Det er syv år siden, at Anders Behring Breivik myrdede 77 mennesker på den norske ø Utøya. Nu har filmatiseringen “Utøya 22. juli” netop haft verdenspremiere på Berlin Filmfestival, hvor mordene følges minut for minut.

Se også: ”Bourne”-instruktør laver terrorfilm om Anders Breivik for Netflix

Det er “Kongens valg”-instruktør Erik Poppe, der står bag “Utøya 22. juli”, som er udtaget til hovedkonkurrencen om Guldbjørnen i Berlin.

Det hele er optaget i et såkaldt one-take – altså ud i et uden klip – hvor de sidste 72 minutter viser Breiviks terror-angreb minut for minut set fra pigen Kajas synspunkt.

De pårørende til ofrene for angrebet fik muligheden for at se “Utøya 22. juli” som de første med psykologer tilstede.

Nu har verdenspressen så også set den med i første omgang blandede reaktioner:

”Erik Poppe taler om, at folk bør se, hvad højre-ekstremisme kan føre til… Så vigtig en film,” skriver Rado Folta på Twitter efter dagens pressevisning.

Carmen Gray mener derimod, at “Utøya 22. juli” inspirerer andre til lignende angreb:

”Meget bloddryppende rekonstruktion af Breivik-massakren. Mest sandsynlige effekt: Inspirerer copycats.”

Og så er der bare dem, der ikke lige ved, hvad de endnu skal mene:

”Det vil tage tid at fordøje ‘Utøya 22. juli’, men jeg har brug for adskillige stærke drinks,” skriver Andrew G.

Foruden Erik Poppes “Utøya 22. juli” så er NRK også på vej med en tv-serie, ligesom “Jason Bourne”-instruktør Paul Greengrass laver Netflix-filmen “Norway” om angrebet.

Følg Filmz på Facebook.


Vis kommentarer (23)
Gravatar

#1 KEiZ 2 år siden

Tjo, lyder nu heller ikke som noget jeg har behov for at se.
What are your names, Neil and Bob, or is that like what you do?
Gravatar

#2 Johnny42 2 år siden

Det er godt nok tidligt. En dokumentar kan jeg forstå, men at lave en spillefilm over tragedien, på det her tidspunkt, hvor Breivik stadigvæk blander sig i offentligheden og søger opmærksomhed omkring sin egen person. En TV-serie forstår jeg så slet ikke. Tvivler også på at jeg kommer til at se nogle af dem, der skal nok gå i hvert fald 15-20 år mere.
Gravatar

#3 zamm- 2 år siden

Det er simpelthen så usmageligt, at der laves film så kort tid efter. Men længe leve griskheden...!
Yo, homie. Is that my briefcase?
Gravatar

#4 brianhenneberg 2 år siden

En film eller en serie eller en bog eller 1000-vis af avisartikler og nyhedsudsendelser. Jeg kan ikke se forskellen. Det er medier og folk der lever af at tjene penge på opsigtsvækkende historier. Hvis vi skal være imod filmen må vi også være imod bøger om sagen, nyhedsudsendelser og aviser der har skrevet om det.
Gravatar

#5 Mejse 2 år siden

#4 det er jo på ingen måde den samme ting, selvom du måske ikke kan se forskellen :)
Gravatar

#6 Nagash 2 år siden

Wow.. Havde ikke regnet med folk ville få så ondt i enden over det herinde.

World Trade Center (med Nick Cage) havde premiære 5 år efter 9/11. Faktisk lige omkring årsdagen. Og det var endda en større tragidie, hvis vi ser på rå dødstal.

Så længe filmen ikke hylder svinet, hvad dælen er problemet så. Tilmed får de pårørte lov at se filmen først sammen med psykologer. Hvad giver jer retten til at tude over etikken i det, når de ikke gør?
Kan I ikke lide det, kan I så ikke bare springe den over?
Gravatar

#7 Johnny42 2 år siden

#6 Jeg tror nu nok der er en del af de pårørende der er modstandere af det. De kan jo bare ikke forhindre at filmen udkommer. Nu er forskellen så også at Breivik stadig er i live og han elsker denne medie-opmærksomhed. Uanset hvilket billede filmen tegner af ham, så er det vand på hans mølle. Det er jo også sådan, at det der er tættere på, påvirker os mere. Mange af de film, der omhandler 9/11 har sikkert også mødt modstand fra folk, der var tæt på begivenhederne. Jeg synes bare ikke vi skal give ham den medie-bevågenhed.
Gravatar

#8 Mejse 2 år siden

#6 samme regler som giver dig ret til at tude over at folk tuder :) og du ved jo sådan set ikke om de tuder over etikken eller noget andet i det :) så måske bare lige tag et par dybe indåndinger :)

jeg har ikke lige noget på spil i forhold til filmen, syntes det er ærgerligt at det jo lige netop er denne her slags Breivik elsker og håbede ville ske, og kan godt forstå nogen folk syntes det er for tidligt, og tag endelig ikke fejl der er masser af dem der var til stede, og deres pårørende som ville ønske de film aldrig ville udkomme, der er sikkert også nogen der syntes det er fedt (det er dog ikke sikkert det er det andet) men tror måske at folk der reagerer på det, gør det fordi de har et andet forhold til det, ikke at der er noget galt i den holdning, meeen du sammenligner tragedier og dødstal og den slags, det gør folk det betyder noget for ikke :)

men i bund og grund er det jo som #7 siger, andre ser det måske ikke som en hyldest til "svinet" men han syntes det er super fedt og ser det nok som en hyldest til sig selv, så er det ikke at hylde ham ?

det er jo fuldstændig det samme, som med alle andre film, i form af at hvis man ikke vil se den (lige meget hvilke grunde man har) så lader man være, men derfor kan man jo godt have en mening.
Gravatar

#9 Nagash 2 år siden

#7 og 8 - Det var da netop også den opmærksomhed Al Queda og Osama ønskede dengang og fik i stor stil. Igen og igen og igen og igen og igen.
Og Osama var skam stadig i live i 2006. Så kan da ikke se hvilken forksel der er? Jo, Osama var på fri fod, så deeet.
At det foregår i Norge eller USA gør det ikke tættere på for jer, hvis det skulle bruges som undskylning. Med mindre i har pårørende der var til stede. Men det kunne man lige så godt have med 9/11.

Jeg kan virkelig ikke se hvad forskellen er på de to situationer, udover filmen her kommer 7 år efter, mens WTC kom kun 5 år efter..
Samme år kom både United 93 og Flight 93 i øvrigt også, hvor man følger kapringen af det fly der skulle være braget ind i Pentagon samme dag.

Anyway, jeg kan bestemt ikke se det usmagelige i det. Jeg er godt klar over, at Breivik elsker opmærksomheden. Men fuck ham. Jeg er da ligeglad med hvad den galning kan lide eller ej.
Gravatar

#10 Mejse 2 år siden

#9 kan godt ske du ikke føler det er tættere på, men det gør mange andre, geografisk, og følelses mæssigt, og hvordan det rammer de fleste gør Norge eller USA en STOR forskel, det er fint du ikke mener det er tættere på, men du kan altså ikke tale for andre, og du ved tydeligvis ikke hvordan en stor del af folk, forholder sig til den slags :)

og det er bestemt ikke den samme situation, den ene er en ansigtsløs (i de fleste tilfælde) terror organisation, som går efter at ramme vantro, den anden er en meget eksponeret, person med skøre ideer som skød en masse unge mennesker, der er væsentlige forskellige.

men som sagt har jeg ikke noget imod filmen, meeeeeeeeen at påstå ingen andre har, eller at der ikke er forskellige, er decideret ignorant, og handler kun om at du ikke mener der er, og tager på ingen måde forbehold for at du er dig, og ikke alle andre :)

er også fint du siger man ikke skal hylde ham, og så siger du er ligeglad med hvad han kan lide, og at give ham hvad han vil have er fint, det hænger jo ikke helt sammen :)

det er fint du har det på den måde, men at beklage sig over at andre har det på en anden måde, og komme med langt fra gennemtænkte og meget fakta baseret, argumenter i en diskussion der handler om følelses mæssige reaktioner, er bare ikke sådan man vinder på point :P

Skriv ny kommentar: