Det andet liv

InstruktionJonas Elmer

MedvirkendeSofie Gråbøl, Uffe Rørbæk Madsen, Thomas Ernst, Rune Tolsgaard, Dar Salim, Bo Carlsson, Karen Rosenberg, Claire Ross-Brown, Mia Jexen

Længde104 min

GenreDrama

IMDbVis på IMDb

I biografen07/08/2014


Anmeldelse

Det andet liv

3 6
En stilfuld, multiplottet spegepølsefilm

”Det er internettet, det flyder med fisse,” siger en ret ung fyr til en lidt ældre fyr, som ikke forstår sig på det der netdating. “Det andet liv” er en sjælden stilambitiøs, dansk film. Dialogen flyder derimod ikke over af ambition. Den føles fra umundrethed til umundrethed, som var den korrekt læst op frisk fra teleprompteren af TV Avisens anker anno næsten for 20 år siden. Måske-talentet Jonas Elmer, der brød igennem i 1997 med “Let’s Get Lost”, er tilbage med stor ambition og munden fuld af dårlig dialog.

Egentlig skulle “Det andet liv” have heddet “IRL”. LOL! Kan det blive mere AltaVista og 1997? Ja, det er også en multiplotfilm, som end ikke “Babel”-mexicaneren Alejandro González Iñárritu gider lave dem mere. Meget taler imod “Det andet liv”. Det begynder ellers foruroligende fedt med en collage-intro af datesøgende danskere bag skærmen. Vi ender hos lærer Jørgen, som fortæller sine studerende om Fibonacci-tallenes forbindelse til naturen og det gyldne snit. Potentielt spændende. Jørgen datesøger efter unge fyre om aftenen til trods for, at han er parcelhus-gift med en kone spillet af Sofie Gråbøl. Endnu mere potentielt spændende.

Men der er to historier mere. De trækker spændingen ud af “Det andet liv” – jeg ville hellere være blevet ved Jørgen, der havde gedigent thrillerpotentiale i sig med sit andet underlivsliv. Sådan skulle det ikke være. Det er nemlig temaet, der er vigtigt for Jonas Elmer. ”Hvordan kan jeg vide, hvem du er?” skriver en af dem bag skærmen. Det handler om identitet, om det vi (alle) skjuler for andre. Det handler ikke om, at Jørgen skjuler noget, men at vi alle gør det. Derfor multiplotter vi videre til skosælgeren med spegepølsemadderne. Sko og spegepølse, så er man kedelig, forstås det. Skulle tvivlen melde sig, så fjerner Bo Carlssons læderdøde ansigt den. Han har et godt fjæs, men at give en tør træmand – undskyld, skomand – cancer og deraf et nyt carpe diem-liv er tematisk dræbende.

Jørgen, skomanden og til slut sorgkvinden spillet af Karen Rosenberg. Okay, so-so, totalt øv. Hun mister kærligheden i et trafikuheld, men har bogstaveligt talt svært ved at give slip/slippe for den igen. Hun ser nemlig dead people. Eller hvert fald en. Den døde eks, der spilles af Rune Tolsgaard, som for mig aldrig kan blive andet end Angora-drengenes Henning Primdahl. Forestil dig så, at hvad enten den sørgende kvinde er på lokum eller i seng med en levende mand, ja, så titter Henning Primdahls hoved komplet med Bjarne Riis-stemme og sjov mimik frem. Sjældent uelegant udført.

Så er der langt mere stil over stilen. Jonas Elmer kan, vil og lykkes flere gange med at lege med udtrykket. Svære splitscreens, pludselige POV og skift fra grynet til klinisk. Det er langt fra stilrent, men det er ambitiøst og godt at se på, når det lykkes. På den måde virker det, som om instruktør Elmer mest går op i det enkelte klip, det enkelte øjeblik. Det går ud over helheden, der lander langt fra sin mystiske intro. En landing, der mest minder om et smukt styrt, smurt ind i tyk, udtalt lev-livet-symbolik.

Det flyder med gode intentioner i Jonas Elmers lidt malplacerede multiplot. Men de kan ikke ændre på, at jeg ønskede mig, at “Det andet liv” var blevet til en anden film. Ambitionerne er til det, men selv en fragmenteret flerplotsfilm har brug for en gennemført helhed og en dialog, der ved, at nettet er fuld af fisse.


Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

Vi har alle hemmeligheder, vi lever alle et andet liv. “Det andet liv” følger en række mennesker, der alle lever med deres hemmeligheder og samtidig er forbundet på kryds og tværs med chat på nettet som samlingspunkt. Fælles for karaktererne er, at deres hemmeligheder får konsekvenser, der tvinger dem til at træffe et valg. Valg, der vil ændre deres liv for altid. “Det andet liv” handler om sådanne øjeblikke, der ændrer liv, og om hvordan vi håndterer de konsekvenser, som følger med.