Gravatar

#101 Skeloboy 15 år siden

Scener Ur Ett Äktenskap, 1973

I 6 afsnit følger vi Johan(Erland Josephson) og Marianne(den formidable Liv Ullmann) og deres ægteskab, der på ydersiden er det perfekte, men i virkeligheden slår det revner.

Det er 6 forskellige scener, og de består næsten udelukkende af Johan og Marianne i samtale. Der er kun 9 andre skuespillere med, og ingen af dem er med i længere tid. Det er klart, at nogen vil finde det kedeligt, dog ikke undertegnede, der så alle 6 afsnit i træk.

Men selvom det stortset kun er samtale og i alt har en længde på godt 5 timer, så er det et af de bedste hverdagsdramaer, jeg har set. Til dels på grund af Bergmans sans for interessant dialog, og til dels på grund af Bergmans evne til at få hans skuespillere til at at yde det bedste. Man er ikke i tvivl om hvad de føler, man er ikke i tvivl om, at dette virkelig kunne ske, og det er spillet med en så stor naturlighed, at det næsten føles som man er 1. håndsvidne til dramaet.

Selvom Erland Josephson gør det godt, rigtig, rigtig godt, så blegner han fuldstændig ved siden af Liv Ullmann, der må betegnes som en af de bedste kvindelige skuespillere gennem tiderne.

Det eksistentialistiske og religiøse er væsentlig nedtonet i forhold til, hvad man kan være vant til. Men pointen med serien er heller ikke de store tanker om transcendentale emner, men derimod følelserne omkring et forlist ægteskab, kampen med de indre følser og kampen for den kærlighed. For de kan ikke fornægte deres følelser for hinanden, og de har svært ved helt at slippe hinanden. Dette jordnære tv-drama bliver så netop interessant, fordi det ingen måde ligger i kortene om de finder sammen igen eller ej. Det ved jeg, og svaret er: kom hellere i gang med denne fantastiske serie af Bergman, for hvem det kan være svært at finde de rette superlativer.

Dette er tv-serien, der findes også en 165 min. film-udgave, som vandt en Golden Globe for bedste udenlandske film. I min billigudgave er der kun tv-serien, men i Criterion Collections udgave er både serie og film inkluderet + andet gpdt, selvfølgelig.

5/6
IMDB

Gravatar

#102 jessup 15 år siden

Prime Cut (1972 - Michael Ritchie)

Er en besynderlig mandschauvinistisk thriller/action film med Lee Marvin og Gene Hackman i hovedrollerne. Marvin er en gangster fra Chicago som tager til Kansas for at indrive de penge som Hackman (Mary Ann) ikke betaler hans andel af de penge han får ud af at handle med jomfruer. Lee Marvin påtager sig at hjælpe den unge pige (Sissy Spacek) ud af Hackmans slimede hænder.

Filmens handling er meget simple og kvinderne er nærmest provokerende uhjælpelige, den bliver med nød og næppe holdt oppe af humoren og nogle stærkt Hitchcock inspireret chasing scenes.

3/6
This is just until June
Gravatar

#103 filmz-Bruce 15 år siden

The Bank Job - Blu-ray

Engang imellem kommer der en film forbi, som overrasker voldsomt. Havde jeg kun set titlen og Jason Stathams navn som hovedrolleindehaver, havde jeg aldrig skænket denne en tanke, men forventet, at dette var endnu en dårlig B-film på mandens CV. Og så havde jeg gået glip af en oplevelse.

Dette er simpelthen en af de bedste engelske heist film, siden Michael Caine var ung. Baseret på en sand historie er dette ikke kun en heist film, men en intelligent forviklings historie, godt castet, med øje for detaljerne i 70'ernes England, nøjagtig som serien Life on Mars var det. Jeg vil ikke forklare noget som helst, om historien. Den kan du selv finde ud af.

Jason Statham, du er hermed prøve løsladt for god opførsel, men vi holder øje med dig, så fortsæt på dydens smalle vej.

8/10


Video:

Billedet er holdt i en farvepalette, som får en til at føle sig tilbage i 70'ernes England, nærmest som et gensyn med Life on Mars. Ganske velovervejet formoder jeg, var billedet ikke så skarpt på distancen som de bedste HD udgivelser. Men nærbilleder afslørede dog fine detaljer. En film som denne er ikke lavet for at brillere visuelt, men for at skabe en tilfredsstillende illusion om perioden og det lykkes fuldt ud.

7/10


Audio:

Lionsgate kan altså noget med lyd. Et 2.5 mbps DTS Master Audio spor og vupti, det var ikk' så ringe endda. Desværre var ikke i humør til at skrue så meget op, så et gensyn er snart på sin plads, men allerede fra de indledende strofer af Marc Bolans "Get it On", var den høje kvalitet på plads. Der var masser af atmosfæriske sekvenser undervejs, hvor surround højttalerne gengav et harmonisk 3D lydbillede og LFE sporet er dybt og overbevisende. Jeg ligger på 9 eller 10, men indtil videre giver jeg

9/10


Konklusion:

KØB
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#104 filmz-Kadann 15 år siden

#103 -

Spændende, den må jeg vist kigge på. Hvor har du nappet den fra?
http://www.modkraft.dk - http://www.ungeren.dk - http://www.christiania.org
Gravatar

#105 filmz-Bruce 15 år siden

Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#106 filmz-Crystalstar1200 15 år siden

# 103 Nice - godt at se at den type film stadig produceres :)
---------------------------------------

*** Den Som Elsker Meget - Udretter Meget ! ***
Gravatar

#107 filmz-Kadann 15 år siden

#105 -

Jeg ser lige at den er regionslåst og at region B udgaven har et PCM-lydspor, så lydsporet er sikkert ligeså potent på den. :)
http://www.modkraft.dk - http://www.ungeren.dk - http://www.christiania.org
Gravatar

#108 filmz-Bruce 15 år siden

#107 Øv! Mærkeligt, sådan som Lionsgate regionslåser nogle og ikke andre. Men ja, PCM lydsporet er MINDST ligeså godt. Såvidt jeg kan se, kan DTS HD MA ALDRIG blive bedre, kun være ligeså godt, med mindre man bruger forskellige master.
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#109 filmz-Kadann 15 år siden

#108 -

Well, jeg håber på det bedste. Jeg er altid frisk på en god heist-film, desværre er der langt imellem dem.
http://www.modkraft.dk - http://www.ungeren.dk - http://www.christiania.org
Gravatar

#110 filmz-Bruce 15 år siden

#109 Jep! Men denne skuffer ikke, det lover jeg :) Nød hvert et sekund. Og der er tre gamle engelske skuespillere med, som man har nydt i tidernes morgen i diverse engelske serier, bl.a. Peter Bowles.
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140

Skriv ny kommentar: