Trumbo
Udgivet 10. feb 2016 | Af: paideia | Set i biografen
Dalton Trumbo er måske ikke et navn, de fleste kender. Kun hardcore filmnørder. Men når man begynder at remse de film op, som han har skrevet manuskript til, så begynder det at dæmre. Hans bedst kendte film er uden tvivl “Prinsessen holder fridag” med Gregory Peck og Audrey Hepburn og selvfølgelig “Spartacus” med Kirk Douglas i hovedrollen. Det interessante ved de to film er, at Trumbos navn ikke stod på nogen af manuskripterne. Han var nemlig udstødt af Hollywood for at være kommunist. Bandlyst.
Bryan Cranston har ikke den store fysiske lighed med med Trumbo, men det lykkes ham at indgyde rollen med netop det vid og den verbale sprængkraft, man skulle forvente af en forfatter på hans niveau. Cranstons komiske timing fornægter sig ikke i leveringen af indtil flere fantastisk skarpe replikker. Der er dog lykkeligvis ikke tale om nogen helgenkåring af manden. Så vi får lov til at se, hvilken effekt hans til tider monomaniske talent havde på familien, som da han nægter at komme ud for at spise fødselsdagskage med resten af familien, da de fejrer den ældste datter. Både genial og krukke.
Trumbo handler mest af alt om forrædere. Selvfølgelig kommunisterne, der anklages for at være det, men i højere grad de venner og bekendte, der for at redde deres egne skind var villige til at bryde forbindelser eller selv pege fingre. Det centrale spørgsmål er, hvad der egentlig er antiamerikansk. Som sådan taler “Trumbo” selvfølgelig mest til sit hjemmepublikum, og der er, som man skulle forvente, også en del paralleller og referencer til mere nutidig politisk retorik i det land.
Det er tankevækkende, at Dalton Trumbo, som man forsøgte at slette fra Hollywoods historie, stadig bliver hyldet. Anderledes er det med de kommunist-forskrækkede så som legendarisk John Wayne, der her får alvorlige pletter eftermælet. Sådan er “Trumbo” en Hollywood-biopic, når de er bedst; en helstøbt film om en ekstraordinær personlighed, der fortjener langt mere opmærksomhed.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet