Af: MMB | Udgivet: 2014-03-01

Danmark har efterhånden gode erfaringer med kategorien ‘Bedste udenlandske film’. Senest har “En kongelig affære” og “Hævnen” gjort sig bemærket med henholdsvis en nominering og en Oscar-statuette. I år er vi – naturligvis fristes man til at sige – på banen igen. Denne gang er det med Thomas Vinterbergs “Jagten”, og her er vi absolut ikke uden chancer. Men er vi ligefrem favoritter? Lad os se på årets felt.



The Broken Circle Breakdown” (Belgien)

Her er bluegrassmusik og et kræftramt barn i centrum. En mærkelig blanding. Men fortællingen om et umage par, hvis datter bliver ramt af kræft, er med sin skildring af tro og sorg en relevant fortælling. Og så er det en rørende en af slagsen. Kombineret med fremragende bluegrassmusik gør det “The Broken Circle Breakdown” til en outsider i et stærkt felt. Men mere end en outsider er filmen heller ikke. For filmens lidt specielle hovedkarakterer kan meget vel falde uden for akademiets smag. Og så hjælper filmens dystre emne med et kræftramt barn heller ikke på filmens chancer.



”Omar” (Palæstina)

Oscar-akademiet er traditionelt begejstrede for film om krig, så allerede der har Palæstinas “Omar” et plus. “Omar” handler om en palæstinensisk mand, der beslutter sig for at blive frihedskæmper. Det bliver starten på Omars nye tilværelse, hvor han aldrig for alvor kan føle sig sikker. Jeg har desværre ikke selv haft mulighed for at se “Omar” endnu, men det skulle eftersigende være en medrivende film med et stærkt politisk budskab. “Omar” er dog ikke blevet promoveret på samme måde som de andre nominerede film, og så er det ikke usandsynligt, at flere af akademiets medlemmer vil tolke filmens stærke politiske budskab som propaganda. Det vil komme som en stor overraskelse, hvis “Omar” vinder Oscaren.



The Missing Picture” (Cambodja)

Det er Cambodjas første Oscar-nominering nogensinde. Og så er filmen ovenikøbet noget så sjældent som en dokumentarfilm i kategorien ‘Bedste udenlandske film’. Ved hjælp af miniaturefigurer lavet af ler fortælles historien om diktaturet i Cambodja fra 1975 til 1979. Selvom de unikke miniaturefigurer kan vise sig at være en fordel, så tror jeg personligt, det er mere sandsynligt, at Oscar-akademiet vil finde den anderledes stil en anelse for mærkelig. Filmen vil formentlig også lide under at være en anelse for sober og ikke helt så medrivende som de nominerede fiktionsfilm. En Oscar-statuette bliver det næppe til.



Den store skønhed” (Italien)

Et visuelt festmåltid fyldt med intellektuelle samtaler om alt mellem himmel og jord. I centrum er overklassemennesket Jep Gambardella, der i sin forfatterkarriere kun har skrevet én bog. Hans spild af liv illustrerer perfekt overklassesamfundets tvivlsomme indstilling. “Den store skønhed” er utvivlsomt den mest grandiose film i feltet, og akademiets Fellini-beundrere vil utvivlsomt sætte pris på Sorrentinos film. Jeg skal gerne indrømme, at jeg havde troet, at amerikanerne ville finde filmen en anelse for prætentiøs og kunstnerisk, men det er der intet, som tyder på. Filmens chancer er absolut heller ikke blevet mindre af en BAFTA- og Golden Globe-pris. Derfor har “Den store skønhed” rigtig gode Oscar-chancer.



Jagten” (Danmark)

Den helt store styrke er Mads Mikkelsen. For den danske superstjerne er efterhånden blevet et stort navn i USA med succeser som “Casino Royale” og senest tv-serien “Hannibal”. Det taler også til Vinterbergs fordel, at “Jagten” omhandler et vigtigt emne – nemlig en uskyldigt anklaget børnehavepædagog. Pædofilidramaet er heller ikke alt for alternativt struktureret, men derimod meget ligetil. Ja, selv de dummeste akademimedlemmer vil kunne sætte sig ind i historien. Det største problem for “Jagten” er dens tema. For én ting er, at filmen er dyster, som sidste års Oscar-vinder “Amour” også var det. Men hvor Hanekes film handlede om kærlighed, så har Vinterbergs film pædofili i centrum. Det hæmmer utvivlsomt filmens Oscar-chancer. Det er nemlig ikke tilfældigt, at ordet pædofili ikke er blevet nævnt i filmens Oscar-kampagne. Derfor er “Jagten” ikke den helt store Oscar-favorit.



Hvem vinder?

“The Missing Picture” og “Omar” tør jeg godt udelukke med det samme. For selvom de begge omhandler politiske emner, så vil den førstnævnte films anderledes udformning næppe falde i akademiets smag, imens “Omar” formentlig er en anelse for politisk.

Det efterlader os med tre mulige Oscar-vindere. “The Broken Circle Breakdown” er nok en anelse for mørk og med nogle lidt for specielle karakterer til for alvor at kunne regnes som favorit. Og så er den belgiske film heller ikke helt så ligetil som “Jagten”, der også drager fordel af at have en superstjerne i hovedrollen som en helt igennem sympatisk karakter. “Jagten” kan dog også meget vel vise sig at være for dyster til akademiets smag.

Decideret dyster kan man nemlig ikke klandre “Den store skønhed” for at være. For i modsætning til de fire andre nominerede film så omhandler Sorrentinos film ikke et deprimerende emne. Og eftersom Oscar-akademiet ikke behøver se alle filmene for at stemme, så skader heller ikke, at “Den store skønhed” har klaret sig bedre ved det amerikanske box office end de andre nominerede film. For jo flere amerikanere, der taler positivt om “Den store skønhed”, desto større er sandsynligheden for, at akademiets medlemmer bliver nysgerrige efter at se filmen. Kombineret med en Golden Globe- og BAFTA-pris i bagagen så gør det “Den store skønhed” til Oscar-favoritten. Dog tror jeg ikke, at det er helt utænkeligt, at “Jagten” kan vinde.

Favorit: “Den store skønhed” (Italien)
Outsider: “Jagten” (Danmark)

Gravatar

#1 LukasAasted 10 år siden

Det var sgu tre lækre artikler på stribe! Selvom man er stor filmnørd, er det meget svært, at få set de fem nominerede kortfilm, dokumentarfilm og udenlandske film inden showet starter. Jeg har i hvert fald ikke haft den store ide om hvilke film Danmark var oppe imod. Artiklerne er korte og præcise, og jeg føler mig i hver fald endnu mere klar til oscaruddelingen. Det er artikler som disse der gør, at Filmz er Danmark førende filmsite, og intet tyder på at det vil ændre sig i fremtiden :D
Gravatar

#2 Quantom 10 år siden

Kom så! vi kan gøre det !

Gravatar

#3 KasperRasmussen 10 år siden

Det var faktisk nogle rigtig fede film der var nomineret i år, bedre end sidste år. Nu har jeg selv fået set alle filmene som var i pulje med Jagten. Ikke fordi jeg har danske briller på, men min seriøse mening er at Jagten var den bedste film af alle. De var alle rigtig gode, men Jagten er og bliver meget samfundsrelevant og man sad virkelig med ondt i maven gemmen hele filmen, hvilket meget få film har fået mig til gennem tiderne. Synd den ikke vandt, men jeg er sikker på at dansk film nok skal komme med flere gode oscar bud i fremtiden!

Mvh Kasper fra http://din-ecigaret.dk

Skriv ny kommentar: