I Hollywoods begyndelse var det reglen snarere end undtagelsen, at alle roller – sorte, asiatiske og mellemøstlige – blev spillet af hvide skuespillere iført makeup.

Sådan er det naturligvis ikke længere, men mange interesseorganisationer i USA føler, at Hollywood stadig ofte vælger hvide skuespillere, når ikke-hvide, etniske roller skal besættes.

Det skabte f.eks. kontroverser, da Jake Gyllenhaal blev castet i rollen den persiske prins Dastan i “Prince of Persia: The Sands of Time”, og også Noah Ringer i rollen som den asiatiske helt Aang i M. Night Shyamalans kommende “Luftens sidste mester” har fået kritik og har fået flere organisationer til at true med at boykotte filmen.

Senest har der snak om, at Angelina Jolie er favorit til at spille Cleopatra i en ny film om den egyptiske dronning, hvilket også er blevet mødt med protester.

En del af utilfredsheden stammer fra, at det meget sjældent går den anden vej rundt – at ikke-hvide, etniske skuespillere castes i hvide roller.

Se også: Bør den næste Spider-Man være sort?

Samtidig er der dog en erkendelse af, at Hollywoods skuespillervalg nok ikke skyldes racisme, men derimod tallene på bundlinjen: At en hvid, kendt skuespiller som f.eks. Angelina Jolie sandsynligvis vil kunne generere større omsætning end en etnisk, ikke-hvid skuespillerkollega.

Hvad mener du? Bør hvide skuespillere spille ikke-hvide, etniske roller? Klik på ‘Kommentarer’ herunder for at diskutere i forum.Vis kommentarer (43)
Gravatar

#21 AP 11 år siden

Claudius (19) skrev:
Jeg husker f.eks., at Keira Knightleys bryster blev gjort større på biografplakaterne til "Pirates of the Caribbean"-filmene, fordi målgruppen - inklusive kvinderne - forventede det, og man frygtede det ville skade indtjeningen, hvis heltinden virkede for fladbrystet. Det synes jeg næsten er et større problem.


haha er det virkelig rigtigt? crazy :-)
Gravatar

#22 Dragon_Claw 11 år siden

bnm (15) skrev:
Her er en smårelateret historie om politisk korrekthed.


Jeg er sikker på, at jeg hørte det kort sige Perle...
Tony Montana: All I got in this world is my word and my balls. And I don't break 'em for nobody!
Gravatar

#23 Highland Park 11 år siden

Mon ikke det er plakaterne til "King Arthur", I tænker på:
http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1207445/Has-Keira-Knightley-gone-airbrush-face-Coco-Chanel-campaign.html skrev:
The actress attracted controversy in 2004 when she revealed that the publicity posters for her film King Arthur had been digitally altered.

While the British posters displayed her natural boyish look, the American ones showed her with a clearly inflated chest.

'Those things certainly weren’t mine,' she told a U.S. magazine at the time.

'We had an interesting discussion when they said, "We want to make them slightly larger and you’ll get approval' and I was like, "OK, fine. I honestly don't give a s***".'


Hvad angår "Pirates of the Caribbean":
The secret of how flat-chested Keira became a buxom pirate girl
... as surely as there's a mouse behind your ear.
Gravatar

#24 Jach 11 år siden

Jeg synes at hvis det er en rolle til en sort man skal det være en sort man og så videre.
Kan heller ikke lide at det var en sort man der spillede King Pin i Dare Devil og at det er en sort man der skal spille Lynch i Kan & Lynch filmen, det skal jo følge kilde materialet så godt som muligt.
"Game over man, game over"
"Stop screwing around"
-Hudson from ALIENS
Gravatar

#25 psymon 11 år siden

jeg er sgu rasende over at det blev jake gyllenhal der blev valgt som prinsen, desiden så var det faktisk min yndlingsskuespiller Mark Dacascos som skulle have haft rollen men af uforklarlige grunde blev det gyllenhal istedet, bare se det her billede

http://content6.flixster.com/photo/31/01/82/310182...

jeg siger ikke at han ligner prinsen på en prik men han kan trods alt finde ud af at slås som bare fanden og så har han det rigtige udseende til at være en persisk prins
Gravatar

#26 lasher 11 år siden

Nu var Jake Gyllenhal ikke den eneste "ikke arabiske mand" i den film. Gemma Arteton(Britisk) Spiller prinssesen, Ben Kingsley(Britisk) spiller onkel og Alfred Molina(Britte) spiller sheik!
Jeg syntes at det var for meget i denne film men det behøver nu ikke være et problem.
Ben Kingsley var da fantastiske som inder i Ghandi.

Og lige få at rive op i nogle gamle sår:-) HVORFOR skal Spiderman være hvid??
Hvis dit svar er: Fordi sådan er han tegnet så spørg jeg dig - kunne han være tegnet mørk eller gul? Så siger du måske - Men det er han ikke BASTA! Så spørg jeg: hvorfor BASTA?
Shoot him again! His soul is still dancing!
Gravatar

#27 BN 11 år siden

lasher (26) skrev:
HVORFOR skal Spiderman være hvid??


Det skal han, fordi vi hader sorte mennesker og drømmer om Apartheid, undertrykkelse, slaveri, pisk og gratis arbejdskraft.

lasher (26) skrev:
kunne han være tegnet mørk eller gul?


Ja, men så skulle Spider-Man have været en ond skurk, der endte med at få sin retfærdige straf i form af pisk, tæsk og ubetalt arbejde i bomuldsmarken, samt øjeblikkelig henrettelse i tilfælde af arbejdsnedlæggelse.

lasher (26) skrev:
Så siger du måske - Men det er han ikke BASTA!


Nej, vi siger derimod: "Han har den eneste rigtige menneskelige farve, nemlig HVID."

lasher (26) skrev:
Så spørg jeg: hvorfor BASTA?


Fordi Ku Klux Klan styrer for vildt!

Ups, nu er det afsløret, at hvis man har noget imod en sort Spider-Man, så kan det KUN være fordi man er en overbevist racist!
http://www.amazon.com/First-Album-Beautiful-Night/dp/B00D3RUKFM/
Gravatar

#28 AP 11 år siden

#26 som mange herinde allerede har skrevet, så handler det jo om at være tro mod figuren. Hvorfor lave ham sort når han oprindeligt er tegnet som en hvid mand? Det giver jo uundgåeligt et stort skifte i hans identitet, derfor synes jeg der bør være en dybere mening med bevidst at gå ind og ændre denne.

Desuden er der også forskel på om en hvid skuespiller fx spiller en arabisk prins men stadigvæk skal forestille at være en araber, og hvis en sort skuespiller skal spille batman fordi batman nu skal have en ny hudfarve/identitet. Den første forsøger dog stadig at være tro mod historien imens den anden må være en bevidst ændring i historien.
Gravatar

#29 filmz-Claudius 11 år siden

lasher (26) skrev:
HVORFOR skal Spiderman være hvid?? Hvis dit svar er: Fordi sådan er han tegnet så spørg jeg dig - kunne han være tegnet mørk eller gul? Så siger du måske - Men det er han ikke BASTA! Så spørg jeg: hvorfor BASTA?


HVORFOR skal Shaft være sort?? Hvis dit svar er: Fordi sådan blev han oprindeligt portrætteret af Richard Roundtree i en film, der var indbegrebet af Blaxploitation, så spørger jeg dig - kunne han ikke være hvid eller rød? Så siger du måske - Men det er han ikke BASTA! Så spørger jeg: hvorfor BASTA?
http://www.newsweek.com/2010/04/30/why-i-hate-3-d-and-you-should-too.html
Gravatar

#30 lasher 11 år siden

#27 Hmm utroligt voksen svar. Det gav absolut intet til debatten. Følger du dig truffet?

#28 Jeg er helt med på at shaft skal spilles af en mørk mand eller galdalf bør spilles af en nordisk mand med hvidt skæg. Fordi det fra historien har betydning hvor personerne er fra (Sort ghetto eller nordligt himmelstrøj).
Hvor er forskellen i dit eksempel? Hvorfor kunne Bruce Wayne ikke være sort? Kan en sort mand ikke være millionær? Mandens farve har ikke noget at gøre med historien. Hvorfor kan det gå den ene vej og ikke den anden?
Shoot him again! His soul is still dancing!

Skriv ny kommentar: