Den franske instruktør Luc Besson er aktuel med “Valerian and the City of a Thousand Planets”. Det er som bekendt en filmatisering af tegneserierne om Linda og Valentin. Alligevel har franskmanden kun hårde ord tilovers for tidens mest populære tegneseriefilmatiseringer – dem fra Marvel og DC.

Se også: Anmeldelsen af “Valerian and the City of a Thousand Planets”

ComicBookMovie.com har talt med Besson, der er kørt træt i de mange superheltefilm:

”Jeg er totalt træt af det. Det var fedt for ti år siden, da vi så den første Spider-man og Iron Man. Men nu er det nummer fem, seks, syv.. Superhelten samarbejder med en anden superhelt, men de er ikke fra samme gruppe. Jeg forstår det ikke,” siger Besson.

Den franske filmmand hidser sig endnu mere op, når talen falder på “Captain America”:

”Det, der generer mig mest, er, at de altid skal vise Amerikas overherredømme, og hvordan de er helt fantastiske. Jeg mener, hvilket land i verden kunne finde på at kalde en film ‘Captain Brazil’ eller ‘Captain France’? Ingen! Vi ville skamme os og sige ‘nej, nej, helt ærligt, det kan vi ikke gøre’. Men de kan. De kan kalde den ‘Captain America, og alle synes, det er helt normalt. Jeg er her ikke for at lave propaganda, jeg er her for at fortælle en historie”, siger Luc Besson.

“Valerian and the City of a Thousand Planets” spiller fortsat i de danske biografer.

Følg Filmz på Facebook.



Vis kommentarer (177)
Gravatar

#71 The Curator 7 år siden

Donnie Darko diskussionen har floreret længe på nettet. Folk anser ham som superhelt, da han besidder overnaturlige kræfter. I hvert fald bliver filmen nævnt som superheltefilm, når lister smides op på diverse websites. Jeg føler ikke, at jeg behøver overbevise dig om noget her, da det jo er meget subjektivt, hvad folk lægger i ordet "superhelt".

Derimod er det mere pudsigt, at når en superhelt ikke passer ind i din egen definition (her som en med alterego), så kan personen ikke være en superhelt. Jessica Jones er da nemlig et superfedt eksempel på en superhelt uden alterego. Eller når vi kommer til X-Men kan Jean Grey da i hvert fald nævnes. Nu er jeg ikke den store X-Men fan, men som jeg har forstået det, skulle der være en håndfuld af eksempler i det univers. EDIT - efter en hurtig søgning på Google fandt jeg følgende navne fra X-Men uden alteregoer: Joseph, Petra og Hope Summers. Der er sikkert flere.

Lad mig opstille en lignende hypotese - hvis Spider-Man havde beholdt navnet Peter Parker og aldrig gemt sin identitet fra omverden, var han så ikke længere end superhelt? For at holde det simpelt, er min forståelse af superhelte, netop det der ligger i ordet. En helt med overnaturlige kræfter. Når vi så diskuterer, hvad det er superheltefilm, bliver det straks mere kompliceret, da de sagtens kan følge en skabelon, der passer sammen med begrebet uden at protagonisten har overnaturlige kræfter. Men det vil altid være en subjektiv vurdering, og derfor er det umuligt at opstille en præcis beskrivelse af begrebet.

Mht. Doctor Strange kæmpes der måske en indre kamp, men jeg anser det ikke som et decideret alterego han påtager sig. Det er den person han bliver, og det navn han har. Han gemmer sig ikke bag en facade, for den slags bekymrer ham slet ikke.

Når det kommer til Iron Man og Batman er James Bond nok den oplagte sammenligning. Ikke kun har han et alterego i form af et agentnummer og forskellige personligheder, han benytter også sci-fi gadgets ala dem som Iron Man og Batman har. Skal han så betegnes som superhelt også? Jeg vil kalde dem alle tre helte, og Iron Man samt Batman-filmene som superheltefilm. Dejligt forvirrende.
Gravatar

#72 Morten Vejlgaard Just 7 år siden

#71 Du har helt ret i, at det ikke er sort/hvidt. Selvfølgelig er der grænse-tilfælde, kryds-genre- og definitioner. Jeg kan ikke følge Donnie - der findes mange film om det overnaturlige, som er langt fra den klassiske 'super'. Men måske er han en superhelt, der bare ikke medvirker i en superheltefilm? Spændende diskussion.
Gravatar

#73 The Curator 7 år siden

Morten Vejlgaard Just (72) skrev:
#71 Du har helt ret i, at det ikke er sort/hvidt. Selvfølgelig er der grænse-tilfælde, kryds-genre- og definitioner. Jeg kan ikke følge Donnie - der findes mange film om det overnaturlige, som er langt fra den klassiske 'super'. Men måske er han en superhelt, der bare ikke medvirker i en superheltefilm? Spændende diskussion.


Helt bestemt spændende. Og det er også virkelig interessant, at vi alle der skriver herinde, har haft hvert vores unikke bud på, hvad der klassificerer en superhelt, og hvad en superheltefilm er. Måske er den bedste definition af begreberne "det du selv synes det er" ;)
Gravatar

#74 Morten Vejlgaard Just 7 år siden

#73 ;-)
Gravatar

#75 Mejse 7 år siden

#73 tja vi har en evne definition, en tøj relateret en, og en identitets en....rimelig sikker på "det du selv synes" er det nærmest vi kommer på en faktisk definition :P
Gravatar

#76 Alex- 7 år siden

The Curator (55) skrev:
Og jeg er skam ikke ude på at overfortolke, men hvis du mener at John McClane er en superhelt, og sågar mener at superheltefilm er en overordnet genre, så kan vi jo ligeså godt droppe actionfilm som genre i det hele taget - de er jo alle superheltefilm efter din definition.


Det er jo så netop ikke det jeg mener. Superhelte kan medvirke i film som ikke er superheltefilm og omvendt. Karakterer definere nødvendigvis ikke genren, men sammenhængen mellem karaktere, plot, tone osv gør.
For lige at redegøre, jeg mener ikke at John McClane er en superhelt på lige fod med Ironman eller Spiderman, men alle opfylder mere eller mindre definitionen, hvilket var min pointe. :)
Men altså, hvis John McClane ikke er en superhelt, hvad så med Punisher? Han er vel en helt på lige fod med Batman, men besidder ikke Batmans grej, så er det udelukkende Batman grej som gør ham super? Jeg vil derimod mene at det, foruden karakterens evner, er deres hensigter med deres gerninger, som gør dem ‘super’. Eller er det her vi skal snakke om at ‘vigilante’ også bør anderkendes som en genre? Er ikke helt med på pointen at det udelukkende er en maske eller et alterego som skildrer mellem en helt og en superhelt, hvor findes den definition?

The Curator (56) skrev:
Det skal dog loge siges at plot og handling er det samme, og derfor lidt modstridende i din beskrivelse. Plot er ikke nødvendigt for at definere en genre. Du kan jo ikke gætte om en film er en komedie, drama, thriller, action eller gyser ud fra "En mand arver et hus, hvor hemmeligheder gemmer sig i krogene". Nej, genre er hævet over plot, og er simpelthen defineret af den stemning filmene påtager sig, og den sindstilstand de bevidst forsøger at sætte deres publikum i.


Mente netop at genre definerer film med lignende plot (som jeg også skrev) uden at specificere og spolere handlingen. Eksempelvis, hvis jeg finder en romantisk thriller ved jeg at jeg vil blive udsat for romantik og spænding, uden at jeg har fået afsløret handlingen på trods af at jeg tidligere har set film indenfor samme genre.
Gravatar

#77 The Curator 7 år siden

I så fald må du redigere din definiton af en superhelt og superheltefilm. Hvis det er såre simpelt, er det vel ikke svært at gøre. Hvis du ikke mener John McClane er en superhelt, så skal din beskrivelse af en superhelt redefineres. Hvis du læser mine indlæg, holder jeg mig til definitionen, at en superhelt skal have superheltekræfter. Derfor vil jeg ikke definere Punisher, Batman eller Iron Man som superhelte. De er dog med i superheltefilm/serier, og en del af flere fælles cinematiske superhelte universer, da de betegnelser ikke nødvendigvis kræver en superhelt.

Det med masker og alteregoer må du snakke med de andre brugere om. Det var ikke mig, der bragte det på banen, og det er heller ikke en del af min forståelse af superhelte. Det optræder dog ofte, men er ikke essentielt for min forståelse af det.

Mht. at genrer definerer film med lignende plot, tror jeg godt, at jeg forstår, hvad du mener. Men du bruger ordet "plot" forkert her. I en romantisk thriller ved du, at du får romantik og spænding. Ingen tvivl om det. Men det er jo stemninger, og netop ikke plot. Du aner ikke hvad plottet er på forhånd, og det er jo lige netop fuldstændigt uvæsentligt i forhold til genre. Og så falder vi tilbage til min definiton - at genre beskriver den sindstilstand, en film vil sætte dig i. Derfor kan superheltefilm ikke være en genre, for nogle har folk med masker der banker løs på hinanden, andre har gamle og fordrukne folk uden masker der nægter at være helte imens nogle tager et komplet overdrevet kostume på for at få dig til at le. De er gysere, actionfilm, komedier osv. men alle går under grupperingen superheltefilm. Du aner kun, hvad du skal forvente af dem, hvis du kender til figuren/figurerne og/eller produktionen i forvejen.
Gravatar

#78 kblood 7 år siden

Donnie Darko ved jeg ikke hvorfor han nogensinde er blevet set som værende en superhelt.

John McClane? Han passer på alle måder i kategorien action helt langt mere end i kategorien superhelt. Batman og Ironman er superhelte, da de ud over at have kostumer har udstyr og evner som er langt over det almindelige. Die Hard er action film med en action helt.

Definitionen af en genre
https://www.merriam-webster.com/dictionary/genre

Plot kan netop være med til at definere en genre. Vampyr film er en genre og af afhængige af at der er vampyrer i dem, ligesom med zombie-film som også er en type genre i stil med superhelte film.

#77 Du prøver at argumentere at superhelte film ikke er en genre fordi hvad en superhelt er, er en smule løst defineret? Der er bare mange faktorer, og når man kan krydse nok af dem af, så er det en superhelte film.

Et godt eksempel er genre indenfor computerspil. MOBA er en noget løst defineret genre, og stadigvæk er det en genre. Hvad præcist definere den? Multi-player online battle arena... hvis man bare går ud fra navnet er det et utroligt bredt begret, så det kan man egentlig ikke. Det ville gøre genren meningsløs. Der er dog flere ting som kan være med til at gøre et spil til et MOBA spil. At man spiller som to eller flere hold der kæmper imod hinanden. Derudover er det faktisk utroligt løst. Der kan være items med, der kan være abilities, der kan være et level system. Der man være minions, der kan være tårne, der kan være en base hos fjenden som skal ødelægges og der kan være forskellige "creeps" som man kan kæmpe imod for ekstra belønning som ellers er neutrale.

Der er det det samme med superhelte vil jeg mene. Der er en del ting som skal kunne krydses af før det kan siges at være en superhelt. Det kan være: kostume, superhelte navn, en oprindelses historie, opsøger at redde folk før det egentlig virker til at være nødvendigt, har noget der gør personen ekstra special, mere end bare special træning, men enten overnaturlige evner eller en blanding er udstyr og tæt på overnaturlige evner.

Der kan sikkert listes flere ting. Punisher er jo egentlig en anti-helt mere end han er en superhelt, men tæller vidst stadigt som værende en superhelt, men han skulle også pga en skade have overnaturlige reflekser eller sådan noget. Derudover har en både kostume og et superhelte navn.
Gravatar

#79 The Curator 7 år siden

Hvis vampyrfilm og zombiefilm nu også skal være genrer, hvad så med grydefilm (film hvori en gryde på et tidspunkt er med) eller pilotfilm (en film med en eller flere piloter)? Nej, det giver på ingen måde mening det her. Der er intet der definerer de begreber du slynger ud, og du har ikke præsenteret et argument for, at de skal anses som genrer.

Hvis argumentet er, at computerspilsgenrer skal ses på lige fod med filmgenrer, har du da også præsenteret et eksempel der snakker til min fordel. MOBA er en stilart og ikke en genre der afslører plot, fuldstændig modsat superheltefilm, vampyrfilm eller zombiefilm. Et bedre eksempel ville være muskelbundtspil, hvori man spiller et muskelbundt. Men nej, hov vent, den genre findes jo ikke. Du kan også sammenligne det med de forskellige malearter - alt fra impressionisme til surrealisme er jo stilarter og hermed en sindstilstand maleren forsøger at sætte sit publikum i - det samme med filmgenrer. Der er intet i de forskellige stilarter, der afslører præcis hvad, der skal være på billedet. Det tætteste du kommer er portrætter, men selv disse er underordnet de andre genrer, og fungerer derfor glimrende som eksemplet på superheltefilm, der ligeså er underordnet af action, gys, komedie osv.

Jeg er bestemt villig til at redigere min egen forståelse af filmgenrer, og Mejse har været inde på noget af det rigtige - de hører ikke længere sammen med vores samfund. Alt har udviklet sig til at være genrehybrider. Det kræver ligesom et argument, der giver mening, før definitionen bliver justeret. Og her hjælper det ikke, at komme med eksempler, der støtter min teori.
Gravatar

#80 6pac 7 år siden

The Curator (49) skrev:
Well, nu er jeg også forvirret omkring Batman i forvejen, da jeg har svært ved at forstå ham som superhelt. Der er vel intet overnaturligt ved at være rig. Og Thor er da både i tegneserierne og filmene blevet kaldt en gud adskillige gange. Jeg tror det her er mere et fortolkningsspørgsmål end du hentyder til.


Der er vitterligt ikke noget at være forvirret over, men så vidt jeg kan se fra resten af tråden, er du ret glad for at fluekneppe, så held og lykke med det. :)

Skriv ny kommentar: