Filmz Oscar spådomme

Natten til mandag byder på årets største filmprisuddeling i Hollywood. Og der er meget at dykke ned i. Der er mange værdige vindere, forudsigelige vindere og mange der burde vinde… Men desværre ikke gør.

Det sidste år har ikke just været fyldt med mange gode blockbusters, men med få gode store film og enkelte guldkorn fra udlandet. Det er også nemt afspejlet i kategorien for bedste film i år. Men jeg tror godt, at vi kan skriver ‘Oppenheimer’ på som vinderen for året. Filmen er nomineret i 13 kategorier, og jeg er sikker på, at den i hvert fald vinder 8 af dem.

Det er ikke alle film, vi går i dybden med, men der vil være en opsummeret liste i bunden.

 

 

Bedste skuespillerinde:
I år er der to store stjerner i kategorien Bedste Skuespillerinde, nemlig Lily Gladstone for sin rolle i Martin Scorsese ‘Killers of the Flower Moon’, og Emma Stone for sin rolle i Yorgos Lanthimos ‘Poor Things’.

Selvom ‘Killers of the Flower Moon’ nok ikke kommer til at høste mange priser hjem, så jeg ret sikker på, at Lily Galdstone får sin første Oscar i år. Emma Stone har en gang før fået prisen for sin rolle i ‘La La Land’, og jeg tror ikke, at juryen vil lade deres næse gå forbi en mulighed for at give en statuettet til en native american, frem for en hvid kvinde der har fået den før. Ikke fordi, at Lily spiller dårligere, det er skam fuldstændig fortjent at hun får den. Det er dog bare derimod Emma Stone, der ikke skulle have haft den for ‘La La Land’ i bagklogskaben lys.

Bedste skuespillerinde i en birolle:
Hvis man kigger på andre danske bud på, hvem de tror tager statuetten med hjem, så er den helt store favorit Da’Vine Joy Randolph for sin rolle i ‘The Holdovers’. Emily Blunt har ikke nok tid i ‘Oppenheimer’ til at kunne folde sig nok ud, og America Ferrera er ikke mindeværdig nok. Derfor er folks klare opfattelse, at Da’Vine Joy Randolph er den, der kommer til at holde talen søndag nat. Jeg har ikke selv haft muligheden for at se ‘The Holdovers’, men dømt udefra andres forudsigelser og mine egne vurderinger af de andre film, så er det klart det bedste bud, at Da’Vine tager statuetten.

Bedste skuespiller:
Nu bliver det spændende, der har været meget snak om Paul Giamatti og Jeffrey Wright efter, at Paul vandt en Golden Globe for sin rolle i ‘The Holdovers’. Men jeg er godt som 100% sikker på, at Cillian Murphy bliver den store vinder. Cillian leverer i ‘Oppenheimer’ en skuespilpræstation, som fremtidige skuespillere kommer til at have på pensum i skolerne. Det er enormt fortjent, og han får den 100%.

Bedste skuepiller i en birolle:
Igen kommer ‘Oppenheimer’ til at tage en kategori. Robert Downey jr. står klart i spidsen til at tage en gylden statuette med hjem til kaminhylden. Selvom Mark Ruffalo prikker ham i nakken, så er det lidt den samme situation som over i Bedste skuespillerinde, bare omvendt. Hvis Robert havde fået en for sin rolle som Chaplin tilbage i 1993, så havde Mark taget den i år. Men det er dog bare skæbnen, der vil det, at Robert får en meget velfortjent pris for sin rolle i ‘Oppenheimer’, og dermed kan den tage endnu en pris med hjem.

Bedste animationsfilm:
I år er der en Pixar-film nomineret som ingen tror på, det er faktisk vildt, at den er nomineret. Pixars ‘Elements’ får simpelthen ikke prisen, det bliver helt sikkert Hiyo Miyazakis film ‘Drengen og Hejren’. Hvis det ikke skulle gå hen at blive den, så bliver det ‘Spider-man: Across the Spiderverse’, men det er ikke en lige så Oscar værdig film som Miyazaki’s. Og så vandt ‘Into the Spiderverse’ en Oscar tilbage i 2019, så det ville give god mening at give Miyazaki hans afskedsstatuette for sin ‘måske’ sidste film.

Fotografering:
Endnu engang sætter jeg mine penge på ‘Oppenheimer’. Jeg tror Hoyte Van Hoytema går med prisen for bedste fotografering. Man kan ikke underkende IMAX-formatet og de store landskaber de har fanget i Nolans episke krigsdrama.

Også de smukke visuelle-effekter de har fanget practicle in camera. Den største konkurrent er nok ‘Poor Things’, som bruger mange kameraformater i sin fortælling, og som også er sindsygt flot. Men som regel så film, instruktør, foto og redigering tit i hånd sammen. Hoytema har tidligere været nomineret til en Oscar for ‘Dunkirk’ men måtte gå tomhændet hjem, så mund ikke det er nu han bliver belønnet.

Instruktør:
I år er jeg 100% sikker på, at Christopher Nolan kan tage en pose med, når han tager afsted til Oscar showet. Der er ikke nogle store konkurrenter til ham i år, så han får uden tvivl sin (Dicaprio i The Revenant) Oscar i år. Det er ikke hans bedste film, men det er nu det er på tide. Hans største konkurrent er Scorsese. Lanthimos er ikke stor nok endnu til at slås med en så stor kanon som Nolan. Vi kan godt satse mange penge på Nolan.

Klipning:
Bedste Film og Klipning går altid sammen hjem. ‘Oppenheimer’ kommer til at tage statuetten, den er også meget flot klippet. Selvom ‘Killers of the Flower Moon’ også er meget smukt klippet, så bliver det alligevel ‘Oppenheimer’. Der er ikke mange film i historien, der har fundet Bedste Film uden at vinde Bedste Klip.

Bedste Film:
Jeg har snuset til det – danset om den varme grød. ‘Oppenheimer’ bliver den film, der tager statuetten med hjem. Jeg har lidt sommerfugle i maven over det, men det er, fordi at ‘The Zone of Interest’ ånder den i nakken. Men den er selvfølgelig også nomineret til Bedste Udenlandske Film, så den får helt sikkert den, så ‘Oppenheimer’ kan sole sig i statuetten for Bedste Film. Det er også en velfortjent Oscar, det er en god og vigtig film som også gav mig en af de bedste biografoplevelser sidste år, og så er det på tide at Nolan får den hæder, som han fortjener.

Du kan se en opsummeret liste over Filmz forudsigelser nedenfor.

 

 

 • Film: ‘Oppenheimer’
 • Klipning: ‘Oppenheimer’
 • Kostumedesign: ‘Poor Things’
 • Mandlig birolle: Robert Downey Jr (Oppenheimer)
 • Dokumentar: 20 Dage i Mariupol
 • Live action kortfilm: ‘The Wonderful Story of Henry Sugar’
 • Mandlig hovedrolle: Cillian Murphy (Oppenheimer)
 • Animationsfilm: ‘Drengen og Hejren’
 • Filmmusik: ‘Oppenheimer’ (Ludwig Göransson)
 • Originalmanuskript: ‘Anatomy of a Fall’
 • Visuelle effekter: ‘The Creator’
 • Instruktør: Christopher Nolan (Oppenheimer)
 • Makeup og hår: ‘Maestro’
 • Fotografering: Hoyte Van Hoytema (Oppenheimer)
 • Kvindelig birolle: Da’Vine Joy Randolph (The Holdovers)
 • Production design: ‘Poor Things’
 • Animerede kortfilm: ‘War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko’
 • Kvindelig hovedrolle: Lily Gladstone (Killers of the Flower Moon)
 • Filmatisering: ‘Oppenheimer’ (Christopher Nolan)
 • Sang: ‘Barbie’ – What Was I Made For? (Billie Elish)
 • Internationale film: ‘The Zone of Interest’
 • Lyd: ‘The Zone of Interest’

 

Hvad tror du? Er du enig eller uenig? Giv din mening til kende i kommentaren.

 Vis kommentarer (0)

Skriv ny kommentar: