Filmz-tillæg: Sommer-blockbusteren

Når de største af de engelske brandbomber tordnede ned over Nazityskland under Anden Verdenskrig, ryddede de hele boligblokke ad gangen, og man kaldte dem derfor blockbusters. Får en film enorm, kommerciel gennemslagskraft, bruger man samme metafor – måske fordi bykvartererne ligger øde, mens alle folk er i biografen?

Se også: Filmz-tillæg: Søvnløs filmfolkefest i Finland

Det har de gjort konsekvent, siden Steven Spielbergs “Dødens Gab” fra 1975 sprængte box office-rekorden med hundrede millioner dollar på billetsalg og blev det kulturelle fænomen, alle talte om i frokostpausen.

Martin S. Faurholt tegner her et portræt af sommerblockbusteren. En fast tradition, hvor de fremtrædende, amerikanske filmstudier hvert år satser på et filmbrag i begyndelsen af sommeren.

Læs artiklen ‘Filmz-tillæg: Blockbusteren – en filmbombe'

TWITTER: Klik ind og følg Filmz.



Vis kommentarer (16)
Gravatar

#11 steadi07 9 år siden

T. Nielsen (9) skrev:
Nej, jeg fik læst det som de KUN kunne få overskud på denne måde, hvis i det hele taget. Eller rettere sådan, fik tolket det således:-)


I Kermodes kontekst benyttes det til at understrege, at det bliver sværere og sværere at tale om, at store Hollywood-film ikke kan betale sig længere. Han benytter selv eksemplet med "Cleopatra", som godt nok havde en indtjening i biografen, men først åbenbart gik i plus, da den blev solgt til tv-mediet. Samme med "Waterworld".

Om det skal forstås negativt synes jeg ikke fremgår 100% af bogen, men det kan i hvert fald bruges til at konkludere, at store film tjener store penge! :)
Gravatar

#12 Ispep 9 år siden

#11

De små tjener også. Film som Donnie Darko floppede totalt i biograferne men blev kæmpe hit på dvd markedet.
Gravatar

#13 duuk74 9 år siden

#10
Klart, det giver god mening...hvis der er aircon i biografen :)
Jeg husker engang jeg har fået lidt at drikke på en varm sommerdag, og smuttede ind og så Wild Wild West med en kammerat.
Det var ikke den fedeste oplevelse. Måske på grund af at der ikke var aircon - måske fordi filmen var en stinker :D
Jeg har altid tænkt at det er en Amerikansk ting at gå meget i biografen om sommeren. Det virker også til at være en mere spontan ting derovre. Måske fordi priserne før i tiden har været meget lavere end f.eks. Europa, men måske er det også en kulturel ting?
100.000 lemmings can't be wrong
Gravatar

#14 Ispep 9 år siden

Da man engang i 70'erne integrerede aircondition i mange amerikanske biografer (som blev en god grund til at søge væk fra varmen) samt det faktum at mange fik ferie, blev sommerperioden pludselig mere attraktiv indenfor film og i dag omsætter man klart mest mellem perioden maj - sep. Personligt nyder jeg selv at gå i biografen om sommeren og har gjort det i mange år. Vinterperioden kan også være rigtig god. Peter Jacksons film har bevist, at de kan trække mange i biografen.
Gravatar

#15 Åkepool 9 år siden

Når de største af de engelske brandbomber tordnede ned over Nazityskland under Anden Verdenskrig, ryddede de hele boligblokke ad gangen, og man kaldte dem derfor blockbusters. Får en film enorm, kommerciel gennemslagskraft, bruger man samme metafor.

Hmm, jeg læste engang for mange år siden, at grunden til at de startede med at kalde dem for Blockbusters var, fordi at køen til de store moneymakers gik "around the block" i flere tilfælde om mere end et hjørne.
Men jeg kan tage fejl, det er sket før, sidst i 1974.
So, at last we meet for the first time for the last time.
Gravatar

#16 Gasivodo 9 år siden

#15 Aeeeeh-med et suk - der VAR den! Takker ydmygt.
"..are there any women here today?.."

'Life of Brian'(1979) = fra dengang, man GODT måtte... :-(

Skriv ny kommentar: