Det er syv år siden, at Anders Behring Breivik myrdede 77 mennesker på den norske ø Utøya. Nu har filmatiseringen “Utøya 22. juli” netop haft verdenspremiere på Berlin Filmfestival, hvor mordene følges minut for minut.

Se også: ”Bourne”-instruktør laver terrorfilm om Anders Breivik for Netflix

Det er “Kongens valg”-instruktør Erik Poppe, der står bag “Utøya 22. juli”, som er udtaget til hovedkonkurrencen om Guldbjørnen i Berlin.

Det hele er optaget i et såkaldt one-take – altså ud i et uden klip – hvor de sidste 72 minutter viser Breiviks terror-angreb minut for minut set fra pigen Kajas synspunkt.

De pårørende til ofrene for angrebet fik muligheden for at se “Utøya 22. juli” som de første med psykologer tilstede.

Nu har verdenspressen så også set den med i første omgang blandede reaktioner:

”Erik Poppe taler om, at folk bør se, hvad højre-ekstremisme kan føre til… Så vigtig en film,” skriver Rado Folta på Twitter efter dagens pressevisning.

Carmen Gray mener derimod, at “Utøya 22. juli” inspirerer andre til lignende angreb:

”Meget bloddryppende rekonstruktion af Breivik-massakren. Mest sandsynlige effekt: Inspirerer copycats.”

Og så er der bare dem, der ikke lige ved, hvad de endnu skal mene:

”Det vil tage tid at fordøje ‘Utøya 22. juli’, men jeg har brug for adskillige stærke drinks,” skriver Andrew G.

Foruden Erik Poppes “Utøya 22. juli” så er NRK også på vej med en tv-serie, ligesom “Jason Bourne”-instruktør Paul Greengrass laver Netflix-filmen “Norway” om angrebet.

Følg Filmz på Facebook.



Vis kommentarer (23)
Gravatar

#21 Mejse 6 år siden

#20 vi må lige have 2 ting på det rene, først og fremmest selvfølgelig har de ret til en mening, og den mening er i denne omgang at de er forarget, ligesom du har ret til at mene de ikke burde være forarget, på trods af det intet har med dig at gøre, sådan fungere meninger nu engang, og for det andet er det at have været med til første screening jo ikke et argument, der hverken støtter eller ikke støtter din sag, det er bare noget der skete.

jamen er enig, hvis man er forarget lader man da bare være med at se den :) ændre dog ikke på at man også kunne sige, hvis du er forarget over deres meninger, lader du bare være med at kommenterer og læse det, de har lige så meget ret til at være forarget som du har ret til at spise morgenmad, om det de er forarget over giver mening for dig eller andre, er som sådan også irrelevant, du kan ikke dikterer hvad folk må og ikke må føle eller mene eller ytre sig om, bare fordi du er uenig :)
Gravatar

#22 Nagash 6 år siden

Det handler jo om at man ikke skal blande sig i etik der omhandler andre. Man kan jo godt læse udfra de første udtalelser, at de har ondt i røven på de pårørendes vejne. At de har ondt i røven over det på egne veje, skal jeg nok lade være med at blande mig i. Det er når folk leger smagsdommere overfor andre og tror de taler deres sag, at filmen knækker for mig.

Nu er det ligesom slået fast flere gange, at de pårørte ikke har ondt i røven, nejm tvært i mod. Givet, der kan da sagtens være nogle af de pårørte, som ikke bryder sig om det, men det ser umiddelbart ud til, at langt størstedelen af dem, synes filmen er vigtig.

Jeg og min mor, har selv lagt ører til folks smagdommeri i hele min barndom, fordi de ikke brød sig om at min far var sømand og dermed ikke var hjemme halvdelen af tiden, og jeg derfor måtte mangle en faderdigur. De glemmer så bare lige, at når han så var hjemme, så var han der 24/7. Sjovt nok blev jeg heller aldrig spurgt hvordan jeg havde det med det.
Det skal lige sigen, at jeg på ingen måder mener min situation var den samme. LANGT fra. Men det demonstrerer så fint hvordan folk har det med at drage konklutioner og dømme noget for uetisk, selvom de lige glemmer at høre de pårørte.

Der kører også så meget snak om at vi ikke må kalde folk med down syndrom for mongoler længere, eller læbe-gane spalte ikke må hedde hareskår.
Jeg arbejder selv med handicappede, og ham jeg er fast hos, kalder mig selv for sin spasserpasser. Folk er ved at dø, når jeg kalder ham min spasser, mens han selv sidder og griner i skæget.
Min ven fra handelsskolen, som jeg i øvrigt stadig ser i dag, har hareskår. Han var ved at rykke hovedet af mig, da jeg første gang kom til at kalde det læbe-gane spalte. Han kalder det et udtryk for vatpikke, der ikke tør sige tingene som de er.

Pointen med denne lange smørre er egentlig bare: Lad nu de pårørte selv bestemme hvad der er godt for dem.
Det er helt sikkert langt fra alle handicappede, der bryder sig om ordet spasser, men lad nu være med at dømme en person der kalder en handicappet spasser, hvis man tydeligt kan se det ligesom er jargonnen mellem de to.
Og lad nu vær med at dømme en instruktør usmagelig, for at have lavet en film om Utøya, når de pårørte er okay med det.
Gravatar

#23 Mejse 6 år siden

#22 jamen alt det er jeg skam helt enig i :)

ændre dog ikke på at de er ganske meget i deres ret til at føle sig forarget, lige meget på hvis vegne det er :) og også at når du siger at det skal de blande sig uden om, gør du dig til smagsdommer omkring det, altså det er jo bare ikke så enkelt, der er også helt andre forhold der spiller fra person til person, og alt muligt, point being, så længe de ikke prøver at dikterer hvordan de efterladte, skal have det, kan jeg ikke se problemet i at man mener det er usmageligt, kan ikke lige huske om nogen kaldte instruktøren usmagelig, og er ikke interesseret nok til at tjekke, men det er selvfølgelig heller ikke okay :)

det er lidt ligesom hvis trump siger et eller andet skørt, det har absolut ingen indflydelse på mig, og kender ingen det påvirker, men derfor kan jeg godt have en mening om det, så længe jeg ikke dikterer at det er synd for hvem ever han nu har fornærmet denne gang.

men er enig, verden er mindre og folk har mere adgang til den, så alle har en mening om alt, men samtidig bliver mange også mere påvirket end for 10 år siden, lige netop fordi mængden vi bliver fodret med er større, man kan bare ikke få det ene uden det andet :)

Skriv ny kommentar: