De animerede Disney Klassikere bliver alligevel ikke ændret – Disney Plus advarer om forældede menneskesyn. 

I foråret kom det frem, at Disney ville fjerne blackface-karakteren Jim Crow fra den originale “Dumbo”, der fik premiere i 1941. Nu har Disney skiftet mening.

Image result for jim crow dumbo gif"

De tegnede Disney Klassikere bliver således stillet til rådighed på Disney Plus, som de originalt blev skabt.

I stedet har Disney Plus valgt at gøre opmærksom på, at der kan forekomme forældede skildringer i film som “Dumbo”, “Fantasia” (1940), “Lady og Vagabonden” (1955) og “Junglebogen” (1967):

”Dette program er præsenteret, som det originalt blev skabt. Det indeholder måske forældede kulturelle skildringer,” står der i beskrivelsen til disse film på Disney+.

Derimod har Disney fastholdt ikke at tilføje “Song of the South” fra 1946 til den nye streamingtjeneste.

“Song of the South” vandt en Oscar for Bedste sang, men er blevet kritiseret for at være racistisk. Derfor er den heller ikke frigivet til hjemmebiografen i USA.

Læs også ‘Her er anmeldernes dom over alle de nye film og serier på Disney+‘.


Vis kommentarer (13)
Gravatar

#1 Mads47 7 måneder siden

Det er også den rigtige måde at gøre det på, noget WB længe har gjort med deres Looney Tunes.
Gravatar

#2 Gridlock 7 måneder siden

GODT.
Den slags film skal ikke censurers, ej heller skal de klassiske Tom og Jerry eller andre film eller serier fra den tid.
Synes også Song of the South skulle frigives på siden.
Der behøves ikke og være mere "advarsel" end hvad der er nævnt her, at denne film blev lavet i en anden tid, med andre normer end i dag.
Folk kan enten acceptere dette og ta filmen på det præmis eller lade være med og se den.
Så enkelt er det.

Hvis der endelig skulle laves noget om så skulle det være og rense filmen/serien for diverse skavanker der muligvis er opstået over tiden, og muligvis gøre sådan at den kunne ses i HD.
Men ud over det ingen ændringer alt skal være som det var på det tidspunkt filmen blev udgivet.
Gravatar

#3 MartinEH 7 måneder siden

Jeg synes, at det er den rigtige måde at gøre det på. Hvorvidt det giver mening at fjerne film fra siden afhænger meget af den kulturelle kontekst. Som sådan har jeg heller ikke set nogen streamingtjenester, der har "The birth of a Nation" eller "Den Evige Jøde" i kataloget, så det virker som et rigtigt valg de har lavet, at fjerne den kulturelt mest stødende film.
Gravatar

#4 Gridlock 7 måneder siden

#3 Hvis disse film der blevet opfattet som kulturel vigtige, vil jeg nu sige de skal være tilgængelige.
Jovidst sæt en advarsel op der fortæller om baggrunden for disse film, men så er det det.
Vi kan jo også se diverse andre film på Youtube fra den tid, så som disney klassikeren Der Fuehrer's face eller American Imperialist: The Millionaire (en russisk propaganda tegnefilm).
Samt tonsvis af andre propaganda film fra den tid.
Så smid den slags op og skriv i teksten af dette er en propaganda film og hvad det er ment den skal vise og så lad folk selv om hvorvidt de vil se den eller ej.

Hvis vi begynder og redigere for kraftigt i hvilke film vi er "tilladt" og må se og hvilke film vi ikke må se.
Kan vi risikere og ende på et sted hvor film som Citizen Kane eller Das boot er forbudt fordi den viser noget den nuværende kultur BESTEMT ikke kan li eller finder acceptablet.
Gravatar

#5 Star Trek fever 7 måneder siden

Er krager ikke sorte?
Get woke, go broke.

All lives matter.
Gravatar

#6 Morten Vejlgaard Just 7 måneder siden

#5 'Jim Crow' was a derisive slang term for a black man. It came to mean any state law passed in the South that established different rules for blacks and whites. Jim Crow laws were based on the theory of white supremacy
Gravatar

#7 Star Trek fever 7 måneder siden

Hold da fast. Så vil man se racisme alle steder. Men lod dog folk selv tage beslutninger om hvorvidt de er sarte eller i stand til at adskille fiktion fra virkeligheden.

Men noget tyder jo på de er ved at bløde op
Get woke, go broke.

All lives matter.
Gravatar

#8 MartinEH 7 måneder siden

#4 Personligt ville jeg ikke ligge "den evige jøde" på min streaming tjeneste og jeg må ærligt også indrømme, at jeg ville finde det meget mærkeligt, hvis den var der. At der ligger alt muligt på Youtube er en anden sag - der ligger højst sandsynligt meget, der aldrig ville finde plads på en streamingstjeneste. Og ja, kultur ændre sig hele tiden - "a birth of a nation" blev vist i det hvide hus i tidernes morgen, hvilket nok ikke ville gå i dag.
Gravatar

#9 Johnny42 7 måneder siden

DDisney må selvfølgelig selv bestemme hvad de gør, men for mig er det at tale ned til forbrugerne, som om de ikke selv er i stand til at vurdere disse ting. Jeg er aldrig blevet krænket af Disneys film. Og når man siger at noget kan være krænkende eller kan virke racistisk, så siger man også at dem der står bag disse værker kan have været racister, hvilket absolut ikke behøver være tilfældet.

Der er også rejst en debat om hvorfor der bliver puttet dette mærkat på nogle af tegnefilmen og ikke andre, som kan være lige så krænkende.

I mange af de tidligere eventyr er der mange gange en stereotyp fremstilling af kvinden, som også i disse metoo tider kan virke krænkende.

Men hvorfor ikke bare lade vær med at blive krænket og nyde disse film, frem for at nogen skal minde en om at man risikerer at blive krænket.
Gravatar

#10 CaGoDa 7 måneder siden

kommer til at tænke på de tegnefilm med Anders And som nazist

Skriv ny kommentar: