Den 7. november skal de politiske partier forhandle om en ny filmaftale herhjemme, og står det til Dansk Folkeparti skal multinationale selskaber som Apple, Netflix og Google være med til at spytte i den danske filmkasse.

Se også: Dansk Folkeparti: Ingen støtte til navlepillende kunstfilm.

”I dag skummer de multinationale selskaber fløden uden at levere mælken. De sælger de kunstneriske produkter videre, de bruger teleoperatørernes net, og samtidig etablerer de sig i Luxembourg, hvor der er lav skat. Det giver dem en konkurrencefordel i forhold til de hjemlige aktører,” siger Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen til Politiken.

I Frankrig indførte man for et par år siden en afgift på 2 procent på alt hvad Netflix tjener over 10 millioner euro om året. Og den model burde man også indføre herhjemme, mener Alex Ahrendtsen.

”I Frankrig giver afgiften på 2 procent millioner til fransk film, og det bør vi også gøre herhjemme,” siger Ahrendtsen og kalder Google, Apple og Netflix for ”lykkeriddere”, fordi de bruger deres magt til at underminere markedet i stedet for at betale til Danmark.

Claus Bülow Christensen, der er teleanalytiker fra Zebra Digital Media Group, kalder DF’s forslag for ”unødvendig støj”. Han mener, at en sådan afgift vil tirre giganterne og gøre dem irriteret på det danske marked. Og det ville være et gevaldigt selvmål, vurderer han.

”Kritikken går på, at Netflix ikke har meget dansk indhold, men det her er bare starten på en ny måde at gøre det på. Selvfølgelig er der den slagside, at Netflix sender en lille trekvart milliard ud af landet om året, men lad nu bare amerikanerne komme. Vi kan åbenbart ikke gøre det bedre selv, og så skal de nok få sparket liv i vores produktionsmiljø,” siger han til Politiken.

FACEBOOK: Bliv ven med Filmz.



Vis kommentarer (14)
Gravatar

#11 Kisbye 9 år siden

Jagten
8.3 på IMDb (107252 stemmer) og #124 på IMDb top 250
93% på RT
Nomineret til Palme d'Or, Golden Globes, BAFTA og Oscar
Mads Mikkelsen vandt bedste skuespiller i Canes.

The Act of Killing (2012)
8.2 på IMDb (14237 stemmer)
95% på RT
Vundet BAFTA for dokumentar.
Nomineret til Oscar.

Hævnen (2010)
7.7 på IMDb (27936 stemmer)
77% på RT
Vundet Oscar og Golden Globe for bedste udenlandske film.

Andre titler som kan nævnes:
Antichrist (2009)
Melancholia (2011)
En kongelig affære (2012)
Nymphomaniac: Vol. I og II (2013)

Men hvorfor kun de sidste 5 år? Film bliver vel ikke forældet fordi der går 5 år.
Hvis man ikke begrænser sig, kan man blandt andet også nævne:
Vredens dag (1943)
Ordet (1955)
Sult (1966)
Pelle erobreren (1987)
Babettes gæstebud (1987)
Efter brylluppet (2006)
Armadillo (2010)
Pusher (1996)
Dogville (2003)
Breaking the Waves (1996)
Festen (1998)
Dancer in the Dark (2000)
Nattevagten (1994)

Jeg syntes da i vi vi godt med, hvis vi skal sammenligne os med andre lande. Specielt taget taget i betragtning at vi er et lille land.

Imagine an elephant with the flu. One sneeze and it breaks it's bloody neck - Fukkatsu no hi AKA Virus (1980)
Gravatar

#12 Den fede 9 år siden

#11

"Men hvorfor kun de sidste 5 år?"

Fordi hvis vi var et af de bedste filmlande, skulle der gerne kunne nævnes noget fra nyere tid. Alle lande kan jo fremtrylle en "perle", hvis vi snakker all time.

Dine bud er hæderlige, men må desværre også sige, de understreger min pointe uanset hvor mange priser, de så har fedtet sig i nærheden af. Tag nu en film som Hævnen. God? Ja. Verdensklasse? Absolut ikke. Jeg synes faktisk, den var skabelonskåret langt hen ad vejen. Og Susanne Bier (instruktøren) er netop billedet på, hvordan vores egen selvopfattelse som filmland er alt for overskruet. Bevares, hun er da en dygtig personinstruktør, men som filmSKABER er hun hamrende uinteressant.

Men tilbage til mit oprindelige spørgsmål: Godt forsøgt, men de eneste film der ligger på øverste hylde er Triers. Især "Antichrist" som jeg mener er et mesterværk. Ellers skal vi helt tilbage til 1994 og Festen (som du også nævner), før vi finder noget af internationalt format.
Gravatar

#13 Ghump 9 år siden

De fleste kan jo godt regne ud, at Netflix i så fald vil blive (mindst) 2% dyrere for danskerne. Det er igen blot en smart måde, at komme udenom diverse løfter om skattestop og lign, og brand-skatte-afstraffe pøblen.
Gravatar

#14 Kisbye 9 år siden

#13
Netflix er i forvejen dyrt i Danmark, men det er ikke noget til hindre for at omgå geoblocking og oprette en amerikansk konto istedet.
Nu holder jeg pause med Netflix for tiden, men ellers syntes jeg ikke de er så slemme til at sprede den amerikanske ensporing, som jeg er enig i er et problem.
Der ligger da massere af film fra hele verden, hvis man graver lidt dybere. Der ligger faktisk også danske film på den amerikanske.
Den kommende frihandelsaftale med USA er langt større problem for filmkunsten.
Imagine an elephant with the flu. One sneeze and it breaks it's bloody neck - Fukkatsu no hi AKA Virus (1980)

Skriv ny kommentar: