I Hollywoods begyndelse var det reglen snarere end undtagelsen, at alle roller – sorte, asiatiske og mellemøstlige – blev spillet af hvide skuespillere iført makeup.

Sådan er det naturligvis ikke længere, men mange interesseorganisationer i USA føler, at Hollywood stadig ofte vælger hvide skuespillere, når ikke-hvide, etniske roller skal besættes.

Det skabte f.eks. kontroverser, da Jake Gyllenhaal blev castet i rollen den persiske prins Dastan i “Prince of Persia: The Sands of Time”, og også Noah Ringer i rollen som den asiatiske helt Aang i M. Night Shyamalans kommende “Luftens sidste mester” har fået kritik og har fået flere organisationer til at true med at boykotte filmen.

Senest har der snak om, at Angelina Jolie er favorit til at spille Cleopatra i en ny film om den egyptiske dronning, hvilket også er blevet mødt med protester.

En del af utilfredsheden stammer fra, at det meget sjældent går den anden vej rundt – at ikke-hvide, etniske skuespillere castes i hvide roller.

Se også: Bør den næste Spider-Man være sort?

Samtidig er der dog en erkendelse af, at Hollywoods skuespillervalg nok ikke skyldes racisme, men derimod tallene på bundlinjen: At en hvid, kendt skuespiller som f.eks. Angelina Jolie sandsynligvis vil kunne generere større omsætning end en etnisk, ikke-hvid skuespillerkollega.

Hvad mener du? Bør hvide skuespillere spille ikke-hvide, etniske roller? Klik på ‘Kommentarer’ herunder for at diskutere i forum.Vis kommentarer (43)
Gravatar

#1 Kiksmann 12 år siden

Jeg syntes efterhånden at verden er for hysterisk, man skaber sig åndssvagt over en masse ting, men tillader at nogle lande får lov til at urense hele folkeslag. Hvad ind i H er der dog galt med menneskeheden, nå jo så er vi jo nød til at tage et ansvar udover at være etniske og politiske korrekte. Det kan godt være at man så Obamafekten som værende en mulighed for at redde verden, vågn dog op til virkeligheden, en mand kan jo ikke redde en verden som ikke vil reddes. Rend og høns siger jeg bare. Det er jo kun film for pokker!
http://www.invelos.com/dvdcollection.aspx/kiksmann
Gravatar

#2 filmz-Utyske 12 år siden

Hvad mener du? Bør hvide skuespillere spille ikke-hvide, etniske roller?


Nøh, det er fjollet, uanset hvilken vej det går. Det skulle være muligt at finde en skuespiller, der kan fylde rollen, uanset hvilken hudfarve karakteren har.
De har ikke opfundet mange skarpe knive.. i skuffen og så er de jo ikke særlig stærke. De er skæve og vinde.. af fuld.
Gravatar

#3 natterjack 12 år siden

Jeg kan sagtens forstå, at filmselskaberne vælger kendte (og derfor ofte hvide) skuespillere for at sikre en vis indtjeneste, det er bare ærgerligt at se film som The Last Airbender, hvor der var en gylden mulighed for at få nogle flere ikke-hvide skuespillere på lærredet. Ikke mindst fordi det er en børne/ungdomsfilm, hvor mange fans kender figurerne som værende ikke-kaukasiske i forvejen.
Gravatar

#4 Dragon_Claw 12 år siden

Tony Montana: All I got in this world is my word and my balls. And I don't break 'em for nobody!
Gravatar

#5 Geekalot 12 år siden

haha ikke la være at grine af det her :) go post hehe
Gravatar

#6 Collateral 12 år siden

Well, hvis Lynch, Bond og Spiderman skal til at være sorte, så kan Cleopatra, Martin Luther King eller Obama vel også spilles af hvide i fremtiden. Jeg ser ikke rigtig pointen i det...
"You can't please everybody. In fact sometimes I don't please anybody" - Oliver Stone
Gravatar

#7 duuk74 12 år siden

Så vidt jeg ved er Iranere oprindeligt teknisk set betraget som hvide.

A common definition of a "white person" is a person of primarily, or wholly, European ancestry.[1] However, the term is sometimes used more broadly,[weasel words] so that it becomes similar to the concept of the Caucasian race or Caucasoid people, which includes people with ancestry from the Middle East, North Africa, Greater Iran, South Asia, and parts of Central Asia, who share certain physiological characteristics and genetics with Europeans beyond skin colour.
100.000 lemmings can't be wrong
Gravatar

#8 wendelboe 12 år siden

Og Wonder Woman skulle være sort ? -
Helt ærlig hvis det ikke giver mening for dem som caster rollerne, så burde der jo ikke være tale om racisme men mere spørgsmål om en sort gennemsnitlig har mindre talent/skuespil/osv. end en hvid. Og så har det ikke noget at gøre med hudfarven men mere ens karriere
Gravatar

#9 simonselvfed 12 år siden

Hvis rollen, der skal besættes er fx sort fordi det bidrager til plottet eller karakteren, så synes jeg at filmen fortjener at man holder sig til forfatterens arbejde, da det i sidste ende er en kreativ beslutning og jeg ikke ser nogen grund til at ændre det. Det virker ærligt talt en smule mindre seriøst, at Donnie Darko skal spille prince of PERSIA, men fair nok... Jeg ser den sikkert kun med et halvt øje alligevel.

Er rollens hudfarve lidt mere tilfældig, fx i et drama eller en komedie, der foregår i storbyen, så kunne man måske nok pille lidt ved hudfarven på karakteren uden, at det ender katastrofalt.

Anyway, det komme i høj grad an på værket og på skuespillertalentet.
"One gay beer for me gay friend and one normal beer fer me, because I'm normal." - In Bruges
Gravatar

#10 Kaversmed 12 år siden

Ja, jeg tænker også bare Foxx som Lynch.. rascisme!!!
Ripley: These people are here to protect you. They're soldiers.
Newt: It won't make any difference...

Skriv ny kommentar: