rollespils-superhelte-sci-fi-mytologi-vrøvl Deluxe

For ikke ret længe siden – i 2011 helt præcist – kom Marvel-filmatiseringen “Thor” til verden. En af de mindre heldige Marvel-film, der, udover en skøn, charmerende Chris Hemsworth som Thor og en endnu skønnere, diabolsk Tom Hiddleston som Loke, mest af alt mindede om et billigt rollespil med tarvelige papvåben og fravær af en dygtig game master. For ret længe siden kæmpede aserne imod nogle fæle svartelvere, der (som onde plejer) ville indhylle Universet i mørke. Odins far afværgede datidens trussel, men de klamme elverkarle er tilbage igen med deres mørke plan, som skal gøre livet surt for Thor & Co. I “Thor 2” (prøv sig det 10 gange hurtigt efter hinanden) er der mere vrøvl end i 1’eren. Men denne gang er det noget velproduceret, skønt vrøvl.

Efter den indledende montagesekvens fra fortiden, hvor en (selv)højtidelig monologstemme fortæller om truslen fra svartelverne, så frygtede jeg ærlig talt for fremtiden. Ikke for Thors hjemstavn Asgårds fremtid, men min egen. Ville jeg kunne holde filmen ud, hvis den fortsatte i så højstemt et leje? Indledningen kender vi nærmest til formularisk hudløshed, som blev så effektivt introduceret med “Ringenes herre: Eventyret om ringen”. Og netop den ligetil sammenligning med adventure-rollespilsgenren viser, at Thor er en atypisk superhelt, der er mere i slægt med fantasy-universer og deres magisk-mærkelige blanding af middelalderæstetik og overnaturlige evner.

Men tilbage til fremtiden. Min altså. For den blev lysere i takt med, at Chris Hemsworths bredkæbede Thor-smil beroligende fik forsikret: Slap af, ro på, det er Marvel det her. Vi mener det (næsten) ikke. For til forskel for de dystert seriøse konkurrenter hos DC Comics, så forsvarer Marvels drenge Jorden (og resten af Universet) imod undergangen med et smil på læben og en kæk kommentar, imens mørkets fyrster bliver tævet med – i Thors tilfælde – en kæmpehammer. Klogeligt holdes svarteleverne langt ude i fortællingens periferi. De fungerer som påskud for, at Thor og Lokes herligt hidsige søskenderivalisering kan blusse op på ny parallelt med, at den laserskydende stjernekrigstrussel fra svartelverne afværges.

“Thor: The Dark World” er en paradoksal film, der ikke burde kunne lykkes i alle dens uforklarede selvmodsigelser. Svært at sluge, at Thor og aserne drikker af trækrus, kæmper med sværd og hammer samt beskytter sig med middelalderhjelme, men samtidig har et hypermoderne forsvar af byporten, der ville gøre en (star) trekkie misundelig. Her udvides genren altså til adventure-rollespils-superhelte-sci-fi, hvilket er mindst tre lag flødeskum for meget på den forvirringskage.

Men grunden til, at jeg hapsede den nordiske kage med mytologi-creme med så stor fornøjelse, tror jeg, skyldes instruktøren Alan Taylor. Han har ikke rigtig gidet at lave film tidligere. Taylor har været til en bedre fest. Tv-serier. “Six Feet Under”, “The Sopranos”, “Boardwalk Empire” og “Game of Thrones” for bare at nævne nogle få. Sidstnævnte serie er noget af det bedste, skærmen har set på formlen: middelaldervold + trylle-tryl. De to elementer får Alan Taylor – som en anden Jules Verne – på magisk vis blendet funktionsdygtigt sammen med sci-fi-svartelverne.

Godt hjulpet af et mere dyrt og velproduceret Asgård, der ikke virker til at være holdt sammen af tape og vatrundeller som i den første film, så er “Thor: The Dark World” den bedste Marvel-filmatisering siden den første “Iron Man”. Filmens indre logik holdes intakt det meste af vejen. Og i de tilfælde, hvor den halter, så smadrer Thor din vrøvledetektor med sin tordenhammer, alt imens Loke afleder opmærksomheden ved skælmsk flabet at forsøge at røvrende alle i de ni riger nok en gang. Thor to, Thor to, Thor to, Tor to, torto, toto, Thor..!


Kort om filmen

Eventyret fortsætter for den blonde, nordiske tordengud, Thor, der kastes ud i en overmenneskelig kamp for at redde Jorden og alle De Ni Riger fra en skræmmende og tilsyneladende uovervindelig fjende, der har kastet sine mørke skygger siden selve universets skabelse.

Thor må endnu en gang sætte livet på spil for at genskabe orden i kosmos, da en ældgammel race – ledet af den hævngerrige Malekith – vender tilbage til Jorden for at kaste universet ud i evigt mørke. Over for den mægtige og gamle fjende, som selv Odin og Asgård står magtesløse over for, må Thor begive sig ud på sit livs hidtil mest personlige og livstruende færd, der genforener ham med Jane Foster, men også udgør så stor en fare, at han kan blive tvunget til at ofre alt for at redde universet.