Vi kommer ikke til at se mere til den tidligere rebel Cara Dune i “The Mandalorian”, efter Lucasfilm har valgt at opsige skuespillerinden på grund af kontroversielle opslag på hendes Instagram.

Carano delte bl.a. en Instagram story, der sammenligner USA’s politiske landskab med Nazityskland:

“Jøder blev tæsket i gaderne, ikke af nazi-soldater, men af deres naboer… selv af børn. Fordi historie er redigeret, indser de fleste folk i dag ikke, at for at nå til det punkt, hvor Nazi-soldaterne kunne samle tusinder af jøder, fik regeringen først deres egne naboer til at hade dem for blot at være jøder. Hvordan er det anderledes fra at hade nogen for deres politiske holdninger?”

Siden er hashtagget #FireGinaCarano begyndt at trende, og nu har Lucasfilm altså valgt at skride til handling.

Det er ikke første gang, at Carano udtaler sig kontroversielt på sociale medier. Her gjorde hun grin med transkønnede i sin Twitter-bio, og hun har offentligt været fortaler for ikke at bruge masker under pandemien. Derudover spredte hun misinformation, da hun påstod, at der havde været valgsvindel i valget mellem Donald Trump og Joe Biden.Vis kommentarer (41)
Gravatar

#1 Pistolprinsen 2 år siden

Tja, så meget for ytringsfriheden i "Land of the free" - sørgeligt...
Lidt trold er man vel altid :-)
Gravatar

#2 Kinox 2 år siden

Pistolprinsen (1) skrev:
Tja, så meget for ytringsfriheden i "Land of the free" - sørgeligt...

What fanden snakker du om? Lucasfilm er mig bekendt en privat virksomhed, som tydeligvis har et værdisæt. Her gider de ikke Caranos hadefulde, fake news tweets.
Pistolprinsen burde blokeres for sin antisemitisk signatur
Gravatar

#3 Mads47 2 år siden

Ytringsfrihed beskytter dig ikke imod konsekvenser. Hun har været med til at sprede misinformation ang. Corona, nedgjort transseksuelle. Det dummeste hun dog har gjort er at negligeret nazisternes forfølgelse af Jøderne under WII ved at smaligne kritik af hendes postulater og udtalelser til Holocaust.

Jeg forstår godt at Disney har valgt at ophøre deres sammenarbejde med hende.
Gravatar

#4 Pistolprinsen 2 år siden

Hun har ikke opilet til noget som helst - ej heller bragt nogen i fare - hun har blot yrtet sin mening - hvis det har konsekvenserne alene, at ytre sin mening, så har man ikke ytringsfrihed!
Selvfølgelig skal det have konsekvenser, hvis man opiler til ulovligheder eller bringer andres liv i fare, men det har hun ikke gjort - blot luftet sin mening og holding, hvilket aldrig burde komme en person til last!
Lidt trold er man vel altid :-)
Gravatar

#5 Wolff 2 år siden

Pistolprinsen (4) skrev:
blot luftet sin mening og holding, hvilket aldrig burde komme en person til last!


Ahh det er jo ikke helt sandt... Man kunne feks sige:
"Ham (indsæt diktator navn her) havde måske fat i noget af det rigtige".

Det er ikke at opildne eller bringe nogens liv i fare. Det er en mening.
Gravatar

#6 Dalgaard 2 år siden

Hun er da så elendig alligevel, så tak for det :)
Gravatar

#7 Mads47 2 år siden

#4 så du vil mene at det er harmløst at sprede misinformation ang. en pandemi med et dødstal på 2,36 millioner og 475.000 i USA alene. Er det også harmløst at negligere Nazisternes gerninger i 30'erne og 40'erne? Det hun har gjort og sagt er langt fra harmløst. Denne form for alternative "virklighed" har været med til at vi igen ser fascismens fremmarch.

Og nej, ytringsfrihed beskytter ingen mod konsekvenser. Sådan forholder det sig også i Danmark. Hvilket er derfor det blandt andet er strafbart at kalde skældsord mod politiet.

"Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres."

"Alle borgere kan udtrykke det, de vil. Man kan sige, skrive eller på anden måde udtrykke sine tanker offentligt. Men samtidig må man også tage ansvaret for det, man siger eller skriver. Lovgivningen sætter nemlig nogle grænser for, hvad man kan tillade sig at sige eller skrive offentligt.

Hvis man f.eks. er meget grov og fornærmer et andet menneske offentligt, kan man risikere at blive stævnet i en såkaldt injuriesag. Og hvis man f.eks. skriver noget, der truer landets sikkerhed, kan man blive tiltalt ved domstolene og idømt straf."

Gravatar

#8 Johnny42 2 år siden

Nogen burde måske bare ikke være på Twitter eller Instagram. Eller måske hyre en rådgiver til at læse og godkende ens opslag før de offentliggøres. Det kan være billigst i det lange løb.

Men nu er det for mig personligt ligemeget hvem der har tæsket hvem og om man har udtalt sig nedladende om bestemte befolkningsgrupper. Jeg følger sjældent med i alt det og kan god abstrahere fra det, hvis de leverer i serien. Her vil Cara Dune blive savnet. Hun gjorde ikke det store væsen af sig i sæson 1, men jeg synes faktisk bedre om hende i sæson 2. Så jeg ved ikke om de finder en erstatning eller hun bare bliver dræbt off-screen.
Gravatar

#9 Pistolprinsen 2 år siden

#7: "Enhver er berettiget til ... at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene."

Netop - under ansvar for domstolene - ikke under ansvar overfor sin arbejdsgiver - tænk, hvis din arbejdsgiver tillod sig, at fyre dig fordi du ytrede Socialdemokratiske holdninger, og han var Venstre-mand!
Lucasfilm er hendes arbejdsgiver, og ikke en domstol.
Lidt trold er man vel altid :-)
Gravatar

#10 Mads47 2 år siden

#9 nu er hun ikke blevet stillet for en domstol, men Lucasfilm og Disney har valgt ikke at arbejde sammen med hende længere på grund af flere dumme udsagn. De har fuld ret til at vælge ikke at tegne ny kontrakt med hende, det er ikke det samme som hvis du og jeg blev fyret af vores arbejdsgiver. Dertil er jeg mere end sikker på at Disney har en masse af advokater på deres side, så det ikke er i strid mod The Actors guild og anden lovgivning.

Dertil vil jeg sige at der er en kæmpe forskel på at ytre socialedemokratiske holdninger og sprede Far Right propaganda. Dertil stemmer jeg ikke socialdemokratisk eller Rød Block for den sags skyld.

Men du ikke forholdt dig til at hendes udtagelser ikke har sat nogen i fare, ved at sprede misinformation.

Skriv ny kommentar: