Line Daugbjerg Christensen, Jes Graversen og Kim Foss har du sikkert aldrig hørt om. Måske har du set en af deres film, selv om det er den slags, der kun bliver vist i Biffen i Aalborg, Øst for Paradis i Århus, Cafébiografen i Odense eller i Gloria og Grand i København. Det er de smalle og krøllede film – dem, der oftest skal undertekster på, fordi de hverken er fra Danmark eller USA.

Line, Jes og Kim er chefer i hver deres lille, danske distributionsselskab. Og selv om de sikkert får smør på brødet hver dag, så er det ikke pengene, men lysten, der driver filmværket. Det er Kim Foss fra Camera Film, der i disse dage gør det muligt at se Edgar Reitz’ fire timer lange “Die andere Heimat” fra Tyskland i sort-hvid i danske biografer. Fire timer, Tyskland og sort-hvid. Smag lige på det. Kassesucces? Nej vel.

Hvis Camera Film er heldige, så løber den lige rundt, men det er de (næsten) også ligeglade med. For Kim Foss er det en vigtig film at vise danskerne. Det er et hjertensbarn, og derfor skal den sættes op – koste det det koste må.

I Århus sidder Line Daugbjerg Christensen. Hvis du sidste sommer var blandt den promille af mennesker, der ikke var ude i rekordsolsommeren, så sad du måske som en af de få og så Ulrich Seidls “Paradis”-trilogi. Den mulighed havde du, fordi Øst for Paradis med en beskeden filmimportstøtte i ryggen syntes, at du skulle kunne vælge andet end “Iron Man 3”. De få, der ville se verdens mest misantropiske filmøstrigers nyeste tre film, skulle have den mulighed.

Nogle gange kombineres det smalle også med det succesfulde. Jes Graversens enmandsfirma, Miracle Film, sendte i 2013 “Hushpuppy” ud i de danske biografer. Ingen andre ville røre ved den lille, amerikanske indie-mærkelighed.

Filmen blev Miracle Films største succes til dato med 14.000 solgte billetter i åbningsugen. “Klassefesten 2” har til sammenligning lige åbnet med det 10-dobbelte antal. Valgfriheden er skøn. Det er fedt ikke at skulle tvinges til enten at se “Far til fire” eller “Die andere Heimat” – valget er frit. Det er det pga. af folk som Line, Jes og Kim. Tak for det.

Hvad mener du?Vis kommentarer (3)
Gravatar

#1 KristianEnevoldsen 10 år siden

Arbejder selv i Øst for Paradis. Det er så fantastisk at vi får lov at se så mange fantastiske film :-)
Gravatar

#2 dkkev 10 år siden

Kristian - får I Die andre Heimat? er så æv den ikke vises i aarhus :/
Gravatar

#3 KristianEnevoldsen 10 år siden

dkkev: Vi har den på programmet lige nu. Den kører hver dag kl 19.00. Så kom :-)

Skriv ny kommentar: