Denis Villeneuve, Luca Guadagnino, Christopher Nolan, Guillermo del Toro og Martin McDonagh er alle nomineret til en BAFTA som bedste instruktør. Alle er mænd. Igen. Et problem, mener kritikere. Det mener BAFTA ikke.

Læs også: ”Wonder Woman”-fans vil ændre årets nomineringer til Golden Globes

Den britiske pendant til Oscar har ikke siden 2013 nomineret en kvinde i kategorien Bedste instruktør. Dengang var det Kathryn Bigelow for “Zero Dark Thirty”.

Heller ikke i år blev det til en instruktør-nominering for kvinderne, hvor ellers både Greta Gerwig (“Lady Bird”) og Patty Jenkins (“Wonder Woman”) har været nævnt som kandidater.

Men det er ikke BAFTA, der skal løse problemet med manglende kvindelige instruktører:

”Problemet er problemet. Der er ikke nok kvindelige instruktører. BAFTA kan ikke indføre kvoter, der favoriserer grupper,” siger formand for BAFTA-komiteen, Marc Samuelson, til Variety.

Senest fik Golden Globes kritik for udelukkende at have nomineret mænd i instruktør-kategorien, hvilket Natalie Portman kommenterede, da hun præsenterede de nominerede:

”Og her er de mandlige nominerede,” sagde Portman.

Følg Filmz på Facebook.Vis kommentarer (18)
Gravatar

#11 Bishop 4 år siden

#9
Tror nu der er massere af gode kvindelige instruktører, men det er kan være svært et skinne igennem i en mandsdomineret industri som filmbranchen har været i mange år. Men lur mig om det ikke er noget der kommer til at ændre sig.
Gravatar

#12 nwinther 4 år siden

Snipp (9) skrev:
Synes ikke rigtig man kan have en bedste kvindelig instruktør kategori da der for det første ikke er mange gode kvindelige instruktører og for det andet så er det jo typisk en eller to som laver gode film der er værdig til de store vigtige awards.


Men det gælder også i sport. Så selvfølgelig kan man lave en kategori, kun for kvinder, eller transseksuelle osv.

Man har også "Daytime Emmys".

Bishop (11) skrev:
#9
Tror nu der er massere af gode kvindelige instruktører, men det er kan være svært et skinne igennem i en mandsdomineret industri som filmbranchen har været i mange år. Men lur mig om det ikke er noget der kommer til at ændre sig.


Og måske er det rigtigt, at det mandlige køn er det ekstreme køn, hvorfor du ser flest mænd i toppen af alle "dicipliner", nogensinde overhovedet.

"De bedste i verden" til et eller andet, er jo ikke en statistisk øvelse. Det er meget, meget få, som får lov at vinde en oscar, eller bliver præsident, eller nobelprismodtager etc., fordi der er et "udskilningsløb" som gør, at alle "næsten"'erne falder fra. Og så kan der sagtens være mange kompetente og dygtige kvinder. Men når der er tale om "winner takes all"...
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman
Gravatar

#13 Geekalod 4 år siden

metoo bevægelsen er hamrende sund for ligestillingen på mange områder og det her er et af dem. ikke kun bliver der renset ud i hollywood (hvor der sikkert også er et par uskyldige ofre der må lade karrieren i krigen) men kvinderne får den sikkerhed og opbakning de altid har fortjent. jeg tror også at vi kommer til at se flere kvindelige instruktører dukke op fremover også til de store award shows netop som et resultat af bla denne bevægelse. til gengæld tror jeg mere at det går den anden vej mht bedste mandlige og kvindelige hovedrolle osv. for ligestillingen dikterer at vi ikke skal differentiere mellem kønnene. hvis ligestillingskampen fortsætter med samme ånd bliver det nok kun en kategori fremover fremfor to.
Gravatar

#14 Mejse 4 år siden

#12 nu kan du jo ikke bare gøre det op på den måde, det hænger jo nok også sammen med, at kvinder de fleste steder, altid har haft mindre muligheder og mindre rettigheder, hvilket gør det svært at være med i "winner takes all" katagorier.
Gravatar

#15 nwinther 4 år siden

Mejse (14) skrev:
#12 nu kan du jo ikke bare gøre det op på den måde, det hænger jo nok også sammen med, at kvinder de fleste steder, altid har haft mindre muligheder og mindre rettigheder, hvilket gør det svært at være med i "winner takes all" katagorier.


Hvilke muligheder og rettigheder har kvinder i USA haft færre af, det sidste halve århundrede?
Hvad har holdt kvinder nede i de kunstneriske dicipliner, nogensinde? Ser du på de store billedkunstnere, komponister, forfattere osv. er der ekstremt få kvinder iblandt.
Det er jo ikke fordi kvinder ikke har måttet male, komponere musik eller skrive litteratur. Tværtimod, fristes jeg til at sige.
"I, for one, welcome our new insect overlords" - Kent Brockman
Gravatar

#16 Mejse 4 år siden

#15 de har haft rettigheder til det hele, de sidste 50 år, men det er ikke det samme som at have de samme muligheder, der er stadig fordomme, og love har holdt kvinder nede i de kunstneriske decipliner i de gode gamle dage, så det giver jo god mening der er få, og selv hvor love ikke har gjort det, har fordomme, og nu snakker vi jo ikke kun kunsteriske decipliner, den ødelagde du da du bruge præsident som eksempel.

altså er enig i at de idag og i en del har i en del af verden, har haft de samme rettigheder, men der er altså stadig fordomme, ligesom der stadig er fordomme omkring forskellige racer, religioner og alt muligt andet, så du kan ikke bare kategoriske sige, i vesten har kvinder haft rettigheder i 50 år, så de har præcis alle de samme muligheder som alle andre, sådan fungere det altså ikke.
Gravatar

#17 Snipp 4 år siden

#11 selvfølgelig er der det men om det er gode værdige film til f.eks. bafta, golden globe eller oscar tror jeg næppe. Og igen sport og filmverden er to forskellige ting. Det er som at sammenligne æbler og pærer.
I was once in a story... guess what, I was awesome!
Gravatar

#18 Star Trek fever 4 år siden

Befriende læsning. Hvis man er dygtig nok skal man have en pris. Ikke fordi man er sort, kvinde, asiat eller enarmet dværg.
Get woke, go broke.

All lives matter.

Facts dont care about feelings

#CancelDisneyPlus, #JusticeforGina

"Jews were beaten in the streets, not by Nazi soldiers, but by their neighbours - even by children. I condemns all that Nazis did and stood for, but because history is edited, most people today don't realize, that to get to the point where Nazi soldiers could easily round up thousands of Jews, the government first made their own neighbours hate them simply because they were Jews. How is that any different from hating someone for their political views - left or right?"

Skriv ny kommentar: