Af: Morten Vejlgaard Just | Udgivet: 2014-01-14

Søndag nat vandt Leonardo DiCaprio en Golden Globe for sin hovedrolle i “The Wolf of Wall Street”. En cementering af sin status som den måske dygtigste mandlige skuespiller i sin generation. Her et bud på DiCaprios fem bedste filmpræstationer igennem tiden.

5. “The Wolf of Wall Street

Globen blev vundet for rollen som den skruppelløse børsmægler Jordan Belfort. DiCaprio har altid haft en svaghed for manierede roller på kanten eller toppen af samfundet. Belfort er begge dele og forløses med en berusende energi, så man næsten tror på, at DiCaprio havde indtaget de stoffer, som virkelighedens Belfort tog. Ulven Leo har med den præstation henvist Michael Douglas’ Gordon Gekko til de billige pladser på Wall Street.4. “Django Unchained

Ligesom Henry Fonda har DiCaprio været kendt som en notorisk good guy. Fonda brød med det image med sin ikoniske rolle som western-skurken Frank i klassikeren “Once Upon a Time in the West”. Pudsigt nok var det også i en western, at DiCaprio brød med sit image som klassens pæne dreng. I Quentin Tarantinos “Django Unchained” spiller han en diabolsk plantageejer med det djævelsk fromme navn Calvin Candie. Filmens sorte slaver bliver holdt nede, så man skulle tro, at han aldrig har bestilt andet end at være hvid slavepisker.3. “Titanic

Han var virkelig ”The king of the world” i årene efter rollen som førsteelskeren over alle førsteelskere i en af filmhistoriens største finansielle successer. Det kan godt være, at han gik ned med skibet, men han gjorde det i en grad, så han med sit daværende boyband-look var en fast bestanddel af alverdens pigehjerter, der så filmen igen og igen i håb om, at søde Leonardo ville overleve skibbruddet denne gang.2. “Hva’ så, Gilbert Grape?

Karrieren tog for alvor fart tilbage i 1993 – dengang Lasse Hallström stadig var god. Det gjorde den i birollen som den tilbagestående Arnie. En karakter med et handicap kan let overgøres, men DiCaprio turnerede den så præcist, at resten er, ja, filmhistorie. Således skal man vist være lavet af det isbjerg, som Titanic sejlede ind i, hvis ikke man røres lidt i scenen, hvor Arnie tror, den døde mor leger gemmeleg.1. “Revolutionary Road

I Sam Mendes’ vel nok bedste film fandt Leo og Kate (Winslet) sammen som filmpar igen for første gang siden “Titanic”. Man kan endda vælge at se filmen som en fantasiforlængelse af deres parforhold, hvis ikke DiCaprios Jack var druknet dengang. I så fald var det nok godt, at han druknede, for filmen er ond i Bergman-klassen. Begge hovedroller spiller deres livs roller som en del af det tilsyneladende perfekte Wheeler-par. I særdeleshed DiCaprio, der som Frank Wheeler gav liv til filmverdenens version af Don Draper – bare bedre.

Gravatar

#1 Quantom 9 år siden

For mig vil Titanic nok altid være den største :-)

Selvom det lidt er en tøsefilm godt nok.
Gravatar

#2 paideia 9 år siden

"den måske dygtigste mandlige skuespiller i sin generation"...

Ahhh, skal vi nu ikke lige... Jude Law er to år ældre og Cilian Murphy to år yngre.
ODI PROFANVM VVLGVS ET ARCEO
Gravatar

#3 Cain 9 år siden

Ingen Basketball Diaries? Fail.
Is that my stomach or ypur Ambrocius?
Gravatar

#4 Ispep 9 år siden

Jeg er helt enig i første, anden og fjerde pladsen. Titanic og The Wolf of Wall Street ville jeg personligt udskifte med Departed og The Aviator.
Gravatar

#5 Jakob5566 9 år siden

Jeres liste er okay, men jeg hælder nu mest til, at han spiller bedst i Inception :)
Gravatar

#6 SublimeKen 9 år siden

5. Django Unchained
4. The Aviator
3. The Departed
2. Hva' Så Gilbert Grape
1. Blood Diamond
Gravatar

#7 Skeloboy 9 år siden

Ikke i rækkefølge:

Basketball Diaries
What's Up Gilbert Grape?
The Departed
Blood Diamond
Revolutionary Road
http://www.invelos.com/dvdcollection.aspx/Skeloboy
Gravatar

#8 SublimeKen 9 år siden

Jeg tror faktisk jeg vil skifte min nr. 5 ud med Basketball Diaries... Det var sgu også en rigtig god præstation. Kan ikke huske hans præstation i Revolutionary Road, har kun set den én gang da den kom ud. Kunne være den snart skulle genses dog.

Skeloboy (7) skrev:

What's Up Gilbert Grape?


Mener du ikke What's Eating Gilbert Grape? ;)
Gravatar

#9 moulder666 9 år siden

Jeg er rørende uenig med listen. Faktisk har jeg ingen anelse om, hvad Django Unchained laver på den liste på samme tid som, at The Aviator (ikke den allerstærkeste film, men hans rolle er gennemført god) og Basketball Diaries (som til gengæld er genial på alle punkter) ikke er med.

Min liste må nok være:

1: What's Eating Gilbert Grape
2: Basketball Diaries
3: The Departed (ved godt, at det er et remake, men puha, han spiller godt i den)
4: The Aviator
5: Her er jeg dog lidt i tvivl - svæver lidt mellem Blood Diamond (hvor han får en ellers relativt ensporet film til at have en del mere nuance og menneskelighed) og så måske Catch me if you can...
Min kritik er 100 procent berettiget i enhver redaktionel sammenhæng, og hvis du ikke kan se problemet, er du i benægtelse.

Gravatar

#10 Lord Beef Jerky 9 år siden

Titanic har intet at lave på sådan en liste. Det var et vigtigt skridt for mandens karriere, og som sådan ikke en skidt film, men hans præstation i filmen er måske hans dårligste til dato.
"Avatar blev skrevet flere år før Pocahontas, og dermed (forhåbentlig indlysende) også før Irak krigen"

Skriv ny kommentar: