Den svenske filmcensur var vurderet, at “X-Men Origins: Wolverine” er for voldelig for biografgængere under 15 år, som nu overhovedet ikke får lov til at se filmen i biografen – selv ikke, hvis de følges med en voksen.

15 år er den strengeste censur, der kan tildeles i Sverige. I Danmark frarådes filmen for børn under 11 år.

De tre tidligere “X-Men”-film fik i Sverige alle censurgrænsen 11 år, men børn over 7 år kunne se dem i selskab med en voksen.

Hansi Mandoki fra den svenske afdeling af 20th Century Fox respekterer beslutningen, som man forgæves har forsøgt at appellere, men er ked af det på fansenes vegne:

”Det er synd, at der er så mange fans, der ikke får mulighed for at se filmen. Og jeg er sikker på, at beslutningen betyder, at der vil blive downloadet flere ulovlige kopier af filmen.”

Det har også skabt forundring set i lyset af, at andre voldelige film såsom “State of Play”, “Quantum of Solace” og “Operation Valkyrie” har kunnet nøjes med en censur på 11 år.Vis kommentarer (21)
Gravatar

#1 Dragon_Claw 13 år siden

Filmcensur er skabt til at blive skidt på!
Tony Montana: All I got in this world is my word and my balls. And I don't break 'em for nobody!
Gravatar

#2 filmz-Bruce 13 år siden

#1 Jeg synes nu tværtimod, at det er rart, at der er nogle som bekymrer sig om børn. Der er stor forskel på børns tærskler omkring bl.a. voldelig scener på film, så selvfølgelig skal nogle tage sig af en vurdering. Hvorvidt Wolverine er værre end andre film, skal jeg ikke gøre mig klog på.

Jeg så da klart hellere, at film fik en "frarådes for børn under ..." end at der blev lavet strenge censurgrænser. Men er alle forældre i stand til at varetage det ansvar, på deres børns vegne? Vide hvad et barn kan forstå, forholde sig til og ikke få mareridt af, eller blive negativt påvirket af? Det viser sig jo gang på gang, at mange forældre i dag ikke er i stand til at opdrage deres børn, når det kommer til at sætte grænser og lære dem om moral begreber. Når det sker, så er det lige pludselig alle andre, som skal lide over, hvad den slags "frie" børn finder på, når de bliver voksne.

Men nej, filmcensur er ikke skabt til at blive skidt på, men er et nødvendigt redskab i enhver civilisation, som bekymrer sig om samfundsudvikling.
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#3 filmz-gofferoffer 13 år siden

Hvis jeg skulle undvære nogle af de storslåede og mildt traumatiske oplevelser i min barndom såsom Die Hard, Alien etc., ville jeg godt nok være miserabel. Så skal jeg ikke gøre mig klog på, hvorvidt det har været ansvarligt af mine forældre at lade mig se dem. Men censuren bliver strammere og strammere, og det viser jo bare, at man ikke tør overlade ansvaret til forældrene, og at det skal til at dikteres af regler og love. Og det har jeg sgu slet ingen respekt for.
Men at some time are masters of their fates: The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are the underlings.
Gravatar

#4 filmz-Bruce 13 år siden

gofferoffer (3) skrev:
Hvis jeg skulle undvære nogle af de storslåede og mildt traumatiske oplevelser i min barndom såsom Die Hard, Alien etc., ville jeg godt nok være miserabel. Så skal jeg ikke gøre mig klog på, hvorvidt det har været ansvarligt af mine forældre at lade mig se dem. Men censuren bliver strammere og strammere, og det viser jo bare, at man ikke tør overlade ansvaret til forældrene, og at det skal til at dikteres af regler og love. Og det har jeg sgu slet ingen respekt for.


Der er forskel fra person til person, hvad tærskel angår. Det burde være op til forældrene at bedømme i en ideel verden. Men jeg ser ikke noget ideelt, hvor jeg står. Tværtimod ser jeg masser med eksempler på forældre, som forsømmer deres ansvar. Så hvis børn eller unge går i biografen alene, så er det da klart, at der skal være nogle generelle censur grænser.

Hvad ligger til grund for, at Brian eller Khalid kører rundt i deres bimmere på Åboulevarden med 100 i timen ud og ind i trafikken? Hvad er lige gået galt? Hvad går der galt med de utallige skyderier på skoler verden over, hvor Youtube indslag bagefter viser idioter, som lever i en fantasi verden? De kan ikke skelne, men suggestioner fra pop og masse kulturen påvirker dem.

Og så ser jeg slet ikke, at censuren bliver strammere og strammere. Tværtimod er den blevet slappere lige siden min barndom. Nedsatte aldersgrænser, tilladt med forældre og så er scenerne i film i dag langt mere udpenslede voldelige end tidligere. Da John Carpenters Sidste Nat På Station 13 kom frem, blev der talt om den længe og dens skrækkelige vold. Da The Warriors kom frem, det samme. I dag rynker man ikke et øje, men griner måske lidt af effekterne.

Jeg så Alien i en alder af 15 år og jeg sov af helvede til et halvt år efter. Selvom jeg i dag synes Alien var fed, så var der måske noget om snakken, om det reelt var en oplevelse jeg skulle have haft på det tidspunkt, eller et år eller to efter.
Wishlist hos Axelmusic: http://www.axelmusic.com/wishlist.php?uid=11140
Gravatar

#5 fazz 13 år siden

Ved ikke rigtig hvad jeg skal mene, på den ene side syntes jeg det er godt der er nogen der sætter censur på film. Men på den anden side er Wolverine en børne/ungdoms film i mine øjne, så mener der er mange under 15 der er fans af figuren, derfor er det synd at den bliver sat til 15.
"If you figure a way to live without serving a master, any master, then let the rest of us know, will you? For you'd be the first person in the history of the world."
Gravatar

#6 The Insider 13 år siden

Den burde være "Forbudt for alle"
War. War never changes.
Gravatar

#7 filmz-gofferoffer 13 år siden

#4

Du har ret, det er meget forskelligt fra person til person. Jeg så Alien-filmene (på det tidspunkt en trilogi, da den blev sendt i fjernsynet) samt Predator-filmene som tiårig og Die Hard, da jeg var endnu yngre. Det er naturligvis individuelt, hvordan folk er i stand til håndtere det, og det er netop derfor, der skal være visse forholdsregler, og de burde efter min mening komme i form af anbefalinger frem for regler. Ansvaret ligger reelt hos forældrene, og jeg kan godt se, det måske er naivt at forvente, men længere er den efter min mening ikke.

Nu vil jeg ikke ind i en længere diskussion om, hvad der inspirerer psykopater til at begå mord på skoler, men der er stadig mulighed for, at de ville have begået samme handlinger uden indflydelse af tv, film, spil, musik. Måske ville de have gjort det senere i livet. Måske ville det helt være undgået, men efter at have set dokumentaren om Dylan Klebold og Eric Harris med diverse udpluk fra deres dagbøger er jeg overbevist om, at de var dybt forskruede i forvejen, og at en hel række af påvirkninger og indflydelser (eller mangel på samme i forældrenes tilfælde) fik dem til at begå disse skrækkelige mord.

Det kan godt være, du har ret med hensyn til censuren i Danmark, og at den er blevet mildere her. Herhjemme er jeg aldrig blevet spurgt om ID i biografen, men i Sverige til gengæld er det sket op til flere gange, og derfor overrasker nyheden mig heller ikke. Og det er endnu værre i USA. Det er mig stadig en gåde, at de ikke må sige 'fuck' på almindeligt tv, og at de har lavet ændringer på deres censurregler, så det for nogle år siden er begyndt at omfatte rygning i film. Hvis en hovedperson ryger meget, kan den i stedet for en PG-rating gå til en PG-13, og derfor bliver rygning udelukket fra mange af de almindelige kanaler. Snart kommer det vel også til at omfatte alkohol, kys, stramtsiddende tøj osv., osv. Og jeg håber sandelig ikke, vi ser samme udvikling i DK.
Men at some time are masters of their fates: The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are the underlings.
Gravatar

#8 Patriarch 13 år siden

#6 :D
“Extraordinary claims require extraordinary evidence.”
Gravatar

#9 Thomsen 13 år siden

Jeg er selv et levende eksempel på, at børn påvirkes af medierne. Jeg har et ar i hovedbunden, fordi jeg som bittelille knægt fandt på at styre min blå-orange plastictraktor ned af stentrappen i den boligblok, min familie dengang boede i. Jeg kan stadigvæk huske, at jeg gjorde det, fordi jeg havde set noget lignende i Anders And-bladet. Det så vildt sjovt ud, og Onkel Anders kom jo - modsat yours truly - ikke til skade. :-)

Mht. den danske censurlovgivning, så er den bestemt blevet mildere. Jeg kan huske, da den lokale biograf i Sønderborg krævede at se pas eller kørekort, hvis de var i tvivl om alderen, dengang de skulle lukke folk ind for at se Zombiernes by. Jeg kan også huske, at vi som trettenårige sneg os til at se Aliens ved at lade den ældste og højeste i gruppen købe billetter til os allesammen. :-)

Den nuværende lovgivning herhjemme er efter min mening optimal: ingen voksencensur (som dét bør være) og ellers påbydende aldersgrænser for mindreårige, der kan fraviges i følgeskab med en voksen.
... and in other news: grave robbers pry rifle from Charlton Hestons cold, dead hands.
Gravatar

#10 keitel 13 år siden

Synes også film censur i vore lande er fuldt berettiget, jeg så som 5 årig "The Horror Of Dracula" og jeg har stadigvæk mareridt af forskellig art den dag i dag, så jo Film kan skam godt skade børn

Skriv ny kommentar: