Foruden at give os Darth Vaders fødsel, er “Sith-fyrsternes hævn” også tænkt som en visuel kobling til “Stjernekrigen” fra 1977 og er spækket med referencer til genstande og miljøer fra de klassiske film. Fans vil føle et sug i maven ved at se Yoda gå rundt i samme hvide rumskib, som Vader tvinger sig adgang til i starten af episode 4, for slet ikke at tale om billedet af den endnu ufærdige Dødsstjerne med en sort, kutteklædt Kejser i forgrunden. Om disse billeder så rent faktisk binder det nye tilstrækkelig tæt sammen med det gamle kan diskuteres, eftersom “Sith-fyrsternes hævn” med dens altomfattende computergrafik og smarte kameratricks ligger så fjernt fra den grove minimalisme i “Stjernekrigen” som overhovedet tænkeligt. At se og høre Chewbacca brøle som i fordums tid, gør heller ikke ligefrem filmen bedre, men understreger at en 28 år lang rejse, og et meget stort kapitel i populærkulturen endelig er overstået. Og det er da i sig selv en følelsesladet erkendelse.
Den store finale, og hele eksistensberettigelsen bag de tre nye “Star Wars” film, er naturligvis det endelige opgør mellem Anakin og Obi-Wan, der udspiller sig på en afsidesliggende lavaplanet. Ifølge marketings- robotterne hos Lucasfilm er dette den længste sværdduel, som nogensinde er lavet på film, og den er væsentlig mere intens end noget andet vi hidtil er stødt på i “Star Wars”-sagaen. Følelserne af had og fortvivlelse, der gennemsyrer scenen, er absolut gribende, og en del af 30 rigtig gode minutter, som til sidst fuldender Lucas’ visuelt betagende tragedie. “Sith-fyrsternes hævn” er ikke noget mesterværk men gedigen underholdning, der afspejler både fordelene og ulemperne ved, at én mand har magten til at tage samtlige kreative beslutninger bag en film. Lucas vil igen få kritik for sine manglende evner som instruktør og forfatter, og der vil igen være anmeldere og fans, som skuffet må konstatere, at filmen heller ikke denne gang opfylder deres forventninger. Men det her handler ikke om andre mennesker. Det handler om George Lucas og hans vision, der endnu engang er blevet realiseret præcis, som eneherskeren har ønsket det.
#261 Kalle Ferm 19 år siden
#262 myggen 19 år siden
Jeg vidste heller ikke om jeg skulle grine eller græde da han blev VED med at sige jiidai. Og så hans lattelige: "George Lucas har skuet ud i verden, og ladet sig inspirere af konflikten på Balkan...". Ja, hallo! Klonkrigene bliver første gang nævnt i 1977, så hvis han er påvirket af en krig, så er det nok snarere Vietnam. Det er nogenlunde ligeså tåbeligt som at sige, at ROTS handler om Irak-krigene.
At der i øvrigt sagtens kan sniges nutidige politiske budskaber ind, pta. at historien er 'fastlagt' for 30 år siden, er så en helt anden snak.
#263 myggen 19 år siden
#264 Kalle Ferm 19 år siden
#265 myggen 19 år siden
#266 wiseguy 19 år siden
#267 myggen 19 år siden
Nå, men pta. det ikke er Henrik-gutten der lavede den fejl, så ændrer det ikke på, at han i mine øjne fremstår som arrogant og prætentiøs...
I øvrigt synes jeg det er en meget interessant måde at gribe filmen an på, nemlig med 3 forskellige anmeldere, der har hver deres forudsætninger for at se filmen (hhv. SW-jomfru, fan og fjols). Det giver et godt og nuanceret billede af filmen og dens mangler og kvaliteter.
#268 spikethevampire 19 år siden
#269 azathoth 19 år siden
#270 qel-droma 19 år siden