Den er under stort pres i disse år. Særligt i Hollywood, men også i dansk film. Instruktørens ret til final cut over den endelige film. Nu går Danske Filminstruktører til kamp for at få det sidste ord.

Se også: Filmz’ chefredaktør: Her er de 100 bedste aktive instruktører

I dagens filmproduktion er det bestemt ikke givet, at en instruktør får final cut på sin film. Spørg bare Gareth Edwards på “Rogue One” eller Nikolaj Arcel med “The Dark Tower”. Selv Ridley Scott måtte vente 10 år på sit “Director’s Cut” af “Blade Runner”.

Netop retten til det sidste ord går Danske Filminstruktører nu til kamp for:

”Retten til final cut er helt central for en instruktør. Dels er den med til at sikre, at den færdige film afspejler instruktørens vision og fremstår homogen og helstøbt. Men final cut giver også instruktøren den fornødne ledelsesmæssige arbejdsro til at kunne træffe de mange beslutninger, som produktion af film og tv kræver,” udtaler foreningen af Danske Filminstruktører.

Foreningen har netop udgivet en rettighedsguide, der sætter fokus på de rettigheder, som danske instruktører har eller burde have.

Følg Filmz på Facebook.Vis kommentarer (6)
Gravatar

#1 Tsunamijhoe 3 år siden

Hahaha, de kan råbe alt det de vil.. Hvis de vil arbejde i hollywood må de gøre som der bliver sagt, derovre er det pengene der styrer alt.. Herhjemme hvor det er skatteydere der betaler er det vel lige fedt,for om filmen bliver en success eller ej er jo ligegyldigt når man ikke selv har penge i klemme..

Uanset,så må man jo bare forhandle sig til de "rettigheder" man mener man har ret til inden kontrakt underskrivning, det er jo dem der betaler der bestemmer..
Gravatar

#2 Justin 3 år siden

Hvis ikke instruktøren før nogle penge er der slet ikke nogle film at cutte i
Gravatar

#3 Johnny42 3 år siden

Ja ja, der er de få eksempler, hvor en instruktørs directors cut giver en bedre film, og så findes der hundredevis af eksempler, hvor studioerne ikke stopper en instruktør i tide, og han leverer noget makværk.

Det er studioernes penge, som instruktørerne bruger løs af, derfor er det også dem der skal have det endelige ord, medmindre der er tale om en instruktør som Steven Spielberg, Christopher Nolan, Quentin Tarantino.

Hvis man er utilfreds, så må man forsøge at finansiere filmen på anden vis, som f.eks. via Crowd Funding.
Gravatar

#4 Wolff 3 år siden

Tænker at det også kommer an på om man som som instruktør er hyret ind af et studie, eller man hedder Tarantino, Scorsese, eller Spielberg, selv vælger hvad man har lyst til at lave..
Gravatar

#5 Snipp 3 år siden

I er alle dumme at høre på. Selvfølgelig skal instruktører have lov til at lave deres finsl cut. Det fortjener de, da de jo arbejder mega hårdt.
I was once in a story... guess what, I was awesome!
Gravatar

#6 Mejse 3 år siden

#5 du tror ikke alle dem der gør at instruktørerne, får lov at lave filmen har arbejdet hårdt ? hvis man har gjort sig fortjent til final cut, gennem mange års succes så skal man også nok få det.

Skriv ny kommentar: