Narnia: Morgenvandrerens rejse
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 8. jul 2011 | Af: The Insider | Set på Blu-Ray
Ildspyende drager, havfruer, gigantiske søslanger, magiske sværd, gemte skatte og talende løver. Ja, umiddelbart lader det til, at “Narnia: Morgenvandrerens rejse” har alle de ingredienser, der skal til for at tilfredsstille en eventyrlysten filmentusiast. Desværre er der især én ting, som den tredje “Narnia”-film savner: En helstøbt historie.
Morgenvandrerens besætning smider sjældent ankeret for at tage sig en velfortjent hvilepause, men filmen trænger i endnu højere grad til at sænke farten. Vores unge helte støder konstant på nye ansigter, steder og udfordringer, men vi får næsten aldrig lov til at dvæle ved dem, så de gør sjældent indtryk. Filmen har endda så travlt, at man aldrig får nogen ordentlig fornemmelse af, hvor skidt det egentlig står til i Narnia, så Caspians mission kommer aldrig til at virke særlig betydningsfuld, og derfor bliver det svært at engagere sig i den. Seancen ender nærmest som en forunderlig, filmisk encyklopædi, der skildrer overskrifterne i Narnia-universets leksika uden at tage hensyn til de dybdeborende paragraffer underneden.
Men “Narnia: Morgenvandrerens rejse” er langtfra nogen katastrofe. En af fordelene ved filmens høje tempo er, at man aldrig får lov til at kede sig. Instruktøren Michael Apted slog sit navn fast inden for dokumentargenren, og det kan mærkes på filmens forfriskende nedbarberede æstetik. Kameraerne er ofte håndholdte, farverne er jordnære, og således får Apted og mesterfotografen Dante Spinotti gjort Narnia-universet mere troværdigt end nogensinde før. Naturligvis vrimler det også med computereffekter, men kvaliteten af disse svinger meget – opgøret mellem skibsbesætningen og to enorme søslanger er et brag af en actionsekvens, men mange af de computerskabte dyr ser alt for kunstige ud.
Apted indrømmer på udgivelsens kommentarspor, at C.S. Lewis’ roman var svær at filmatisere, fordi bogen skildrede en rejse, der både savnede fremdrift og en rød tråd. Desværre kan man sige det samme om Apteds film. “Narnia: Morgenvandrerens rejse” er ofte smuk og spændende, men manuskriptet har slet ikke den samme dybde som Narnias hav, og det er primært takket være de superbe skuespillere, at man bliver hængende for at tiljuble Lewis’ evigt elskværdige figurer. En bedre film ligger tydeligvis begravet i denne filmiske rodebutik, men den formår desværre aldrig at springe ud af (garderobe)skabet.
Præsenteret i 1080p/AVC 1.78:1. Man får faktisk mere af filmens billedside at se på Blu-ray i forhold til den beskårede 2.35:1-præsentation i biografen. “Narnia: Morgenvandrerens rejse” er blevet skudt i HD, og den har et mere digitalt og råt look end sine forgængere. På Blu-ray ligner filmen til tider verdenshistoriens dyreste hjemmevideo, men farvegengivelsen er perfekt, og det er interessant at se, hvordan farverne er mere nedtonede i virkelighedens verden end i Narnia – et effektivt, stilistisk valg. Billedet er for det meste knivskarpt og pletfrit, kontrasten er superb, og hverken udtværing eller glorier forekommer.
Det engelske DTS-HD Master Audio 5.1-lydspor er spækket med unikke og underfundige lyde, der gengives af samtlige kanaler, og som får Narnia til at virke som en ægte, beboet verden. Brugen af subwooferen er effektiv og diplomatisk, både dybe og høje toner gengives klokkeklart, replikkerne er aldrig utydelige, musikken folder sig godt ud, og det vrimler med effektive panoreringer. Der er også et svensk lydspor på skiven, men altså ikke noget dansk af slagsen.
Der befinder sig en masse ekstramateriale på skiven, men det kan være svært at finde det, man leder efter, fordi menuen er delt op i sektioner, som er opkaldt efter mytiske øer fra Narnia-bøgerne. Upraktisk.
Instruktøren Michael Apted og produceren Mark Johnson har indtalt et hæderligt kommentarspor til filmen. Apted er ydmyg og informativ, mens Johnson hovedsageligt skamroser sine kollegaer. Derudover er her adskillige musikvideoer, filmens trailer, en animeret prequel til filmen, et memory-lignende spil, en interaktiv rundtur på Morgenvandreren, fem minutters slettede scener (som med god grund blev sakset) samt et væld af korte, men udmærkede dokumentarer om alt fra filmens computereffekter til Narnia-universets kulørte kreaturer. Desuden medfølger en digital kopi og dvd-udgivelsen af filmen.
Filmatiseringen af C.S. Lewis’ tredje “Narnia”-roman sejler derudaf med 200 knob i timen fra start til slut. Det vilde tempo gør det svært at leve sig ind i historien og dens karakterer, men enkelte eventyrlige sekvenser og de veloplagte skuespillere gør “Narnia: Morgenvandrerens rejse” værd at se – vel at mærke hvis man kunne lide seriens foregående film. AV-præsentationen er superb, og skiven er spækket med ekstra godter, som fans bør sætte pris på.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet