Danske film hitter ved billetlugen

I dag rammer Nikolaj Arcels “En kongelig affære” biograferne, og hvis man skal tro statistikken, ser billetsalget lovende ud. Dansk film oplevede nemlig et øget billetsalg sidste år, hvor der blev solgt flere biografbilletter til danske film, end der gjorde de to foregående år.

Se også: Trailer til det danske drama “En kongelig affære” med Mads Mikkelsen.

I alt blev der købt flere end tre millioner biografbilletter til danske film, og det er 17 % flere sammenlignet med 2010. Filmene “Dirch” og “Klassefesten” blev blandt de mest sete danske film med et samlet billetsalg tæt på en million – og udviklingen ser ud til at fortsætte.

”I denne uge rammer ‘Hvidsten gruppen’ en halv million solgte billetter,” fortæller formanden for Danske Biografer, Kim Pedersen, til Filmz.

Dansk film i intern konkurrence
Han forventer, at “En kongelig affære” vil kunne afsætte lige så mange billetter, også selvom Arcels historiske drama vil få konkurrence fra film som amerikanske “Kamæleonen” og “The Hunger Games” – konkurrencen fra udlandet vil ikke kunne skubbe de danske film til side, når danskerne skal købe biografbilletter.

”Billetsalget for de danske film handler selvfølgelig om mixet af film i biograferne. Men jeg tror nu i højere grad, de danske film vil møde konkurrence hinanden i mellem,” siger Kim Petersen.

I 2011 udgjorde de danske film 27 % af det samlede billetsalg mod 22 % i 2010. Forklaringen på succesen for de danske film, retter Kim Petersen mod danskernes interesse i at “samle familien”.

”Med den gigantiske succes, som ‘Hvidsten gruppen’ har opnået indtil nu, så tyder det på, at det er de historiske dramaer, der lokker danskerne i biografsæderne modsat sidste år, hvor danskerne gerne ville more sig. Men der er en grundlæggende biograftrend i at kunne ‘samle familien’,” siger han.

Tilfældig succes
Succesen med billetsalget til de danske film er dog ikke noget, Det Danske Filminstitut isoleret set har forsøgt at bedømme sine støttebevillinger ud fra.

”Det stigende billetsalg er mere eller mindre tilfældigt. Et karakterdrevet drama som ‘Dirch’ og en folkelig komedie som ‘Klassefesten’ er film med en bred appel,” siger områdedirektør for publikum og formidling i DFI, Steffen Andersen-Møller, til Filmz.

DFI har bevilliget støtte til hele titelrækken af film på topti-listen sidste år og til de to historiske dramaer i 2012, “En kongelig affære” og “Hvidsten gruppen”. Men trods succesen i billetlugen er det dog ikke sådan, at DFI frem over vil prioritere ekstra støtte til komedier.

”Princippet i det filmpolitiske udspil er, at der skal være film for alle danskere, men at alle danskere ikke nødvendigvis skal se de samme film,” siger Steffen Andersen-Møller.

Han henviser til, at der findes forskellige støtteordninger, der skal prioritere forskellige typer film. En ordning som “60/40-ordningen” forudsætter dog, at en film skal have et godt publikumspotentiale med et forventet billetsalg på minimum 175.000 for at modtage 60 % i støtte af det samlede produktionsbudget.Vis kommentarer (1)
Gravatar

#1 Nicki52 11 år siden

Jeg tror "En Kongelig Affære" ender som DK årets film. Skal snart ind og se den. Glæder mig!!!
"I haven't told you everything..." Sophia Maguire fra "The Event"

Skriv ny kommentar: