Lost City of Z, The

InstruktionJames Gray

MedvirkendeCharlie Hunnam, Robert Pattinson, Tom Holland, Sienna Miller

Længde141 min

GenreAction, Drama, Adventure

IMDbVis på IMDb

I biografen10/08/2017

Anmeldelse

Lost City of Z, The

3 6
Den fortabte film om Z

”Ingen vil begribe, hvad vi har opdaget,” siger Percy Fawcett til sin søn. Det har han fuldstændig ret i. Jeg ved stadig ikke, hvad målet med eventyret var for Fawcett. For der er ikke meget eventyr og opdagelse over Fawcetts besættelse af den fortabte by, Z.

Der bliver ellers lagt op til det helt store eventyr. Jagten på en forsvunden by i Amazonas. Det er ren Indy. Eventyret over alle eventyr. Og det lader “The Lost City of Z” os ikke glemme: “Jeg er opdagelsesrejsende. Verden vil høre om vores eventyr. Verden vil høre om vores opdagelser.” På repeat. På en tømmerflåde gennem Amazonas med helten, den fordrukne makker, den indfødte og andre lakajer. Nævnte jeg, at de lover os eventyr?

Desværre lover “The Lost City of Z” mere, end den kan holde. For eventyr er der ikke meget af på denne opdagelsesrejse. Et arkæologisk eventyr i Amazonas skal da have vilde indfødte, slanger og andre farlige dyr samt guld og grønne skove. Ligesom Indiana Jones. De farlige indfødte angriber da også vores helte. Yes, så begynder eventyret! Mere, tak. Yes, nu kommer de igen! Men nu bliver Fawcett bare venner med dem. Ej, altså! De virker altså ikke specielt farlige, selv om Fawcett og co. kalder dem vilde. Det er de altså ikke.

I stedet må jeg nøjes med sult og sygdom. Det er også slemt. Men ikke specielt Indiana Jones-agtigt. Og selv om de hoster blod op og ligner lig af sult, så virker det ikke specielt uhyggeligt eller dramatisk. Men måske et farligt dyr så kan skabe lidt machete-action? Hov, var det en farlig jaguar, der truer os? Den bakker vi bare stille og roligt væk fra. Nej! Frem med macheten eller geværet. Kæmp! Sving jer i det mindste væk i lianer. I lovede jo et eventyr!?

Eventyret bliver kun mindre eventyrligt tilbage i England. For man skulle da tro, at en film, der lover eventyr og opdagelse, ville foregå primært i det eksotiske. Næ nej, dramaet skal skam ligge og vente hjemme i England. Her venter Fawcetts kone og børn, de mistroiske Royal Geographic Society og 1. verdenskrig. I England er problemerne mange. Er kvinder lige med mænd? Kan vilde i Amazonas være lige så udviklede? Og så er der også lige en krig. Der bliver taget en masse gode temaer op, som dog ender med at forstyrre. Det forstyrrer det, jeg blev lovet: Eventyret.

Man skal holde, hvad man lover. Og lover “The Lost City of Z” mig eventyr i Amazonas, så skal den ikke give mig politisk drama eller familieforhold. Der må være mere eventyr end blot sygdom og sult. Jeg blev lovet et eventyr om den fortabte by, Z, men i stedet endte “The Lost City of Z” med at tabe mig. Jeg har stadig ikke den fjerneste idé om, hvad de opdagede.

Trailer

Der er endnu ingen trailers til denne film

Kort om filmen

I begyndelsen af det 20. århundrede er der endnu uudforskede egne af Jorden, og her i Det Britiske Imperiums storhedstid vil Royal Geographical Society gerne have styr på det hele.

Det bliver Percy Fawcetts skæbne: Da han første gang drager til Amazonas for at kortlægge det omstridte område mellem Brasilien, Peru og Bolivia, bliver han betaget af den frodige, men også mystiske og forræderiske jungle. Og da han finder, hvad han opfatter som spor af en forsvunden civilisation, bliver udforskningen nærmest til en besættelse.

Mens hans elskede Nina derhjemme tager sig af den stadigt voksende familie, drager han på eventyr igen og igen – ofte på kanten af en fatal katastrofe. Kun Første Verdenskrig afbryder hans arbejde, og da hans søn, der ellers bebrejder ham, at han har været så meget borte, beder om lov til at tage med på en ny ekspedition, drager han atter afsted.

Denne gang finansieres eventyret af Londons aviser, hvis læsere følger jagten på the Lost City of Z med glubende interesse. Den 29. maj skriver Percy Fawcett fra sin lejr dybt inde i junglen, at de vælger at drage mod øst…