Det er syv år siden, at Anders Behring Breivik myrdede 77 mennesker på den norske ø Utøya. Nu har filmatiseringen “Utøya 22. juli” netop haft verdenspremiere på Berlin Filmfestival, hvor mordene følges minut for minut.

Se også: ”Bourne”-instruktør laver terrorfilm om Anders Breivik for Netflix

Det er “Kongens valg”-instruktør Erik Poppe, der står bag “Utøya 22. juli”, som er udtaget til hovedkonkurrencen om Guldbjørnen i Berlin.

Det hele er optaget i et såkaldt one-take – altså ud i et uden klip – hvor de sidste 72 minutter viser Breiviks terror-angreb minut for minut set fra pigen Kajas synspunkt.

De pårørende til ofrene for angrebet fik muligheden for at se “Utøya 22. juli” som de første med psykologer tilstede.

Nu har verdenspressen så også set den med i første omgang blandede reaktioner:

”Erik Poppe taler om, at folk bør se, hvad højre-ekstremisme kan føre til… Så vigtig en film,” skriver Rado Folta på Twitter efter dagens pressevisning.

Carmen Gray mener derimod, at “Utøya 22. juli” inspirerer andre til lignende angreb:

”Meget bloddryppende rekonstruktion af Breivik-massakren. Mest sandsynlige effekt: Inspirerer copycats.”

Og så er der bare dem, der ikke lige ved, hvad de endnu skal mene:

”Det vil tage tid at fordøje ‘Utøya 22. juli’, men jeg har brug for adskillige stærke drinks,” skriver Andrew G.

Foruden Erik Poppes “Utøya 22. juli” så er NRK også på vej med en tv-serie, ligesom “Jason Bourne”-instruktør Paul Greengrass laver Netflix-filmen “Norway” om angrebet.

Følg Filmz på Facebook.



Vis kommentarer (23)
Gravatar

#11 Nagash 6 år siden

Jamen tager du da forbehold for det? Er det usmageligt at vise filmen, fordi nogen føler sig stødt? Hvor mange skal føle sig stødt, før vi når grænsen. For det er vel hele pointen. Det er en meget utydelig grænse.
Du skal ikke komme at påstå, at du ved at langt størstedelen vil blive stødt over sådan en film.
Så hvad så, hvis nogle bliver stødt. Hvad sker der egentlig ved det? Hvis man skulle stryge alle med hårene, så var der godt nok ikke mange film der kunne vises.
Og man kan vel lade billetsalget tale for sig selv. Finder for mange filmen usmagelig, så flopper lortet vel :)

Men udover det, og det har selvfølgelig ikke noget med I andre at gøre, men hende Carmen Gray er da direkte dum at høre på. Hun mener vel også computerspil fører til vold og drab?
Gravatar

#12 Mejse 6 år siden

#11 tja som jeg sagde, så har jeg ikke rigtig noget forhold, til hvad der skete, eller om der kommer en film, og påstår ikke at størstedelen vil blive stødt, men nej der sker ikke noget ved det, hele pointen var, at du render rundt og afgøre at andre ikke burde være sure eller kede af det, og at det ikke gør forskel for nogen, om det er Norge eller USA, en enkelt mand eller en organisation, osv. osv. det er det der er problemet her :)

who knows, det er vel ikke dummere end at sige, at hvad vi ser, hører, og spiller ikke har nogen effekt på folk overhovedet ?
Gravatar

#13 Alex- 6 år siden

World Trade Center filmen kom kun 5 år efter ja, men der er en stor forskel på det angreb og på Utøya. Jeg tror problemet som de fleste ser i denne film, er at det er så tæt på os, ikke kun på os danskere for vores geografiske placering, men så var det også et langt mere ‘intimt’ angreb end WTC var, så det er ligemeget om den kommer nu eller om 5 yderligere år. WTC fulgte netop ikke ofre, og viste ikke fjenden, men holdt god afstand til disse på trods af at den foregik under det samme angreb. Så derfor kunne denne Utøya film faktisk blive okay, hvis man følger en af de lokale som hjælper ofrene. Den bliver svær at få i hus med god smag i munden, men ikke uladesiggøreligt.
Gravatar

#14 Kisbye 6 år siden

Hvis det bare er en film hvor han løber rundt på den der ø og skyder teenagere, så har jeg svært ved at se formålet med det.
Det ville være mere interessant hvis man lavede en film der dykkede ned i motiv og bevæggrunde. Man kunne lave en film der ledte op til massakren, så man måske kunne lære noget af det.
Og så er jeg ret enig med Nagash. Jeg er bedøvende ligeglad med hvad Breivik kan lide eller ikke kan lide. Det må han selv rode med.

Erik Poppe har ikke instrueret så voldsomt mange film, så er ikke sikker på hvad man kan forvente. Jeg kunne godt lide "Kongens nei", men "Tusen ganger god natt" var ikke ret vellykket. "Hawaii, Oslo" var middelmådig.
Imagine an elephant with the flu. One sneeze and it breaks it's bloody neck - Fukkatsu no hi AKA Virus (1980)
Gravatar

#15 Morten Vejlgaard Just 6 år siden

#14 Flere beskriver den i stil med 'Sauls søn', hvor vi følger grusomhederne set fra én af de unge på øen. Breivik er angiveligt meget kort i billedet.
Gravatar

#16 SublimeKen 6 år siden

Jeg kender så en af de personer der var meget tæt på tragedien. Hun er en af dem som har set selve filmen. Hun mener personligt det er en vigtig film, og har fortalt mig at flere af de pårørende mener det samme. Ifølge hende, så har ingen af dem hun kender, der er pårørende haft problemer med udgivelsen af denne, hvor de fleste faktisk mener det er en vigtig udgivelse og er glade for dens eksistens.

Jeg kan huske for mange år siden, at jeg så reaktionerne på henholdsvis World Trade Center filmen og United 93. En masse på internettet havde ondt i røven over disse udgivelser, men efter en journalist havde interviewet samtlige pårørende til Flight 93, samt flere af de pårørende til folk der døde i WTC, fandt man ud af, at de fleste af de pårørende faktisk mente de her film var vigtige og var glade for deres eksistens.

Den trend jeg ser her, er at det er oftere folk på internettet der ikke er tæt på disse begivenheder, som får ondt i røven på andre folks vegne (Og de tror en masse på de pårørendes vegne, og tillader derfor sig selv at få ondt i røven), mens dem der rent faktisk er tæt på begivenhederne, har nogle helt andre holdninger, end folk på internettet med deres subjektive og ofte ukorrekte ondt i røven holdninger.

Hvad jeg finder sjovt, er at folk herinde har så travlt med at have ondt i røven over alt den politiske korrekthed der foregår i verden for tiden, men gør præcis det samme i denne tråd, som de brokker sig over Hollywood gør i andre nyheder. (Det skal lige siges, at jeg kun har læst de første par indlæg i denne tråd, har ikke læst den videre debat i har kørende endnu)
Gravatar

#17 Mejse 6 år siden

#16 faktisk lidt sjovt, for ingen udtaler sig jo om at det er på grund af pårørende, de ikke kan lide tanken :) det er deres egen mening, og de har aldrig påstået andet :)

det ændrede sig ret hurtigt til at handle mere om, at folk har lov til at have ondt i røven hvis det er noget de ikke kan lide :)
Gravatar

#18 Nagash 6 år siden

Mejse (17) skrev:
#16 faktisk lidt sjovt, for ingen udtaler sig jo om at det er på grund af pårørende, de ikke kan lide tanken :) det er deres egen mening, og de har aldrig påstået andet :)

det ændrede sig ret hurtigt til at handle mere om, at folk har lov til at have ondt i røven hvis det er noget de ikke kan lide :)

Men det har jo netop været hele pointen i mine indlæg. Hvorfor bliver folk her i tråden forarget over filmen, selvom de ikke har episoden helt inde på livet, alt imens dem som har den helt inde på livet og endda har været til stede, ikke finder den usmagelig. Nej, de finder den derimid vigtig. Til syvende og sidst, er det ikke dem man skal tage hensyn til, hvis nogen?

Og nu fortæller Morten jo tilmed, at den er skudt meget i samme stil som WTC, hvor man mest følger de tilstædeværende og kun ganske kort ser svinet.
Gravatar

#19 Mejse 6 år siden

#18 de har vel ligeså meget ret til at blive forarget som du har til at blive forarget over de bliver forarget ? altså de syntes bare ikke det er cool, og de har sikkert forskellige grunde, som er ligeså gode og relevante som dine, fordi det er de grunde der påvirker dem.
Gravatar

#20 Nagash 6 år siden

De har da ikke ret til at blive forarget i første omgang, når de filmen handler om, ikke er det. Længere er den da ikke.
De første der har ret til en mening, er vel dem filmen handler om (minus svinet selv. Han har kun ret til at holde sin kæft).
Og det er det min kritik af de andre går på. Hvorfor skal de have ondt i røven på andres vejne, som slet ikke selv har ondt i røven. Det er som om de slet ikke har læst artiklen, hvori der stod, at de pårørende selv var med til den første scrrening.
De har dog læst den del af artiklen, hvor der forklares at filmens sidste del, følger apisoden minut for minut, og må åbenbart have draget den konklution, at de blev vist fra Brejviks perspektiv, hvilket Morten så nu har afkræftet.

Som sagt, er filmen godkendt af de pårørende, så er det vel forhåbentlig kodkendt. Filmen handler ikke de som føler sig forarget her i tråden, så de bliver ikke udstilt eller noget. Så kan de ikke lide det, så går en fin bue udenom.

Skriv ny kommentar: